2008-08-30

Orekommenderade böcker

Som om jag behövde ytterligare en anledning till att inse att jag inte har något gemensamt med amerikanska evangelicals... LibraryThing är ett webbibliotek där man dels kan lägga upp sin egen bokhylla, men även leta upp en bok och se vilka böcker andra som har den hemma också har. En variant på Amazon-rekommendationer med andra ord.

Men som en kul twist finns även en unsuggester, dvs vilka böcker har inte den som har en viss bok. Om jag söker på många av de böcker som jag själv givit högsta betyg så hamnar mycket amerikanska kristna böcker på topplistan. Om man tar "Hundra år av ensamhet" får man som topp fem:

An Introduction to the New Testament, av Donald A. Carson
The Supremacy of God in Preaching av John Piper
Greek Grammar Beyond the Basics av Daniel B. Wallace
Biblical Theology av Geerhardus Vos
What Jesus demands from the world av John Piper.
Den grekiska grammatiken står ut lite, men annars är det kristen litteratur som gäller. Liknande ser det ut för t.ex. Moment 22, Midnattsbarnen (fast där uppblandat med Tamora Pierce fantasy för småtjejer), eller inte minst Borges Fiktioner där vi hittar Knowing God först följd av Tim LaHayes Left Behind.
Men man kan undra vad Kafka-läsare har emot stickning.

Dagens ord är książka - bok.

Snabbtips

Den som, likt jag, är såld på snygga fotografier får inte missa Boston Globes nya specialsektion The Big Picture, med högupplösta foton med aktuella teman. För ett tag sedan en bildserie på LHC.Dagens ord är aparat (fotograficzny) som betyder kamera, inte att förväxla med kamera som betyder filmkamera.

2008-08-28

Kontroverisell film

Det finns få saker som är så kontroversiella i Polen som när någon försöker ifrågasätta polackernas hjältemod under andra världskriget. En ny film under produktion, med namnet Tajemnica Westerplatte (Westerplattes hemlighet), fokuserar på det hjältemodiga försvaret av halvön Westerplatte i Gdańsk. Det var här andra världskriget började när det tyska slagskeppet Schleswig-Holstein tidigt på morgonen den 1 september 1939 utan förvarning började beskuta den polska militära transitdepån på halvön. 182 polska soldater lyckade i sju dagar hålla stånd mot tyska attacker från vattnet, luften och land. Över 3400 tyska soldater deltog i angreppet och drygt 200 dödades. 15-20 polacker dödades.

I filmen som skrevs och skall regisseras av Paweł Chochlew målas en mindre hjältmodig bild av Westerplatte upp. Den fokuserar på konflikten mellan befälhavaren Major Henryk Sucharski och hans ställföreträdare Kapten Franciszki Dąbrowski. Sucharski drabbades av granatshock under det tyska bombardemanget och Dąbrowski tog över ledandet av försvaret. Den 7 Sept. kapitulerade Westerplatte, åter under Sucharski, då man led brist på ammunition och inte kunde nås av några förstärkningar från den i princip redan besegrade polska armén. Detta framställs i filmen och bygger på uttalanden av överlevande soldater efter Dąbrowskis död. Värre är dock att det i manus även finns scener där fulla soldater kissar på ett porträtt av den polske överbefälhavaren marskalk Edward Rydz-Śmigły och uppträder allt annat än hjältemodigt.

En annan kontroversiell del av manuset beskriver hur polska soldater som försöker desertera avrättas av de polska officerarna utan rättegång. Detta har sin grund i att man 1940 grävde ut gravarna av fem polska soldater på Westerplatte. Det ryktas att det var kvarlevorna av de avrättade.

