2010-06-15

Lite forskningsrelaterat gnäll

För oss som är sysselsatta med forskning är sommaren bland de mest stressade tiderna på året. Anledningen stavas konferenser. Det är under sommaren, när studenterna har lov som forskare med undervisning kan lämna institutionen och träffa sina kollegor runt om i världen. Det innebär också att man är tvungen att få klart en massa jobb så man har något att visa upp på konferensen. Sedan skall man sätta i hop sin presentation eller poster. Men för att få åka iväg och lyssna på förhoppningsvis intressanta föredrag, träffa andra forskare och se nån annanstans av världen är det kanske inte så illa.

Mitt gnäll handlade istället om det EU-projekt som jag till stor det är betald av. Det innebär, som jag skrivit tidigare, en hel del extra administration. Tydligen har EU oxå dumma regler som gör att man inte får ta ut semester i samband med konferenser. Alltså åker jag till Spanien på lördag för en konferens som startar på söndag och åker hem direkt efteråt. Ingen chans att stanna kvar några extra dagar, vilket ofta är en av de få små boons man har som forskare, utan att betala biljetten själv.

En annan intressant detalj som jag inte tänkt på förrän nu är jag helt plötsligt blev av med min semester - eller i alla fall den betalda semestern. Från institutionen har jag fortfarande drygt 30 dagars semester, men från EU får jag betalt per arbetad timme. Visserligen kan jag möblera om min EU-betalda tid som jag vill, men om jag inte jobbar minst tre veckor en kalendermånad ser jag det direkt på lönen. Så nu gäller det att sprida ut ledigheten, eller att ha delvis obetald semester. Suck.

Dagens ord är urlop bezpłatny - obetald semester.

3 kommentarer:

Matte sa...

EU suger böldpest! EU har förvandlats till en jättelik pengaslukare till byråkratisk annordning vars enda syfte är att hålla paragrafryttare och politiker med ett stadigt jobb.

Värre kommer det bli, EU är numer grundlagsskyddat hemma, vi kan inte bli av med skiten!

Faen, om man skall strunta i att flytta hem och dra till en av "kolonierna" i stället...

bjolso sa...

Det är inte bara EU som har regler som begränsar uttaget av semester i samband med tjänsteresa. Är du statsanställd gäller det att se upp med sådana regler även gentemot den svenska arbetsgivaren. Någon dag kan man dock ta, jag tror semesterdelen inte får överstiga 50% av arbetsdelen i längd, eller något liknande. Kolla med din arbetsgivare.

Det är ju förresten en ganska rimlig regel. Skattebetalarna har ju ingen anledning att bekosta vårt semesterflyg, eller hur?

Unknown sa...

bjolso: Jag inser ju att det finns anledning till reglerna, men det är irriterande eftersom det annars var en av de bästa delarna med konferenser; man kunde passa på att ta några dagars ledigt och se en ny plats.

Om det inte missbrukas kostar det ju inget extra. Problemet är väl att folk skull bli injudna för något möte och sedan spendera en vecka på rivieran. Surt är det i alla fall.

matte: Jo, jag var/är till viss del en stark anhängare av EU som ekonomisk frihetszon med fri rörlighet o.s.v. Men som alla andra administrationer så har det snabbt utvecklats till att EU-administrationens huvudsyfte verkar vara EU-administration...