2009-08-07

Historisk känslighet, del 732

Jeremy Clarkson visade i Top Gear en fejkad reklamfilm för Volkswagen Scirocco.

Folk flyr i panik... mass exodus... state of emergency... bild på bilen... Berlin to Warsaw in one tank. Kanske inte så himla rolig, men oförarglig. Kommentarerna har dock inte låtit vänta på sig. Gazeta Wyborcza kallar det ett smaklöst skämt på polackers bekostnad (fast jag tycker nog att udden är mer riktad mot Tysklands histora). Filmen har över 2000 kommentarer på YouTube. Många från polacker som känner sig sårade. En person föreslår en motsvarande reklam:

England. People are running and hiding in panic, women are crying, army on the streets, blah, blah blah (the same situation like in Clarkson advertising, but with Union Jack).
And in the final, we can see Lufthansa logo, and the text
"the new flight connections. Berlin-London within 40 minutes".
"Hur kul skulle det vara", frågar han retoriskt. Ganska kul säger jag och skulle vilja påstå att knappast någon britt skulle bli särskilt upprörd. Och jag tror knappast att brittiska ambassaden skulle protestera hos TVP. Men om man får tro Warsaw Voice har polska ambassaden nu lämnat in en protest till BBC. Suck.

Bara ytterligare ett exempel på polsk historisk hyperkänslighet.

För övrigt är det lite lustigt att den första bilden i Clarksons reklamfilm helt uppenbart är från Kraków och visar stadens mest kända landmärke. Hittade han ingen flygbild från Warszawa?

Dagens ord är żart - skämt.

Andra bloggar om: , , , , , .

5 kommentarer:

Anonym sa...

nästa gång kan Claekson visa judar som flyr undan en bmv

Anonym sa...

BBC hade inte vågat visa flyende judar undan en tysk bil,
du glömmer at kriget mellan Tyskland och Polen var inte som kriget mellan Tyskland och Frankrike...tyskarna under sin ockupation avrättade, torterade,över 2 miljoner polacker, de gasades i Auschwitz, Dachau,Treblinka, etc.och andra koncetrationsläger och arbetsläger,inget annat land har procentuellt förlorat fler medborgare än Polen.Hitler ville utrota polacker precis som judar.
Det är verkligen lätt att hålla sig för skratt...

mjn sa...

Nej, jag har inte glömt att kriget mot Polen var en osedvanligt brutal historia. Men trots det tycker jag att den reflexmässiga kränktheten är överdriven.
Jag tycker, som jag skrev, att Claksons skämt inte var särskilt lustigt och kanske okänsligt, men att gå därifrån till att bli förolämpad är ett steg som jag anser är felaktigt.
Vem förolämpades eller kränktes? Den polska nationen? Hur då? För att Clarkson nämnde kriget utan det rätta värdiga darret på rösten?
Att man skall känna sig kränkt eller förolämpad av ett skämt måste väl i så fall betyda att man tror att Clarkson faktiskt hade för avsikt att förnedra Polen. Eller också menar man att kriget är ett område som är tabu. "Don't mention the war... we're Polish..."

Vad jag vill säga är bara att visst, man kan tycka att det var ett dåligt skämt, ett smaklöst skämt, eller vad som helst, men att polska ambassaden protesterar om det är fan att gå för långt. Jag hade inte reagerat om det bara var så att folk kommenterade på YouTube, vissa av kommentarerna är väl hysteriska, men ok.

Anonym sa...

du förstår inte riktigt "kontextet"
hade han presenterat sitt skämt på ett annat sätt, tex, bara sagt (verbalt) att sirocco invadrar Polen på en tank...skulle det bara vara osmakligt,
men att visa flyende människor..civilla...(om han nu visade polska militärer åtminståne)
, när vi vet att de tyska planen besköt medvetet civilla och bombade folksamlingar, flyende människor, kan man inte skoja om,
"en tank" = en stridsvagn...
tänk följande scenario: man gör samma reklamfilm om panikslagna Sarajevobor...varför inte?
alltså man kan inte skoja om folkmord, särskillt när det fortfarande lever människor som har sett med egna ögon dessa grymheter.

mjn sa...

"du förstår inte riktigt 'kontexten'"
Jo, jag förstår mycket väl kontexten. Det är också sak som stör mig; folk som menar att "...men du förstår inte". Jo, jag förstår - men jag håller inte med. Och att du och andra uppfattar det som stötande är en sak. Protestera, klaga, skriv egna skämt. Jag tycker att det är något överdrivet men kommer inte att gnälla om det. Men när ambassaden klagar på en sådan skitsak då tycker jag att det är dags för ambassadören att klippa sig och skaffa ett annat jobb. Att man protesterar när ryska statliga TV-kanaler hävdar att Polen startade andra världskriget förstår jag helt och fullt. Men det här... det är som när Pelle, 5 år, kommer springande "Mamma, mamma! Kalle retas!"

"alltså man kan inte skoja om folkmord"
I beg to differ.