2009-03-31

Datapresentation


Slösade bort för mycket tid på stundvis hysteriskt roliga GraphJam.

Dagens ord är diagram kołowy - cirkeldiagram.

2009-03-30

Att ta vara på cykeltiden

Jag har nyligen upptäckt programmet In our time från brittiska BBC Radio 4. Programmet finns som podcast, och de senaste veckorna har jag ägnat en del av min cykeltid till jobbet att lyssna på drygt 40 minuters diskussion om ämnen som Rafaels Skolan i Aten, Boxarupproret i Kina och mätproblemet i fysik.

Programmet leds av den härlige Melvyn Bragg som tillsammans med tre gäster, experter inom området som diskuteras, oftast professorer från brittiska universitet. Melvyn ser till att hålla diskussionen greppbar och låter den inte skena iväg men samtidigt har man förtroende för att lyssnarna klarar av ett intellektuellt samtal utan att behöva skrivas på näsan. In our time handlar enligt programinformationen om "exploring the history of ideas", men listan över avhandlade ämnen är lång och varierad och alla tillgängliga för lyssning. Det är så långt ifrån fördummande man kan komma, utan snarare ett tecken på massintelligensens tid.

Dagens ord är przenikliwość - insikt.

2009-03-26

Fragmenterad forskning

Forskningsmiljön här i Lille, och antar jag, i Frankrike i stort är minst sagt fragmenterad. Den är utspridd på ett stort antal forskningsinstitut, men mer eller mindre, oftast mindre, kontakt. Institutens funktion är ofta dold bakom kryptiska förkortningar. Själv jobbar jag nu på IEMN (Institut d'électronique de microélectronique et de nanotechnologie), fru mjn jobbar ett par hundra meter bort på IRI (Interdisciplinary Research Institute), som delar hus med IRCICA (Institut de Recherche sur les Composants logiciels et matériels pour l'Information et la Communication Avancée, smaka på den...). I veckan besöker jag INRA (Institut National de la Recherche Agronomique) för att göra experiment och tidigare under året har jag också varit på IBL (Institut de Biologie de Lille) för mätningar. Många fler institut finns så klart, och de har mer eller mindre oklara samarbeten med de tre universiteten (Lille 1,2 och 3...) och de (minst) tre tekniska högskolorna här i Lille.

All denna uppdelning gör det svårt att veta vilken forskning som pågår. Det är inte lätt ens inom en institution, men hart när omöjligt när det finns 30 olika organisationer på 25 olika platser i stan. Vi letade länge efter ett labb där vi kunde göra våra mätningar innan vi hittade INRA i andra ändan av Villeneuve d'Ascq, som är en del av Lilles storstadsområde. Ingen på IEMN visste vad INRA gjorde, knappt att de fanns, trots att IRI har ett samarbete med INRA och trots att IRI och IEMN har ett nära samarbete (de behöver använda vårt renrum). Uppdelningen gör också att det finns 30 olika administrationsavdelingar man måste kämpa med. Frankrike är ett land där administrationen fått löpa amok; man blir om och om igen påmind om att forskning inte är i närheten av så viktigt som att administrera forskningen. Hittills har jag tvingats sitta igenom tre kemilabbssäkerhetsgenomgångar på två olika institut för att få använda labben. Två av genomgångarna hölls på franska.

För mina forskande läsare: hur är det hos er? Är balkaniseringen av forskningen likadan där ni är? För alla: Jätteinstitut är inte heller en bra lösning, men var, ungefär, ligger ett bra medelvärde, och hur skall man lösa problemet med samarbete mellan olika avdelningar?

Dagens ord är współpraca - samarbete.

Andra bloggar om , , , . Intressant?

