2010-04-10

Underlig morgon i Polen

Satt och åt frukost när nyheterna började dyka upp på radio om att presidentplanet krashat i Smolensk i Ryssland. Till en börja med inga uppgifter om antalet offer - men snart kom det att alla ombordvarande omkommit. Helt oväntat. Strax efter ringde chefen och undrade om vi hört. Även folk som djupt ogillade presidenten verkar tagna av det oväntade i situationen.

Presidenten var på väg till Katyn för att högtidlighålla 70-årsdagen av morden på polska officerare i det som på polska kallas brottet i Katyn, eller Katynmassakern på svenska. Premiärminister Tusk var där i början av veckan inbjuden av Putin där den senare klart och tydligt lade ansvaret på stalinregimen. Det anses som en framgång för Tusks öppnare attityd mot Ryssland. Under veckan som gått har just Katyn varit det största ämnen i polsk nyhetsmedia. Presidenten, tillsammans med många andra höga officiella polska delegater, samt representanter för Katynfamiljerna, där även en medlem av vår forskargrupp ingår, skulle idag hålla den officiella minnesceremonin. På TV pågick sändningarna från gudstjänsten i Katyn när de avbröts för att rapportera om flygkrashen.

Listan på passagerarna i planet innehåller många av de viktigaste personerna i Polen, förutom presidentparet även centralbankschefen Skrzypek, vice talmannen i Sejmen Szmajdzinski Putra, generalstabens ordförande, ordföranden för nationella minnesinstitutet Kurtyka, ombudsmannen för medborgerliga rättigheter Kochanowski m.fl. Det kommer att bli en lång period i Polen nu när den här katastrofen är det som komplett dominerar nyhetsflödet.

Även om det när det här skrivs inte finns något officiellt dödsbud har alla mer eller mindre redan tagit för givet att presidenten är död. De stora tidningarna och nyhetsportalerna har redan gått över i mörkare toner som de brukar vid nationell sorg. I (public service) radio spelas endast dyster musik. Det kommer att bli en underlig dag och kommande tid i Polen.

11:14 PåTv visas bilder från presidentpalatset på Krakowskie Przedmiescie där folk stannar och tänder ljus och lägger ner blommor.

11:31 För ett par minuter sedan halades flaggan på presidentpalatset på halv stång. MSZ säger att passagerarlistan innhöll 89 namn. En person - inte namngiven ännu - dök inte upp så man räknar med 88 döda. Fast antalet är ännu preliminärt. Andra källor talar om 130 - planet kan ta upp till 180 passagerare.

12:19 Fru mjn hittade just provosten i sin kyrka på listan av offer. Därtill är generalerna för samtliga försvarsgrenarna i Wojsko polskie bland de döda.

12:38 SVDs rubrik "Polen är ett land i chock" är passande. En stor del av landets ledning och mest kända politiker har dött. Folk stannar på gatorna och talar om vad som hänt. Det spekuleras om varför, vem och så vidare...

13:00 Katastrof, men det gäller att inte förlora perspektiven helt. På BBCs webplats läser man av Marcin från London: "It is the biggest tragedy in the history of Poland, because so many very important people have died at the same time." Hmmm. Katynmassakern? Att Polen försvann helt i 123 år? Miljoner döda i nazisternas gaskammare?  

7 kommentarer:

Sovjet Rising sa...

Detta luktar beställningsverk från Kreml på mils avstånd. Ryssland har under Putin/Medvedev igen blivit aggressivt och stormaktsdrömmande, och som vanligt så gör Ryssland det på Ryskt sätt: hela östeuropa ska inlemmas igen i dess sfär. Framtidsvarning utfärdas...

Unknown sa...

Var inte löjlig.

sven sa...

Putin och FSB är de skyldiga.

FSB måste ha planterat trädet för minst 20 år sedan och idag så krashar det polska flygplanet i just detta träd. Bestialisk plan...

Som alla vet ligger Kreml och Putin bakom allt som händer i Ryssland.

Hogge sa...

Det vi än så länge hört är bara den Ryska versionen. Det är på inget vis ett faktum att planet kraschade på grund utav att det flög in i ett träd. Ett ögonvittne till händelsen säger att det började låta konstigt om motorerna innan kraschen, varefter ena vingen doppade långt ner.
Det är fullt möjligt att planet blev nerskjutet eller att det på annat vis saboterats av Ryssarna.

Jakob sa...

Men kära värld. Och CIA sköt Kennedy, eller? Skärp er; det är även fullt möjligt att en rosa flygande elefant sögs in i motorn och fick planet att krascha, eller för den delen att ni roar er för mycket med konspirationsteorier. Man får vara en stolle av världsklass för att få för sig att rysk militär/säkerhetstjänst skall skjuta ned en polsk president (som var på god väg att förlora valet till en mer betydligt mindre konfrontatorisk) när denne är på väg för en minnesstund för Katynmassakern, det är så fel på så många sätt; sluta läs Tom Clancy och väx upp. Ärligt talat, följden blir ju ett nationellt trauma som om något stärker banden mellan Ryssland och Polen samt, kanske, ger den (inte direkt rysslandsvänliga!) en skugga av en chans i presidentvalet. Det får liksom inte Polen att snabbt och bekvämt förvandla sig till Kongresspolen. Inte ens om man för en sekund skulle kunna tänka sig att Putin och Medvedev vore samvetslösa nog; exakt vad skulle de kunna vinna? Sluta läs Tom Clancy som sagt. Läs gärna litet psykologi däremot och analysera ert eget mönstersökande.

Nationalitetsord skrivs för övrigt med liten bokstav; kosovoalban, sydsvensk, ryssar, skotsk, et cetera. Вам стыдно.

Fin blogg för övrigt, och hjärtevärmande om reaktionerna i Moskva!

Якоб, опять sa...

Det skulle vara 'den (inte direkt rysslandsvänliga!) högern' . Jag skyller på FSB och GRU.

/J

Unknown sa...

Jakob: Tack för den kommentaren. Man blir lite mörkrädd om man följer blogglänkarna på t.ex. DNs och SVDs täckning av händelserna.