2008-03-28

Vart går bussen?

En av de större utmaningarna i Warszawa är att ta reda på vart en buss går. Om man går till hållplatsen så möts man av en tabell som den nedan (ursäkta den usla kvalitén på bilden, det är en kombination av sunkig mobilkamera och smutsig plastfilm framför tabellen).Att man till vänster ser tiderna är tydligt, och till höger listas hållplatserna enligt ett egentligen ganska listigt system. Om man tittar i tabellen så är namnen till vänster gatorna som bussen följer och de till höger namnen på hållplatserna, oftast tvärgator. Vi kan t.ex. se att 159an kör en längre sträcka på Czerniakowska, vidare på Łazienkowska, Myślewiecka, Górnośląska till Piękna o.s.v. Mycket enkelt. Problem uppstår dock om man inte vet var Czerniakowska eller Piękna ligger, eller vilka gator som ligger i närheten av målet. Det finns nämligen inga linjekartor... alls! Det gör att det är rätt svårt att hitta fram om man inte kan Warszawas gatunät utantill. Grattis turister! En sak som dock förenklar situationen lite är att Warszawa har ett antal större leder genom staden, och om man bara lär sig namnet på dem (av vilka Czerniakowska är en) hjälper det lite. Men lätt är det inte!

Linjekartor kan man hitta på nätet, men bara på den polska sidan. Den som väljer engelska (eller tyska eller ryska) kan få reda på vilka priser som gäller, vilken lagparagraf som är bas för prissättningen* samt fem sidor om transportförskrifterna**. Därtill finns information om vilka som har rätt att åka gratis*** eller till reducerat pris. Men inte ett ord (eller bild) om vart bussarna och spårvagnarna går!

Dagens ord är przystanek - hållplats.


*Resolution No 367/LXVI/2001 of the City Board of Warsaw
**Resolution No XXX/596/2004 of the City Council of Warsaw
*** Inkluderande bl.a. "combatants of the Warsaw Uprising awarded the Warsaw Uprising Cross [...] recipients of the medal 'For Warsaw 1939-1945' [...] any person born in a local public transport vehicle in the City of Warsaw ..."

3 kommentarer:

Utbloggad sa...

Det måste jag komma ihåg, se till och låta mina framtida barn födas i Warszawas lokaltrafik, så att de får åka gratis under sitt liv. =)

Unknown sa...

Jag tänkte samma sak. Undrar bara om sambon går att övertala till det ;)

Utbloggad sa...

Kan man få det i Krakow också tror du?