Filmen beviljades ett bistånd på 3.5 miljoner zloty (~10 MSEK) av Polski Instytut Sztuki Filmowej (Polska filminstitutet) efter att manuset fått mycket höga betyg av institutets bedömare. Det här går dock inte alls hem hos vissa kretsar. Premiärministerns kansli, liksom oppositionspartiet PiS i Gdańsk, kräver att stödet skall dras tillbaka efter att manuset kritiserats av historiker. Framförallt är det två historiker som klagar; dr Andrzej Drzycimski som skrivit en bigrafi om major Sucharski och Mariusz Wójtowicz-Podhorski företrädare för gruppen Westerplattes revitaliserande. De uttalar sig i Gazeta Wyborcza. Drzycimski menar att manuset strider mot historisk forskning och att det svärtar ner de hjältemodiga försvararnas rykten."Det var inget slupmässigt mischmasch som försvarade Westerplatte, vi talar om den superbt tränade eliten av den polska armén". Filmen, menar han, utmålar dem som "mjukisar eller simpla fegisar". Wójtowicz-Podhorski skräder inte heller orden: "Chocholews film skulle vara en vulgär, grov och brutal attack på den gyllene legenden om Westerplatte."

Själv kan jag inte tycka annat än att det hela är lite barnsligt. Polackerna är hyperkänsliga när det gäller sin historia. Det går verkligen ofta till överdrift. Ryktena om Westerplatte finns, de är inte helt tagna ur luften, så jag håller med filminstitutets taleskvinna att man måste tillåta filskaparna en viss "licentia poetica" om det krävs för att göra filmen intressantare. Jag tror att historikern och författaren Peter Englund skulle hålla med. Men, enligt många är den polska hjältehistorien huggen i sten, och att ifrågasätta den är värre än att svära i kyrkan.

Dagens ord är zhańbić- vanära (alltså verbet).

Andra bloggar om: , , .

Fradar

Läser att Bahnhof utvecklat ett plug-in till Firefox kallar FRADAR som visar huruvida internettrafik hålls inom Sveriges gränser eller om den hoppar utomlands och därmed fastnar hos FRA. Vi utlandssvenskar skulle istället behöva en omvänd variant, som kontrollerar att trafiken håller sig borta från Sverige.

Annar kan jag passa på att pusha för ett annat plugin, FireGPG, som integrerar GPG-kryptering med en knapp i t.ex. gmail. Använd den, och börja skicka alla mail krypterat! Här är en anledning varför man skall kryptera mera.

2008-08-24

Medaljskörd - Jamaica bäst, Indien sämst!

Så var då OS slut och man kan konstatera att värdlandet motsvarade förväntningarna och blev ett i guldligan, även om ärkerivalerna USA tog fler medaljer totalt. För Sverige gick det ju inte så jäkla bra medan Polen gjorde bättre ifrån sig med 3 guld. Men hur är det egentligen med medaljskörden om man räknar per person? Kina är ju jättestort, och borde ensamma ta en femtedel av alla medaljer om de skulle vara "rättvist" fördelade. I diagrammet nedan finns svaret:Diagrammet (klicka för att förstora) visar antal OS-guld per miljon invånare. Man kan enkelt konstatera att Jamaica, med sex (och tre av Usain Bolt) guld på 2,7 miljoner invånare, är överlägset bäst. De följs av Bahrain och Mongoliet. Först av de "stora" OS-nationerna är Australien med 0,65 guld per miljon invånare. Vi kan också hitta världen med 0,045 guld per miljon, ungefär samma som Kina (0,038). Kina är alltså verkligen ett medelland när det gäller OS-guld! Utan tvekan sämst av alla är Indien som med dryga miljarden invånare bara lyckades skrapa ihop ett ynkligt guld.
Men det finns ju annat än folkmängd som är viktigt. Ett rikt land har mer resurser att satsa på idrottare, så nedan ser vi antal guld dividerat med landets BNP (PPP).
Vi ser då att det utfattiga och misskötta Zimbabwe hamnar i topp tillsammans med andra relativt fattiga länder som Jamaica (det är en stor idrottsnation!) och Mongoliet. Kina hamnar strax över världsgenomsnittet, medan USA rasar långt under. Medellandet i det här fallet är Polen med 5 guld per TUSD. Indien är återigen sämst. (Indien är helt enkelt kassa, det finns nästan inget sätt att vikta medaljerna så att de blir bra!)
Ett sista diagram visar antal guld dividerat med BNP/capita. Det skulle återspegla hur mycket pengar per person ett land behöver ha för att vinna guld i OS. Det är också en beräkning som gynnar fattiga och/eller folkrika länder.
Nu har vi ju då återigen Kina i topp. Trots sina ekonomiska framgångar de senaste decennierna är Kina fortfarande ett ganska fattigt land per person. Små, rika länder som Finland (och Sverige som ju inte ens är med i diagrammet) göre sig icke besvär.

Men allt denna sifferexercis visar är att det inte verkar finnas någon enkel förklaring till varför vissa länder är mer framgångsrika idrottsnationer än andra. Det handlar istället om en kombination av storlek, rikedom, idrottskultur och så vidare. Man kan ju krasst konstatera att Michael Phelps ensam hade kommit på tionde plats i medaljlistan*.

Alla data i en excelfil här.

Dagen ord är igrzyska olimpijskie - olympiska spelen.

Andra bloggar om: , . Intressant?

* Men som [cmh] konstaterade så är det ju en jäkla tur för Phelps att han inte är stavhoppare.

2008-08-23

Att besöka en myndighet

Att besöka en polsk myndighet är inte riktigt som att besöka en svensk. Jag och fru mjn var i veckan för att skaffa nytt ID-kort. Det första problemet är att hitta till rätt myndighet. Det är inte alltid enkelt, men när man väl listat ut vilken myndighet man bör vända sig till så upptäcker man att den är belägen i ett vanligt bostadshus, avslöjad endast av den vid alla myndigheter hängande rödvita skylten.När man tar sig in och frågat vilket rum man behöver besöka tar man sig upp för de smala trapporna, glöm det där med hiss.
Man letar sig fram genom de kala korridorerna...
... tills man lyckas lokalisera rätt dörr. Man knackar lätt och öppnar försynt en springa för att kika in och konstatera att det är upptaget. Det finns inget på utsidan som visar att så är fallet.
Sedan väntar man. Naturligtvis finns inget väntrum utan man förväntas hänga i korridoren. Har man otur kan man bli väntande i en timme eller mer.
I det här fallet fanns i alla fall en bänk och ett litet bord för att fylla i de nödvändiga blanketterna.När man väl släpps in så möts man av en knappt synlig dam, det är alltid en dam, bakom en liten lucka så lågt placerad så man måste buga sig inför underinspektören för att kunna se den man talar med.Har man tur möts man av en trevlig person som faktiskt hjälper till. Så var det nu. Vanligare är att man möts av en vresig tant som irriterat snäser av dina frågor. När man lyckats slutföra sitt ärende går man vidare till nästa myndighet, för detta var bara ett steg i en lång process.

Dagens ord är dowód osobisty - id-kort.

2008-08-21

Har någon underrättat Ohly?

Via Johan Norberg kan man läsa om att Alfredo Jam på Kubas ekonomiministerium insett att

We can’t give people so much security with their income that it affects their willingness to work. We can have equality in access to education and health but not in equality of income. ... We can’t have a situation where it is not work that gives access to goods.
Nu väntar vi bara på samma sak från en svensk vänsterpolitiker... (s) inräknat.

Strömlöst

I går på morgonen slogs strömmen ut i halva Warszawa. Klockan 8.10 kopplade varningssystemet ur ett block i Siekierki-kolkraftverket. Med reservkraft kunde staden fungera ytterligare en halvtimme, men klockan 8.38 försvann strömmen från större delen av södra Warszawa. Även från flygplatsen försvann strömmen och endast säkerhetssystemen, som har diesel-backup, fungerade.

Avbrottet, som varade i 40 minuter, visar att Warszawa numera lever med små reserver. De senaste sex åren har strömbehovet i huvudstaden ökat med 43% och förväntas öka ytterligare med drygt 20% till år 2015. Utbyggnadsplaner finns, ytterligare ett block på några hundra MW i Siekierski och 800 MW i Wola, med det är endast på planeringsstadiet och dröjer ytterligare minst sex år. Experter varnar idag för att liknande strömavbrott kommer att bli vanligare i framtiden. Dags att köpa aktier i Penta?

