2009-03-30

Att ta vara på cykeltiden

Jag har nyligen upptäckt programmet In our time från brittiska BBC Radio 4. Programmet finns som podcast, och de senaste veckorna har jag ägnat en del av min cykeltid till jobbet att lyssna på drygt 40 minuters diskussion om ämnen som Rafaels Skolan i Aten, Boxarupproret i Kina och mätproblemet i fysik.

Programmet leds av den härlige Melvyn Bragg som tillsammans med tre gäster, experter inom området som diskuteras, oftast professorer från brittiska universitet. Melvyn ser till att hålla diskussionen greppbar och låter den inte skena iväg men samtidigt har man förtroende för att lyssnarna klarar av ett intellektuellt samtal utan att behöva skrivas på näsan. In our time handlar enligt programinformationen om "exploring the history of ideas", men listan över avhandlade ämnen är lång och varierad och alla tillgängliga för lyssning. Det är så långt ifrån fördummande man kan komma, utan snarare ett tecken på massintelligensens tid.

Dagens ord är przenikliwość - insikt.

6 kommentarer:

Dennis sa...

Apropå cykel, du vet väl att ett av årets mest häftigaste cykelrace drar förbi i ditt grannskap 12 april? Paris-Roubaix.

mjn sa...

Jo, jag visste att det gick här i krokarna, men hade ingen koll på när. I ett utslag av synnerligen dålig tajming är jag tillbaka i Polen ett tag över påsk.

Dennis sa...

Just det, är ju påsk också. Förmodar att det är en ordentlig tillställning i Polen. Nästa onsdag körs Gent-Wevelgem, men det är ju som sagt en onsdag.

Matte sa...

Hmmm, tittar folk fortfarande på Cykeltävlingar? Har inte den sporten fuskats sönder ännu?

Dennis sa...

Tja, folk tittar ju fortfarande på friidrott. Så det funkar väl lika bra med cykel antar jag.

mjn sa...

Jo, påsken är en rätt stor högtid i Polen. Fast då firandet är kyrkligt som attan brukar jag känna mig ganska utanför...

Hade cyklingen varit en helg hade jag gärna tagit cykeln dit själv och kollat. Wevelgem är bara 25 km bort och de två stigningarna i Kemmel knappt 30 km.