2009-05-22

Libertas Polen

Jag hade inte hört talas om Libertas förrän jag läste om dem på Hax blogg. Den senaste tiden har partiet dock fått mycket uppmärksamhet i Polen, där de också ställer upp som kandidater till EU-parlamentet. Anledningen har till stor del beropp på att Lech Wałęsa skall tala vid ett möte för Libertas. Det väckte en del rabalder eftersom Wałęsa öppet gått ut med att han stöder Platforma Obywatelska. Wałęsa själv kommenterar det hela med att fått betalt för att hålla föredraget, och att "presidentpensionen inte är så stor".

Nåväl, Libertas har i alla fall tjänat på det och skall enligt opinionsundersökningar ligga jämsides med regeringskoalisationens PSL och därmed eventuellt ta plats i EU-parlamentet.

Fast nu var det ju den där gnagande misstanken att namnet Libertas är falsk marknadsföring. Trots det sympatiska intrycket Declan Ganley gav i Ekots lördagsintervju. Nå, idag kan man läsa på Gazeta.pl att "Wałęsa är inget standar för Libertas". Inget märkligt i det, om det inte vore så att uttalandet gjordes av Daniel Pawłowiec, före detta medlem av LPR och numera ledare för Libertas polska gren. LPR, Liga Polskich Rodzin, är ett ultrakonservativt, nationalistiskt populistparti av sämsta sort, vars ledare Roman Giertych (som för övrigt ger sig själv äran att påverkat Ganley till att startat Libertas) är en välkänd person för läsare av den här bloggen. Nuvarande företrädare för LPR i EU-parlamentet är kreationisten och antisemiten Maciej Giertych, Romans far. Att Libertas ledare kommer ur den myllan bådar inte gott. Att han dessutom har en bakrund i Młodzież Wszechpolska, en ungdomsorganisation vars fraterniserande med nynazister blev en affär i polsk press härom året, gör det inte bättre.

Den sista spiken i kistan kom när jag gjorde testet på EU Profiler (mer om mina resultat i nästa post).

Jag hade inget gemensamt med Libertas som får nästan noll i kolumnen "Liberal Society" och jättehöga poäng när det gäller hårdare straff och retriktiv invandring. Det låter inte som något som borde heta Libertas i mina öron. Bland annat kan man se av svaren att

Religious values and principles should be shown greater respect in politics
Your answerCompletely disagree
Opinion Libertas: Completely agree
eller
The legalisation of same sex marriages is a good thing
Your answerCompletely agree
Opinion Libertas: Completely disagree
Ärligt talat. Det är inte ett parti som kan kalla sig Libertas annat än i en pervers form av Owellskt nyspråk. Att Ganley har lierat sig med den typen av företrädare i Polen kastar ett tveksamt ljus över hela hans parti.

Andra bloggar om: , , , , . Intressant?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Japp, Libertas saknar än så länge en ordentlig pan-europeisk organisation.

Jag håller med om att de polska åsikterna är högst olämpliga i pan-europeiska Libertas.

Unknown sa...

Och sedan bloggposten skrev har Roman Giertych gått ut och offentligt stödjer Libertas. Det måste betyda att de har väldigt nära band med hans eget LPR.