Naturligtvis är det kolkraftverk som skall byggas. Man har för närvarande inga andra lösningar i Polen. Vattenkraft och vindkraft endast ytterst lite och kärnkraft har man ingen. Hur en polsk energipolitik bör se ut ut miljösynpunkt vet jag inte, men ur strategisk synvinkel är kol en bra energikälla. Polen har stora kolreserver och på så vis undvikit att hamna i alltför stort beroende av Ryssland. Man kan därför ha råd att tala med tuffare toner än vad som hörs från t.ex. Tyskland. Men med tanke på att Polen skall ha 14% av sitt energibehov fyllt av förnyelsebar energi år 2020 behöver man hitta på något.

Dagens ord är prąd - ström.

Andra bloggar om: , .


Uppdatering 17:38: Såg att Warsaw Voice har en alternativ förklaring:

The outtage was caused by air conditioning systems being turned on simultaneously at Warsaw office buildings as well as a spike in TV viewership for the Olympics.
Vilket låter som skitsnack. Att AC står för en betydande del av Warszawas elbehov är dock sant, men TV-tittande...

2008-08-19

Hemska möten!

Europarådets möten måste verkligen vara dödligt tråkiga! Varför skulle man annars hota Ryssland med att sammankalla ett "extraordinärt möte" om inte för att tvinga de ryska ledarna att sitta med och lida?

Är det någon annan än jag som får associationer till Life of Brian när jag läser Sarkozys ledare i WP?

If this clause of the cease-fire agreement is not abided by rapidly and completely, I will be prompted to convene an extraordinary meeting of the European Council [...]
Scary indeed!


Dagens ord är nadzwyczajne zgromadzenie - extraordinärt möte.

Andra bloggar om: , , , . Intressant?

2008-08-18

Förhandlingshjälp

En intressant detalj med att vara borta på semester, utan dator och internet, är att man är helt bortkopplad från vad som händer i världen. Därför tog det ett tag innan jag lyckades lista ut vad de pratade om när jag slog på bilradion och hörde de polska nyheterna om utveckling mellan Ryssland och Georgien. Öhm... vad har hänt???

En omedelbar effekt som det rysk-georgiska kriget fått är att det gav amerikaner och, framförallt, regeringen Tusk det incitament de behövde för att slutföra förhandlingarna om missilskölden i Polen. Det har böljat fram och tillbaks om huruvida det verkligen blir av att skölden byggs. Amerikanerna har varit missnöjda med de polska kraven, som sett som för höga och dyra, medan Tusk försökt att spela sina kort för att få ut mesta möjliga ur en sköld som aldrig varit särskilt populär, vare sig hos folket eller hos den nuvarande regeringen. Men, nu med den nya situationen i Kaukasus så fick förhandlingarna ny fart. I torsdags kom man så överens om att skriva under avtalet vilket innebar att Polen får ett Patriot-batteri av USA samt säkerhetsgarantier i händelse av att Polen skulle attackeras.

Detta har naturligtvis lett till upprört buller från Ryssland och den ryske utrikesministern Lavrov har ställt in ett planerat besök i Warszawa. Därtill har en av ryska arméns högsta befälhavare nu meddalat att Polen nu är ett legitimt nukleärt mål i händelse av krig. Men som jag skrev tidigare så har Rysslands mullrande snarare stärkt än försvagat polackernas vilja att knyta sig till väst, och framförallt USA. En ny opinionsundersökning från 15 aug. visar att för första gången så är nu en majoritet av polackerna positiva till raketskölden. Är det en sak som polackerna aldrik kommer att gå med på så är det att återigen låta sin säkerhets- och utrikespolitik att dikteras från Moskva. Och Polen är väl också det land som allra tydligast talat klarspråk om den nya ryska imperialismen. Därtill har utrikesminister Sikorski mycket goda förbindelser med Georgien.

Utvecklingen följs naturligtvis väldigt noga i Polen, och Gazeta Wyborcza har t.o.m. minut-för-minut uppdatering på sin hemsida över kriget i Georgien.

Dagens andra ord är Gruzja - Georgien.

Andra bloggar om: , , , , . Intressant?

Hemma igen

Efter en välförtjänt semester/smekmånad i det magiskt vackra Montenegro är jag nu hemma i Warszawa igen. När jag hunnit gå igenom dem kommer jag lägga upp en del bilder på Picasa.

