2009-06-23

Rysk historierevisionism

Läste just att en storm blåst upp i polska medier och myndigheter efter att den ryska statiliga TV-kanalen Rossija sänt ett program om hur Polen i pakt med Hitler-Tyskland planerade att invadera Sovjetunionen. Programmet, som sändes på årsdagen av Molotov-Ribbentrop-paktens upplösning på grund av den tyske invasionen under namnet Operation Barbarossa, sades vara baserat på ännu hemligstämplade uppgifter där det framgick att en pakt mellan Tyskland, Polen och Japan för att invadera Sovjet var underskriven. Molotov-Ribbentrop-pakten var alltså i princip en försvarsmekanism av Ryssland för att undvika en attack. Det hävdas i Gazeta Wyborcza att materialet som nu presenterades bara är en provsmakning inför 70-årsdagen av Molotov-Ribbentrop-pakten i augusti och andra världskrigets utbrott i september. Det skall bli intressant att se vad mer som kommer...

Reportagets upphovsman Ilja Kanavin är en stark anhängare av Putin. Bland annat har han flera gånger varit värd när Putin i live-tv svarar på frågon från folket. Kanavin fick 2006 motta Medaljen för tjänster för fäderneslandet ur Putins hand. Det är alltså inte vilken tomte som helst som ligger bakom reportaget.

Man går även vidare med den logiska slutsatsen att de polska landområden som togs av Sovjet efter kriget, i enlighet med Molotov-Ribbentroppakten, egentligen inte var polska. Natalia Narocznicka från "presidentens kommitté för bekämpande av för Ryssland skadlig historiförfalskning" påminner om att innan 1918 tillhörde de delarna det ryska imperiet. Detta kommenteras syrligt i Gazeta Wyborcza med

Tur att "historikern" har kort minne och glömde att även Warszawa då tillhörde det ryska imperiet.
Nu är ju det här inte på något sätt den första gången vi ser prov på hur historien böjs i Putins Ryssland. Kalle Kniivilä skriver om att "Tänk rätt om segern, eller håll tyst.". Man har påbörjat en upprustning av Stalins eftermäle från massmördare till "stark ledare". Det var inte heller så länge sedan det ryska försvarsdepartementets hemsida hade en artikel där andra världskriget även då beskrevs som Polens skuld. Den gången var det inför årsdagen av D-dagen.

"Det nya Ryssland" liknar mer och mer det gamla Sovjetunionen, fast utan ideologin. Istället för en förtryckarstat med socialistiska förtecken styrd av en hård kärna runt Kreml så har vi en kleptokrati utan ideologiska förtecken som desperat anspelar på varje uns av nationell stolthet för att den hårda kärnan kring Kreml skall klamra sig kvar vid makten och sina miljarder. Det vore kanske läge för västvärlden att stirra lite mindre åpet på den ryska gasen och börja fundera på hur man skall hantera det Ryssland som tar allt snabbare kliv bakåt i historien.

Dagens andra ord är rewizjonizm.

Andra bloggar om: , , , , . Intressant?

Inga kommentarer: