2009-08-11

Valaffischer

Under det korta besök jag gjorde i Sverige i våras, innan EU-valet, lyckades jag inte se om det hängde några valaffischer för Piratpartiet. Här i Tyskland är det nationella val den 27 september och i Oldenburg hänger valaffischer lite här och var. Ett enda parti är det som tjuvstartat valrörelsen - Piratenpartei. Inte nog med att de är först ute - affischerna är snygga och en del av dem riktigt smarta. Den till vänster nedan hängde vid universitetet. Den lyder Einigkeit und Recht und Freiheit, de första orden i den tyska nationalsången, med lag (eller rättvisa) och frihet extra framlyft och med tillägget "också i framtiden".Den till höger hänger alldeles i närheten av där jag bor. Fast den bästa affichen - som jag inte har på bild - visar ett tyskt euromynt och texten "Freiheit ist keine Randbemerkungnotiz". Randbemerkungnotiz = marginalanteckning, något sagt i förbigående; Rand = kant. På kanten till de tyska 2-Euromynten står just devisen Einigkeit und Recht und Freiheit inpräglat.

Snyggt. Jag hoppas att det tyska piratpartiet kan skaka om lite. En valframgång här borde väl få de svenska partierna att bäva för vad som kommer ett år senare.

Dagens ord Partia piratów.

Andra bloggar om: , , , , .

2 kommentarer:

Anonym sa...

I den svenska dagspressen har de tyska valaffischerna också debaterats, men fokus verkar istället ligga på helt andra saker.
Tydligen verkar detta uppröra mer och anses vara viktigare nyheter i Sverige än tyska piratpartiets affischer. Man får med andra ord numera delar av Svensk Damtidning på köpet vid en prenumation på GP!

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=220&a=511057

/M2

Unknown sa...

Lustigt nog har jag här i Oldenburg inte sett några andra valaffischer än just Piratenpartei. Det är lite förvånande med tanke på att valet bara är en dryg månad bort.