2008-08-04

Polen skippar värnplikten

I helgen, i samband med firandet av årsdagen för Warszawaupproret, meddelade premiärminister Tusk och försvarsminister Klich att Polen avskaffar värnplikten och inför en yrkesarmé. Från och med hösten i år kommer man inte att tvinga någon in i armén. Sedan kommer man efter hand att fasa ut värnplikten för att från 2010 ha en yrkesarmé. Man skall också krympa antalet något till 120.000 soldater från dagens 125.000.

Presidenten å sin sida säger sig oroas över neddragningen på truppantalet, han vill hellre se en ökning till runt 150.000. Han är också skeptisk till idén att slopa värnplikten. Lumpen är enligt Kaczynski "nödvändig för att bygga karaktären". Detta om en institution som i Polen förknippas med pennalism och "slavarbete". Å andra sidan har ju värnplikten, eller snarare undvikandet av den, varit en stark pådrivare för att få även slöfockar att sätta sig i studiebänken, då studier kan vara skäl att skjuta upp eller slippa lumpen. Undrar och Kaczor själv gjorde lumpen förresten? Som den akademiker och mycket oatletiske figur han är så skulle jag inte tro det. Men andras karaktär skall väl formas ändå...

Men som gammal flykting från det svenska vuxendagiset, som tvingades krypa i fängelse på hela två veckor för min ovillighet att byta fysikstudierna mot ett år i norrlandsskogarna, så kan jag väl inte annat än att tycka att det är på tiden. Jag hoppas bara att Sverige och ger upp den illusoriska idén om ett folkförsvar och också vi går över till en yrkesarmé.

Dagens ord är służba wojskowa - värnplikt.

Andra bloggar om: , , .

4 kommentarer:

Anonym sa...

´Du har bästa Polen-bloggen...
1. först nu upptäckte jag att du lagt till ett polskt efternamn...hur kommer det sig?
2. det stämmer ..när man ser den lille feminine och argsinte parveln, så har man svårt att se honom som överbefällhavare, kanske som operasångare?..hehe
. det roliga är att nästan ingen av hans medarbetare är längre än 170cm, 165cm är de flesta,
redan som små barn kände sig tvillingarna mer förnäma och ville inte leka på gården...hehe,
3. ingen av de kan sjunga den polska nationalsången...då menar jag att de kan bara första versen...
presidenten är inte det minsta fotbollsintreserad, men följer med för PR, senast höll han upp halsduken uppochner...

Matte sa...

Yrkearmé, är inte riktigt lösningen tycker jag. Nog kan jag hålla med om att värnplikten var "vuxendagis" men det har mer att göra med resurser än vilja. Minns en B-styrka som inte ens fick ut lösplugg inför en överfallsövning...

Dock skall man vara försiktig att säga att en yrkessoldat är bättre änn en värnpliktig. Jo visst, en yrkessoldat är säkert faen så mycket bättre på att ha ihjäl folk men på grund av vilka typer av människor som endast duger till yrket är yrkessoldaten inget vidare på andra uppgifter. De problem han/hon ställs inför i fredsbevarande insatser är yrkessoldaten för klent begåvad för att lösa eller tränas för.

Nä, i min uppfattning skulle det vara mycket bättre om alla ungdomar (läs slynglar) fick stå ut med att skrikas åt i ett år eller två, nog finns det undantag MJ inkluderad, men inte många så det så...

Inget att säga sa...

Är det så smart nu när moder Ryssland börjar om sitt imperiebygge? Ett starkt Polen är en förutsättning för att resten av Europa skall ha demokrati och inte mutobyrokratiskt/ despotstyre.

mjn sa...

@anonym: Jag är sedan slutet av juni gift med en polska och vi bytte namn ömsesidigt. Mer om det i en senare post.

@matte: Jo, men med tanke på att resurser är begränsade så kanske det är bättre att ha en mindre, bättre utbildad och bättre utrustad armé än en stor som inte en får ut lösplugg... Och jag tror inte att vad du säger om yrkesmilitärer som sinnessvaga nödvändigtvis stämmer i allmänhet. De få yrkesofficerer jag känner är alla trevliga och begåvade personer. En av dem är för övrigt just nu i Afghanistan. Samtidigt behövs (tyvärr) också förmågan att använda våld när det är nödvändigt, och då kanske en armé likt den svenska med fler officerare än meniga kanske inte är optimal. “We are not the public service of Canada,” General Rick Hillier [ordförande för kanadensiska chief of staff] once told journalists. “We are the Canadian Forces and our job is to be able to kill people.”

Jag tror inte heller att man skall överdriva arméns fostrande effekt, och är det verkligen den uppgiften den skall ha?

@inget att säga: Jag skulle inte påstå att det är så illa. Man gör sig av med en hel del dödkött som inte vill annat än att släpa sig igenom dagarna till muck. Polen är därtill numera Nato-medlemmar och omfattas av artikel 5. Att Ukraina nu bankar på dörren för att släppas i är uppenbart. Å andra sidan var det ett liknande löfte som drog in hela Europa i 2.vk när Polen attackerades... Det gäller att sända signalen att det blir dyrt att bryta mot reglerna och hoppas på att det räcker för att slippa betala priset.