2010-09-13

Kaczyński alltmer bisarr

Jag hoppades, men trodde aldrig riktigt på, att Jarosław Kaczyński hade ändrat stil och att PiS skulle bli ett normalt oppositionsparti. Den förhoppningen höll i sig till timmarna efter presidentvalet när Kaczor visade att han inte hade ändrats ett dugg. Korsstriden har blivit alltmer infekterad. Kaczyński dyker upp varje tionde för att lägga blommor vid korset och egga på de självutnämnda korsförsvararna.

I helgen menade han att sättet utredningen misskötts på gör att premiärminister Tusk, president Komorowski, utrikesminister Sikorski och försvarsminister Klich måste "en gång för alla kliva ner från den polska politiska scenen". Vi har fått se Kaczyński avvisa haverikommissionens rapport. Han hävdar att det är konstigt att ett så solitt plan som Tu-154 inte borde gå sönder genom en kollision med ett träd. Det borde kapa trädet och fortsätta. Inte heller borde planet brytas sönder så efter en olycka från bara 80 meters höjd. PiS-ledarens spekulationer avfärdas som "en okunnigs spekulationer" av förre chefen för flygvapnets testflygsavdelning.

För några dagar sedan hörde vi att under Tusk, Komorowski och Sikorski har Polen blivit till ett lydrike under Tyskland och Ryssland. Sikorski kommenterade det i radio med att "Kaczynski har slitit sig ur omloppsbanan kring jorden dragen av ett emotionellt svart hål och rör sig nu genom yttre rymden"

I en annan trist utveckling har vi sett den gamla fackföreningen Solidaritet (Solidarność) förvandlas från en rörelse till en stödtrupp till Kaczor. Det visades tydligt när man firade 30-årsjubileet av septemberöverenskommelserna efter strejken 1980 på Leninvarvet i Gdańsk. Lech Wałęsa hoppade över tillställningen. Dagens Solidaritet var inte det Solidaritet han stödde, menade han. Både premiärministern och presidenten buades ut under sina tal, medan Kaczor överöstes av applåder och jubel. Jarosław arbetar hårt på att hans bror skall erkännas som Solidaritets verkliga ledarfigur. Något han utvecklar i en intervju i tidningen Gazeta Polska. I en artikel i Rzeczpospolita kunde man i helgen dock läsa om hur omstritt det är vilken roll Lech Kaczyński   hade under strejken. Vissa hävdar att han dök upp just när den avslutades, andra att han hade en avgörande roll under förhandlingarna. Vad som är sant är svårt att veta, men Jarosławs förhoppning verkar vara att Lech Kaczyńskis namn skall ha samma symboliska tyngd som Lech Wałęsa.

Som sagt,  Jarosław Kaczyński blir alltmer bisarr. Jag har svårt att se motivet bakom alla utspel utskällningar och split. Kanske är det som Joanna kommenterade tidigare; han befinner sig i chock. Kanske är det mer cyniskt, som Bartek spekulerar. Vad det än är så tillåts inga avvikande meningar i PiS. Nyligen har två personer, en MEP och en sejm-ledamot och tidigare minister, uteslutits ur PiS för att ha offentligt ha klagat på partiledarens nygamla aggressiva linje. Det bådar inte gott för PiS, och inte gott för Polen. Ett land behöver en trovärdig opposition!

Dagens ord är orbita okołoziemska - omloppsbana kring jorden.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Martin!
Är du nöjd med valresultatet i Sverige? Jag är hemskt missnöjd:(
När det gäller Kaczynski då undrar jag om det finns folk i hans närmaste krets som skulle våga säga till honom att han behöver vård, terapi vad som helst efetrsom karl håller på att bli tokig. Han är ju enbart fokuserat på katastrofen. Han kommer till slut bryta samman.
Hälsningar
Joanna

Anonym sa...

ha må¨vara galen eller excentrisk...men han har än en gång rätt...
Ryssland motarbetar de polska åklagarna som utreder olyckan.

Bevismaterialet...flygplanskroppen ligger ute och rostar sedan flera månader, polska åklagarmyndigheten vädjar till ryssarna att täcka över flyplansresterna utan resultat.
Polska arkeologer har sedan flera månader sökt tillstånd att undersöka haveriplatsen, marken,då lokala bönder har kunnat gå dit på "skattjakt" och hittat diverse föremål.

polska åklagare får inge höra de ryska flygledare...
en stor skandal håller på att uppdagas...
Tusk har velat släta över konflikten, men det går inte längre

de här "korsförsvarna" är några hundra stycken...i en tvåmiljonersstad....med omnejd,

Tusk-regeringen har tjänat på detta,
för att dansa tango krävs två...

ps

tänk på att Warszawas president gav tillstånd till en mot-demonstration kl.23.00...när många ungdomar är berusade

el polacco

Anonym sa...

czy socialdemokraterna urzadza imigrantom w SE krysztalowa noc ? co sadzisz Martin ?

Anonym sa...

mialo byc sverigedemokraterna :) socjaldemokraci nie wpadli na ten pomysl !

mjn sa...

el polacco: Vad är det Kaczor har rätt om? Att Polen är en rysk/tysk lydstat? De hemmasnickrade olycksteorierna?

Att samarbetet med Ryssland inte är smärtfritt är ingen hemlighet. Tom i en Tusk-vänlig tidning som Gazeta Wyborcza läser man ständigt om det. Men det var väl knappast någon som räknat med att Ryssland skulle lägga sig helt efter polska krav! Att polska åklagare inte får höra ryska flygledare är inte underligt; 1) utredning sköts officiellt av Ryssland, enligt internationella fördrag; 2) tänk dig den motsatta situationen - skulle Polen tillåta att ryska åklagare förhörde polska flygledare i Polen? Knappast.

Men det allvarligaste felet i ditt resonemang är att Kaczynski inte framför ens den legitima kritik som finns mot både utredning och regeringen. Istället råskäller han, kommer med vansinniga anklagelser och utnyttjar varje möjlighet att använda religionen som ett vapen mot regeringen. I dagarna gick till och med kyrkan ut och uppmanade honom att tagga ner om Smolenskkorset.

Som jag skrev behövs en opposition, men Kaczynski är inte den. Han håller snabbt på att bränna all sin trovärdighet utanför kärntrupperna.

Att sedan många grupper försökt utnyttja korsstriden minskar inte Kaczynskis fel i frågan. Och kom inte och säg att jag försvarar Tusk. Läs vad jag skrev tidigare om korsstriden.

Jag börjar luta åt att joanna ovan har rätt - karln är på väg att bryta samman...

mjn sa...

Som kommentar till den SD, så har de 5,7% av rösterna. Det är förvisso mer än både V och KD (som även de gärna fått ramla ur riksdagen enligt mig) men man skall inte överdriva deras inflytande. Det värsta som kan hända är att det blir en dansk situation. Det bästa - att de brinner i inre stridigheter, som Ny Demokrati för några år sedan.

Matte sa...

Mjo, de där 100 miljonerna i partistöd kan man ju alltid hoppas är gnistan som får Nazist-tunnan att implodera (?).

Undrar om det är möjligt att ta över partiet inifrån och hur många behövs?