2009-03-22

"Utlänningar tar jobben från oss"

Oh, the irony! En av de polska fackföreningarna kräver att Polen inför hårdare restriktioner för arbetskraftsinvandring. Man behöver nämligen jobb för de drivor av polacker som vänder hem från Storbritannien. Enligt Daily Mail tycker Jan Gus, ledare för den polska fackföreningssammanslutningen OPZZ (fast Daily Mail skriver OPPZ) att utlänningarna bidrar till lönedumpning i Polen. Att han inte inser hur ironin biter honom i baken när på så ekar argumenten som hörs i Västeuropa och som de centraleuropeiska regeringarna så avskyr.

En liten poäng har han i det att han talar om arbetare från utanför EU-murarna som skulle kunna hållas borta utan att bryta mot EUs regler om fri rörlighet. Men det är ändå knappast så att de som kommer från välbetalda jobb i Storbritannien konkurrerar om samma arbeten som ukrainska och vitryska arbetare. Snarare är det så att en företagare vi känner säger att det är svårt att hitta arbetare till hans fabrik i Warszawaområdet. Det är helt enkelt inga polacker i huvudstaden som vill ha ett simpelt fabriksjobb. Han vill ha mer arbetskraftsinvandring.

Det är märkligt hur svårt det är att hålla fingrarna borta från protektionismen. När Polen högljutt protesterar (med rätta) mot Sarkozys uppenbart protektionistiska populism vill företrädare för den polska vänstern stänga dörrarna mot öst. En för alla - alla för mig! verkar vara det som gäller i kristider...

Dagens ord är związkek zawodowy - fackförening.

Andra bloggar om: , , . Intressant?

2009-03-19

Strejkindex = 4

Det var storstrejk igen i Frankrike. Tydligen var dryga miljonen människor ute och protesterade. För vad är inte så klart, men i alla fall är ingen nöjd med Sarkozy. Den här gången vet jag inte om några kollegor strejkade. De franska universiteten behöver reformeras, det har alla regeringar sagt sedan 1968, men ingen har lyckats. Den nuvarande regeringen vill ta tag idet, bland annat genom att göra anslag mer prestationsrealterade. Som det är nu är anställda vid universiteten statliga tjänstemän med livstidsanställning, så de behöver egentligen inte publicera något för att få sina pengar. En del av de protesterande forskarna är nostalgiker som ser prestationsanslagsgivning som ett hot mot den akademiska friheten, men de flesta är mer förbannade på hur det nya reglementet pådyvlats från regeringen utan dialog med berörda forskare. Därtill har Sarko på sitt vanliga odiplomatiska manér rört runt i getingboet när han svepande kallade franska forskare för lata och att de gick till kontoret bara för att då slipper de betala ström och telefon hemma.

Men dagens strejk märkte vi som vanligt av bara genom att lunchrestaurangen var stängd.

Dagens ord är zamknięty - stängt.

Andra bloggar om: , .

2009-03-16

Sjärnklart

Hur ser himlen ut i Lille? Och i Seoul? Kolla in här.

Dagens ord är gwiazda - stjärna.

2009-03-15

Lille 3000

Igår var det invigning av festivalen Lille3000, som är nån form av kulturfestival här i stan som pågår fram till sommaren. Festivalen har undertiteln Europa XXL och i olika avdelningar bjuds på spektakel från olika städer/regioner i de östra delarna av Europa, såsom Baltikum, Polen, Berlin(!), med flera. Under våren får vi se vad de har att via upp från Polen.

From Lille3000

Invigningen var en parad där en av Lilles huvudgator var kantad av stora svarta bebisliknande figurer ur någons LSD-mardrömmar. Lägg till några vandrande, lysande jättemänniskofigurer, flygande akrobater, vild musik, massor av folk och några goda belgiska öl så var det en intressant kväll.
From Lille3000

Fler bilder på picasa.

Dagens ord är dziwny - konstig.

