2010-07-02

En grön revolution

En liten grön revolution har nyligen skett i Polen. Man har beslutat att det är tillåtet att beträda gräsmattorna i många parker. Tidigare var det här i Warszawa i princip bara tillåtet på Pole Mokotowskie. I Łasienki t.ex. var det tvärförbjudet. Något vi märkte när vi ville ta bröllopsbilder och bryskt blev bortschasade av en strażnik.

Polen har ett delat förhållande till sina parker och sin natur. Man älskar sina berg och sjöar, men samtidigt verkar ingen vilja ta hand om dem. Man ser ofta folk som kastar sitt skräp där de står. Jag antar att det är bland annat den attityden, tillsammans med en hög besökardensitet som gjort polska nationalparker i princip det omvända mot svenska. I Sverige får du röra dig fritt i nationalparker - man kan, till och med uppmuntras till, att se naturen ostört. Man kan slå upp ett tält och övernatta, man kan vandra som man vill så länge man följer de enkla reglerna; förstör inget; ta inget; lämna inget. I Polen verkar nationalparker vara till för att skydda naturen från att upplevas. Man måste röra sig längs fastlagda stigar, man får absolut inte tälta.

Kanske är gräsmatteförbudets uppluckrande ett första steg mot en mer ansvarskännande och mindre övervakande syn även på andra gröna ytor?

Dagens ord är trawnik - gräsmatta.

Inga kommentarer: