2009-03-07

Sista båten från Szczecin

I dag sjösätts den 183m långa Fesco Vladimir på Stoczni Szczecińskiej Nowa (Nya varvet i Szczecin), det 673:e fartyget sedan staden åter blev polsk efter andra världskriget. Det blir troligen också det sista. Enligt överenskommelsen mellan regeringen och EU-kommissionen från i höstas beslutades det att man skulle omstrukturera varven i Gdynia och Szczecin och presentera en långsiktig lösning för deras framtid, annars skulle de tvingas betala tillbaka de miljarder i illegalt statsstöd de tog emot under Kaczynski-regeringen. Någon köpare har inte gått att hitta, och den 16 mars kommer varven att styckas och dess tillgångar säljas på aktion. Den 6 juni upphör verksamheten slutgiltigt på SSN, även om vissa optimister fortfarande tror att den köpare skall komma fram vid autionen som fortfarande vill bygga båtar i Szczecin. Om inte kommer drygt 9000 personer förlora sina jobb i Szczecin och Gdynia.

Vid sjösättningen var mer än 5000 personer närvarande. Och man känner sig svikna. Bland plakaten syntes texter som "Genom PO har Polen nått botten", "Tusk, Polens konkursförvaltare" och "Neelie Kroes död för död", om den inte så populära kommissinären.

Intressant är att tongångarna i Polen varit lika de som hörs om Saab de senaste veckorna. Man behöver tid till omstrukturering, man kommer att hitta en köpare, det är bara tillfälligt. Men liksom Saab har de polska varven haft problem i långa tider. Kanske vore det bra för Mona Sahlin att titta söderöver för ett nutida exempel till den svenska varvskrisen innan hon bestämmer sig för att "ge Saab en chans".

Dagens ord är statek - fartyg.

Andra bloggar om: , , , , , . Intressant?

Inga kommentarer: