2010-09-30

Nobelspekulationer

Dags för det årliga hagelbössekskyttet; nobelspekulationer i fysik. Det har ju gått rätt bra de senaste åren; rätt på COBE 2006, GMR som backup 2007, träff med symmetribrott 2008 och förra året hade jag i alla fall en gissning inom rätt område - optiska fibrer - även om jag hade en mer specifik gissning än vad det blev.

Så, dags för en ny hagelskur. Eftersom förra årets pris var ett väldigt "tillämpat" pris så kanske det kan vara dags för mer fundamental fysik igen. En lågoddsare i så fall är Aharonov och Berry för teorierna om geometriska faser. En annan upprepning från förra året är metamaterial, där nya spännande resultat dyker upp hela tiden. Osynlighetskappan är ju en favorit i pressen. I så fall är väl Veselago given tillsammans med några av Pendry, Smith och Schultz. Anton Zeilinger i Wien har gjort hur mycket coolt som helst inom experimentell kvantfysik om kvantinformatik, EPR-paradoxen, våg-partikel-dualitet hos stora molekyler m.m. Han vore väl värd ett pris. En nackdel är väl att han fick Wolfpriset i år tillsammans med Alain Aspect och John Clauser för arbetet med Bellolikheterna. Men det har hänt förr att folk fått båda prisen nästan samma år.

Så, det är mina gissningar. Naturligvis finns det mycket annat som skulle kunna få pris, t.ex. inom astrofysik (Vera Rubin är väl en av ytterligt få kvinnor som jag kan se har en rimlig chans till priset inom den närmaste tiden) men någonstans måste man sluta med garderingarna.

Vad gäller kemi så hjälper det inte att jag spenderat snart tre år på en kemiinstitution. I mitt dagliga arbete gör jag förmodligen mycket mer "kemisk" kemi än vår huskemist Maria. Men jag har ändå dålig koll på vad som är hett inom kemin, och jag har svårt att imponeras av kemi. För mig saknar kemin fysikens wow-upplevelser. Men, det blir väl inget kemipris i år heller. Det börjar ju bli kutym att kemipriset istället är ett molekylärbiologipris...

UPPDATERING 2010-10-05: Det blev grafen. Inga rätt för mig i år.

Andra bloggar om , ,

2010-09-22

"Bilfri" dag

I dag var det den europeiska bilfria dagen. I Warszawa kunde man åka gratis i lokaltrafiken om man visade upp registreringsbeviset för sin bil. Dagen till ära hade man också målat upp nya bussfiler på vissa vägar.

Hur gick det? Jag märkte då ingen skillnad. Så här såg det ut på väg till jobbet:

Det krävs mer än så för att få Warszawabor att lämna bilen hemma...

2010-09-13

Kaczyński alltmer bisarr

Jag hoppades, men trodde aldrig riktigt på, att Jarosław Kaczyński hade ändrat stil och att PiS skulle bli ett normalt oppositionsparti. Den förhoppningen höll i sig till timmarna efter presidentvalet när Kaczor visade att han inte hade ändrats ett dugg. Korsstriden har blivit alltmer infekterad. Kaczyński dyker upp varje tionde för att lägga blommor vid korset och egga på de självutnämnda korsförsvararna.

I helgen menade han att sättet utredningen misskötts på gör att premiärminister Tusk, president Komorowski, utrikesminister Sikorski och försvarsminister Klich måste "en gång för alla kliva ner från den polska politiska scenen". Vi har fått se Kaczyński avvisa haverikommissionens rapport. Han hävdar att det är konstigt att ett så solitt plan som Tu-154 inte borde gå sönder genom en kollision med ett träd. Det borde kapa trädet och fortsätta. Inte heller borde planet brytas sönder så efter en olycka från bara 80 meters höjd. PiS-ledarens spekulationer avfärdas som "en okunnigs spekulationer" av förre chefen för flygvapnets testflygsavdelning.

