2010-07-18

Polska notiser

Har flytt värmen I Warszawa och sitter I det betydligt behagligare Göteborg. Tyvärr innebär det också att jag missar Europride när det äntligen händer I Polen. I GP (en TT-artikel) kunde man läsa att ca 20000 deltog I tåget. I polska tidningar uppskattade polisen antalet till runt 8000. Ett gäng motdemonstranter organiserade av bl.a. Młodzież Wszechpolska (Allpolsk ungdom) och Ruch Suwerenność Narodu Polskiego (Rörelen för polsk nationell suveränitet) fanns på plats, och åtta personer greps efter att de försökt tränga sig igenom polisavspärrningarna.

En kollega som bor i centrum sa att han fått förtryckta brev I brevlådan som det bara var att skriva under och skicka in för att protestera mot den omoraliska festivalen.

I en annan notis noterar jag att en klättrare dog i Tatrabergen efter att gruppen överraskats av ett åskväder och två träffats av blixten. Den andra blixtträffade, den avlidnes hustru, kämpar fortfarande för sit liv på sjukhus. Många andra turister fick hjälpas near från de höga lederna av TOPR.

Slutligen kan vi konstatera att vi som inte trodde på "den nye Kaczyński" fått rätt. Det polsk-polska kriget är igång igen, med nya anklagelser från PiS om vad Tusk gjorde efter Smolenskolyckan (kramade Putin medan den döde presidentens kropp låg i leran). Smolensk letade sig också tillbaka i eftervalsdebatten genom att nya uppgifter läckts om vad som sades i cockpit strax innan olyckan. Kaptenen skall ha sagt att "om vi inte landar slår de ihjäl oss". Mer om det, t.ex. vem det var som drev på piloterna, kommer säkert att diskuteras i oändlighet när/om en ny transkription offentligörs.

Dagens ord är upał - värmebölja.

Inga kommentarer: