2008-03-21

Veckans Polenbild

Nu, strax innan jag ger mig av för att fira påsk på den polska landsbygden tänkte jag dra igång ett nytt stående inslag: Jag har för avsikt att publicera en eller ett par bilder varje vecka som är tänkta att visa Polen som jag ser det. Det blir en blandat kompott av nya och gamla bilder, vackra vyer och inte så vackra. Men jag skall försöka hitta en balans som ger en någorlunda rättvisande bild att väga upp den grå-fula som många bär på.

From Veckans Polen...
Veckans bild kommer från Dolina Chochołowska som är en de flera dalar som skär djupt in i Tatra-bergen och som är populära bland folk som inte orkar ta sig upp på högre höjder. Tatra-bergen är många polackers favoritresmål, sommar såväl som vinter, och det finns ett starkt emotionellt band till bergen. Tyvärr leder populariteten till att bergen tenderar till att bli lite överbefolkade under säsongerna. Och ärligt talat är den slovakiska sidan av bergen minst lika vacker, och betydligt tommare.

3 kommentarer:

inget att säga sa...

Bilder från Polen låter som ett väldigt trevligt, det är verkligen något jag kommer att se fram emot. Min farmor var från dessa bergstrakter i södra Polen, själv har jag inte besökt dem. Planen är att göra det under den kommande sommaren eller under hösten. Tyvärr står det heller inte så bra till med polskan därför är det extra kul att besöka denna blogg (dagens ord och allt "skvaller" från Polen). ...från det ena till det andra hur har man mottagit filmen "Necrobuisness" i Polen (filmen om en fifflande begravningsfirma i Łódź)?

mj sa...

Som sagt, Tatra-bergen är väldigt vackra, men man skall inte förvänta sig att vara ensam med utsikten som man kan bli i de svenska fjällen.

Jag har inte läst något om "Necrobusiness" alls. Nu när jag googlade efter den hittade jag bara ett par korta artiklar som i princip bara upplyste om dess existens, samt en kommentar på Gazetas forum där någon idiot ondgör sig över att en polsk regissör gör en film som visar Polen i dåligt ljus.

inget att säga sa...

Hmm! I Sverige har filmen fått förhållandevis stort mottagande. Min granne från Polen kände till händelsen.