För några dagar sedan hörde vi att under Tusk, Komorowski och Sikorski har Polen blivit till ett lydrike under Tyskland och Ryssland. Sikorski kommenterade det i radio med att "Kaczynski har slitit sig ur omloppsbanan kring jorden dragen av ett emotionellt svart hål och rör sig nu genom yttre rymden"

I en annan trist utveckling har vi sett den gamla fackföreningen Solidaritet (Solidarność) förvandlas från en rörelse till en stödtrupp till Kaczor. Det visades tydligt när man firade 30-årsjubileet av septemberöverenskommelserna efter strejken 1980 på Leninvarvet i Gdańsk. Lech Wałęsa hoppade över tillställningen. Dagens Solidaritet var inte det Solidaritet han stödde, menade han. Både premiärministern och presidenten buades ut under sina tal, medan Kaczor överöstes av applåder och jubel. Jarosław arbetar hårt på att hans bror skall erkännas som Solidaritets verkliga ledarfigur. Något han utvecklar i en intervju i tidningen Gazeta Polska. I en artikel i Rzeczpospolita kunde man i helgen dock läsa om hur omstritt det är vilken roll Lech Kaczyński   hade under strejken. Vissa hävdar att han dök upp just när den avslutades, andra att han hade en avgörande roll under förhandlingarna. Vad som är sant är svårt att veta, men Jarosławs förhoppning verkar vara att Lech Kaczyńskis namn skall ha samma symboliska tyngd som Lech Wałęsa.

Som sagt,  Jarosław Kaczyński blir alltmer bisarr. Jag har svårt att se motivet bakom alla utspel utskällningar och split. Kanske är det som Joanna kommenterade tidigare; han befinner sig i chock. Kanske är det mer cyniskt, som Bartek spekulerar. Vad det än är så tillåts inga avvikande meningar i PiS. Nyligen har två personer, en MEP och en sejm-ledamot och tidigare minister, uteslutits ur PiS för att ha offentligt ha klagat på partiledarens nygamla aggressiva linje. Det bådar inte gott för PiS, och inte gott för Polen. Ett land behöver en trovärdig opposition!

Dagens ord är orbita okołoziemska - omloppsbana kring jorden.

2010-09-05

Räddning, eller...

I helgen var jag på bröllop utanför Łódź, och på vägen hem stannade vi till och åt frukost i det nya stora shoppingcentret Manufaktura. Manufaktura är beläget i Izrael Poznańskis gamla textilfabrik, som en gång var den största i Łódź, under stadens storhetstid. Den som läst Steve Sem Sandbergs De fattiga i Łódź och är intresserad av staden innan kriget uppmutras att läsa Władysław Reymonts underbara bok Det förlovade landet (Ziemia Obiecana) om textilbaronernas uppgång och fall.

I alla fall, när jag senast var i Łódź, nån gång runt 2001/2002, var Poznańskis fabrik i förfall. Jag blev omedelbart förälskad i den en gång så stolta staden med sina nedgångna, vackra tegelfabriker och gamla textilfabrikörspalats. Det var en sorglig kärlek - de gamla fabrikerna höll på att dö. Inom något decennium skulle de falla samman, men i förfallet fanns en storhet och en känsla av romantisk förgänglighet. Det är den känslan som gör Jörnmarks "Övergivna platser" så populära.

Men nu är Poznańskis fabrik räddad. Fasaderna är renoverade, återuppstånda i sin gamla glans, och interiörerna är än en gång ägnade åt att göra pengar. Jag borde vara glad? Jag är glad, men ändå ... Fabriken har förlorat sin själ - sin atmosfär. Det som en gång var min hemliga kärlek är nu allas egendom. Łódź lever upp igen, och vem är jag att sörja det? Men en liten tagg känns ändå i hjärtat...

Dagens ord är Ziemia obiecana - Det förlovade landet (obiecać - lova, utlova).