2010-01-05

På TV i Polen

I dagens Metro presenterades de mest sedda programmen i polsk TV förra året. Vinnare blev [drumroll] M jak miłość (M K som i kärlek). M jak miłość är en såpopera som visas på TVP2 och den 30 november sågs avsnittet av drygt nio miljoner tittare. Serien, som gått sedan år 2000 i drygt 700 avsnitt (idag gick nr 712), handlar om familjen Mostowiaków och deras liv, bekymmer, kärlek osv. En alldeles typisk såpopera alltså. Och den är skittrist! Fast det är jag i minoritet att tycka i familjen. Och eftersom avsnitten brukar dra drygt sju miljoner tittare så är det tydligen något i serien som tilltalar det polska kynnet.

Tvåa på tittarlistan kom Ranczo, en komediserie som utspelar sig i en polsk småstad och som driver lite med både såpoperegenren och många aspekter av polskt vardagsliv. Ranczo var ett av de få program på TV som jag faktiskt kunde med. Fast ju längre den gick, desto mindre humor och mer såpoperelik blev den. Den var planerad att gå till 2009, fast poplariteten har gjort att man nu tänker fortsätta åtminstone en säsong till.

Över huvud taget går det massor av polska såpoperor på tv. Bara i de två public servicekanalerna TVP1 och 2 går åtminstone 6 olika serier med över 350 avsnitt hittills. Vissa, som Klan och Złotopolscy har långt över tusen.

På tredje plats kom ytterligare ett av fru mjn:s favoritprogram Ojciec Mateusz (Fader Matteus), där prästen Mateusz hjälper polisen att lösa mysterier, en snäll typ av krimi med en del humor. Det är en polsk version av en italiensk serie, Don Matteo.

Trots att jag inte tittar nästan något på TV, eller gjorde i Sverige heller, är det en sak jag starkt uppskattar i Polen; det verkar inte finnas något lika incestuöst samarbete mellan TV och tabloider. Man slipper se krigsrubriker om vad Robinson-Paweł eller Idol-Gosia hittar på i kvällens avsnitt. Sådana serier finns nästan inte alls, och de få som visas talas det nästan aldrig något om. Tack för det!

Fast egentligen borde jag titta mer på TV. Trist är det, men det funkar i alla fall som språkövning. Om det inte är utländska serier. Den jävla lektorn klarar jag fortfarande inte av. Fru mjn följer Dr House och trots att jag gillar serien kan jag inte förstå vad de säger. Engelskan dränks av lektorn och lektorn av att jag ändå försöker höra vad som sägs i bakgrunder. Kaos! Undertexter nu!!!

Dagens ord är opera mydlana - såpopera.

Andra bloggar om , , , .

7 kommentarer:

Anonym sa...

A mnie wkurza to w Szwecji, że muszę płacić abonament TV w niebagatelnej sumie 2 076 Kr rocznie (800 zł). Za co ? Za to, bym mógł oglądać kretyńskie, hedonistyczne programy o niczym oraz oglądać propagandowe programy informacyjne gdzie częściej poruszane są problemy małe i błahe niż te ważne, naglące sprawy (nie mówię, że w Polsce jest lepiej, ale nie trzeba za to płacić 2 076 Kr rocznie). Tragedia.
Pozdrawiam Martina i wszystkich innych czytających po polsku ;)

Unknown sa...

Jo, visst är tv-avgiften skitdyr i Sverige, men det är inte gratis här heller. 204 złoty per år kostar det för närvarande vilket blir ca 900 kronor om man tar hänsyn till skillnaden i köpkraft. Och då slipper man inte ens reklamen - även public servicekanalerna har reklam.

Förra året beslutade sejmen att man skulle slopa TV-licensen och finansiera TVP ur budgeten istället. President Kaczyński la dock in sitt veto mot den så licensen är fortfarande kvar.

Matte sa...

Lektorn?

Unknown sa...

Matte: http://ekorrhjulet.blogspot.com/2008/01/hll-klaffen-gubbjkel.html

Anonym sa...

Martin, osobiście, nie znam w Polsce nikogo kto płaci ten abonament. Ani jednej osoby.
W Szwecji znam kilka osób, które się przyznają, że nie płacą. Podejrzewam, że nie płaci duża część widzów ale mało kto się do tego "kryminału" przyznaje.
Prawdą jest, że w SVT nie ma reklam, co osobiście bardzo cenię. I tylko to na plus !

p.s. Ja, jako przybysz z "innej planety" płacę ten abonament... choć oglądam głównie BBC i MTV. No ale jak to wytłumaczyć tym z Radiotjänst ? Nie da się.

Dla mnie taka kasa to niewiele. Ale dla emeryta, który ma na miesiąc 8000 Kr to spora sumka. Mogliby już wyświetlać te reklamy i dać sobie spokój z tym głupim abonamentem.

Matte sa...

Inte säker på att jag förstod Anonym.

Har inte heller betalat Svensk TV licens på länge så jag vet inte hur dyrt det är. Med tanke på kvaliteten på TV så måste jag erkänna att det skulle ta emot att betala TV licens om vi skulle flytta tillbaka till Svedala. Med tanke på att licenskostnaden har ökat och produktionen av sevärda program har minskat undrar man ju lite var och hur pengarna används på SR...

Anonym sa...

förklara för mig vari denna förkärlek för "såpoperor" i nyhetskanaler som Rapport, Aktuellt, man envisas att fylla ut nyheterna med långa (5-10 minuter) reportage som "hemma hos" tex. nån bonde, vardagliga ting, det finns jo så många nyheter i världen och inom olika vetenskapliga discipliner, istället visas infantila reportage mitt under nyheterna.