2009-03-07

Sista båten från Szczecin

I dag sjösätts den 183m långa Fesco Vladimir på Stoczni Szczecińskiej Nowa (Nya varvet i Szczecin), det 673:e fartyget sedan staden åter blev polsk efter andra världskriget. Det blir troligen också det sista. Enligt överenskommelsen mellan regeringen och EU-kommissionen från i höstas beslutades det att man skulle omstrukturera varven i Gdynia och Szczecin och presentera en långsiktig lösning för deras framtid, annars skulle de tvingas betala tillbaka de miljarder i illegalt statsstöd de tog emot under Kaczynski-regeringen. Någon köpare har inte gått att hitta, och den 16 mars kommer varven att styckas och dess tillgångar säljas på aktion. Den 6 juni upphör verksamheten slutgiltigt på SSN, även om vissa optimister fortfarande tror att den köpare skall komma fram vid autionen som fortfarande vill bygga båtar i Szczecin. Om inte kommer drygt 9000 personer förlora sina jobb i Szczecin och Gdynia.

Vid sjösättningen var mer än 5000 personer närvarande. Och man känner sig svikna. Bland plakaten syntes texter som "Genom PO har Polen nått botten", "Tusk, Polens konkursförvaltare" och "Neelie Kroes död för död", om den inte så populära kommissinären.

Intressant är att tongångarna i Polen varit lika de som hörs om Saab de senaste veckorna. Man behöver tid till omstrukturering, man kommer att hitta en köpare, det är bara tillfälligt. Men liksom Saab har de polska varven haft problem i långa tider. Kanske vore det bra för Mona Sahlin att titta söderöver för ett nutida exempel till den svenska varvskrisen innan hon bestämmer sig för att "ge Saab en chans".

Dagens ord är statek - fartyg.

Andra bloggar om: , , , , , . Intressant?

2009-03-05

Kris i Öst- och Centraleuropa

Den som följer tidningar kan knappt undvika att bli deprimerad av all svartsyn kring finanskrisen. Den som följer tidningar om den gamla öststatsregionen har det än värre. Flera länder är riktigt djupt i kris, t.ex. Lettland och Ungern. Men när man hör om krisen i Öst- och Centraleuropa är det viktigt att man inte glömmer en sak, som klart påpekas i The Economist; regionen består av många länder med helt olika förutsättningar. När nu EUs toppmöte i helgen beslutade att inte öppna en fond för att understödja Öst- och... så är det en del länder i regionen som inte är så ledsna över det, Polen till exempel.

Den polska ekonomin har hittills klarat sig ganska bra. Sista kvartalet förra året växte den polska ekonomin med 2,9% på årsbasis, jämfört med den svenska krashen på -4,4%. Man är i Polen rädd för att allt tal om kris i hela den ex-kommunistiska regionen skall bli självuppfyllande, därför var man heller inte odelat positiva till ett allmänt öststöd.

Därmed inte sagt att det inte finns problem i Polen. Zlotyn har förlorat i värde jämfört med euron. Det hjälper exporten, men skadar de ganska många polacker som tagit lån i framförallt euro och schweizerfranc. Personligen har det inneburit att vi tvingas vänta med inköp till labbet för att utrustningen nu blivit för dyr. Sedan är budgeten ansträngd, och regeringens beslutsamhet att hålla budgetunderskotten nere för att uppfylla konvergenskriterierna till euron leder till plågsamma nedskärningar. Inte så skoj för oss statligt anställda (som jag är när jag kommer tillbaka till Polen). Man har redan beslutat om att dra ner forskningsanslag.

Som det ser ut så inte katastrofalt än så länge, men knappast kul. Men nog skall vi vara glada att Polen har den stabila regeringen Tusk och inte den Kaczynskiledda cirkusen med Lepper och Giertych i huvudrollerna genom den här tiden...

2009-03-02

Vår

I lördags kom våren. Lördag morgon slog det till med sol och nästan 15 grader. På fredagen när jag kom hem från jobbet var det gräs utanför fönstret. På lördag förmiddag såg det ut så här:


Jag måste säga att det verkar mycket bättre än hur Maria har det... Nu vill vi inte ha några snöstormar, tack!