Jag kan rekommendera ett besök i Montenegro för alla som gillar berg. Kusten är också fin, men det är bergen som är spektakulära. Att paddla längs Tara-floden bjuder på makalösa vyer. Bergen bjuder också på hårresande serpentinvägar, så jag har stor förståelse för Marias kommentarer om bergskörning. Att en av chaufförerna därtill varit rallyförare som tyckte att sms:a och tända cigaretter var aktiviteter som passade simultant med att köra (fort) gjorde det inte mindre spännade.

Dagens ord är Czarnogóra - som är det polska namnet på landet som kallar sig Crna Gora. Språket är likt polska så man kan göra sig förstådd även med icke-engelsktalande.

2008-08-04

Semester - bloggpaus

Kommer troligtvis inte att uppdatera bloggen under semestern/smekmånaden. Twitter finns i högerspalten för den som är intresserad.

Polen skippar värnplikten

I helgen, i samband med firandet av årsdagen för Warszawaupproret, meddelade premiärminister Tusk och försvarsminister Klich att Polen avskaffar värnplikten och inför en yrkesarmé. Från och med hösten i år kommer man inte att tvinga någon in i armén. Sedan kommer man efter hand att fasa ut värnplikten för att från 2010 ha en yrkesarmé. Man skall också krympa antalet något till 120.000 soldater från dagens 125.000.

Presidenten å sin sida säger sig oroas över neddragningen på truppantalet, han vill hellre se en ökning till runt 150.000. Han är också skeptisk till idén att slopa värnplikten. Lumpen är enligt Kaczynski "nödvändig för att bygga karaktären". Detta om en institution som i Polen förknippas med pennalism och "slavarbete". Å andra sidan har ju värnplikten, eller snarare undvikandet av den, varit en stark pådrivare för att få även slöfockar att sätta sig i studiebänken, då studier kan vara skäl att skjuta upp eller slippa lumpen. Undrar och Kaczor själv gjorde lumpen förresten? Som den akademiker och mycket oatletiske figur han är så skulle jag inte tro det. Men andras karaktär skall väl formas ändå...

Men som gammal flykting från det svenska vuxendagiset, som tvingades krypa i fängelse på hela två veckor för min ovillighet att byta fysikstudierna mot ett år i norrlandsskogarna, så kan jag väl inte annat än att tycka att det är på tiden. Jag hoppas bara att Sverige och ger upp den illusoriska idén om ett folkförsvar och också vi går över till en yrkesarmé.

Dagens ord är służba wojskowa - värnplikt.

Andra bloggar om: , , .

2008-08-01

Ett år

Idag firar man i Warszawa återigen årsdagen av Warszawaupproret. Jag skrev om det förra året och behöver inte göra det igen, men det är också en påminnelse att jag nu bott och arbetat ett år här i Polen.

Hur sammanfattar man då året? Jag kan säga att jag trivs här i Warszawa. Staden känns dynamisk, under utveckling, men ändå har jag inte utnyttjat möjligheterna till kultur- och nöjesliv mer än jag gjorde hemma i Göteborg. Man fastnar lätt i arbete och rutin, var man än bor. Jag har lärt mig polska, inte så bra att jag kan förstå vad som sägs på TV och radio, men jag kan delta i (enklare) samtal, kan läsa tidningar (med hjälp av uppslagsverk) och hoppas att jag kommer att fortsätta bli bättre på det. Vad gäller arbetet så trivs jag i gruppen, men det är egentligen inte så stor skillnad från i Sverige. Mindre panik över skenande hyror och lite mer framtidstro, men mina nanorör är fortfarande inte samarbetsvilliga och det mesta är förvirrande.

Om jag skall ge något löfte (som jag kan bryta) inför det kommande året så är det att försöka bli lite mer kulturell, eller egentligen mindre lat. Det finns massor av gallerier, muséer och konserter som jag vill gå på, men som jag inte kommer mig för. Jag skall också försöka komma igång med fotandet igen. Och inte bara "semesterbilder", utan även lite roligare (för mig att ta) foton.

Dagens ord är jeden rok w Warszawie - ett år i Warszawa.