2011-10-31

Andra metrolinjen försenad

Sedan ett drygt år bygger man på en andra tunnelbanelinje i Warszawa. Sex kilometer och sju stationer skall det bli till att börja med. Den nya linjen skall ansluta stadsdelen Wola, där jag jobbar, till Praga på andra sidan floden. Då bygget går rakt igenom centrum ställer det till med en del kaos. För någon vecka sedan stängdes en av broarna över floden - den förväntas vara stängd i två år.

Nu kan man också läsa det som ingen tvivlat på - bygget blir försenat. Tunnelborrandet som skulle börja redan under hösten kommer nu inte igång förrän tidigast i februari. På platserna för stationerna längs Świętokrzyska (Heliga kors-gatan) har man haft stora problem med de underjordiska installationerna. Vid järnvägsstationen Wileńska har arbetet stått stilla under en längre tid för att man inte kunnat enas om vad som skall göra med Vapenbrödersmonumentet som står på platsen. Monumentet, mest känt som czterech śpiących - de fyra sovande - hyllar de sovjetiska soldater som dog vid Warszawas befrielse från nazisterna. Det har alltid varit ett omstritt monument, och nu har man sent omsider kommit överens om att det skall monteras ner och renoveras för att sedan sättas tillbaka igen, ett tiotal meter från sin ursprungliga plats.

Att metron är försenad är ingen förvånad över. I en webbundersökning på Gazeta.pl svarar drygt 70% att de tror att arbetet försenas minst ett år. Endast 8% tror att man öppnar enligt planerna vid årsskiftet 2013-14. Hur länge utbyggnaderna åt öst och väst (streckade i figuren) dröjer vågar man knappt spekulera om.

Dagens ord är opóźnienie - försening.

2011-10-26

Snart alla helgons helg

Snart är det alla helgons helg igen. Här i Polen betyder det att miljoner människor besöker kyrkogårdarna för att sätta ut ofantliga mängder gravlyktor. I affärerna har uppladdningen pågått i veckor. Lastpallar med gravlyktor fyller gångarna. Den här bilden är från förra helgen. Vad som inte syns är att ytterligare två rader med pallar står till vänster om bilden.

Något som är fascinerande är hur fruktansvärt fula och smaklösa en del lyktor är. Jättestora färgade plastdekorationer av gråtande änglar eller en from Maria. Jag och fru mjn stod just och fnissade åt en av de värre konstruktionerna när en tjej i 20-årsåldern ropade på sin pojkvän och helt utan antydan till ironi utropade "Åååå, vad fin!". och prompt packade ner två stycken i vagnen.

Alla helgon betyder också att man dekorerar de många andra minnesmärken över döda som finns även utanför kyrkogårdarna. Det kan vara krigsmonument (många i Polen), privata små minnesplatser över trafikdöda, brottsoffer osv.
Bilderna till vänster hänger på en mur på väg hem från jobbet sedan några månader. I början låg det blommor under, sedan bara några plastblommor, men de senaste dagarna är det ständigt tända gravlyktor under bilderna. Vem tjejen på bilderna är eller hur hon dog vet jag inte säkert, men tid och plats verkar passa med att hon var en 22-årig motorcyklist som blev påkörd av en bil i juni i år.

Dagens ord är pomnik - minnesmärke.

2011-10-15

Peer review

Bloggade om peer review på Under Lagerbladet.

2011-10-03

Riv en bibel - gå i fängelse?

Nergal, sångare i
metalbandet Behemoth, står återigen inför domstol i Gdynia för att ha rivit sönder en bibel under en koncert år 2007. Han friades i lägre instans, men åklagaren överklagade så nu får regionsdomstolen återigen avgöra om Nergal haft för avsikt att förolämpa någons religiösa känslor. Det är nämligen det det handlar om. Genom att riva sönder bibeln och kalla katolska kyrkan en "kriminell sekt" så kände Ryszard Nowak, ledare för en organisation mot sekter, att hans religösa känslor förolämpats. I den lägre domstolen frikändes Nergal för att han menade att det inte var hans avsikt att förolämpa dessa känslor.
Den högre domstolen menade att det beslutet var förilat och belöt att pröva fallet igen. Nu har dessutom Nowak sällskap av en grupp förolämpade PiS-ledamöter som vittnar om att de minsann, efter att ha sett en video av bibelrivandet på nätet, också är förolämpade.

Jolanta Szczypińska, ett av PiS-vittnena som enligt rykten är Jarosław Kaczyńskis partner, säger att "Bibeln är helig och i Polen har ingen rätt att förolämpa någons religiösa känslor".

Så är det tyvärr. Nergal firades i den lägre instansen för att han inte haft avsikt att förolämpa religiösa känslor, inte, som man kunde hoppats, för att yttrandefriheten anses viktigare än att inte uppröra någons sagostämning. Nu hoppas jag bara på att någon religiös polack tar Szczypińska på orden och stämmer PiS för deras jävla korsmonopoliserande, någon rastafari lackar ur på polisen för att han inte får röka på, eller kanske någon jude blir förolämpad av alla präster som hävdar att Jesus är Messias. Undrar om katolska kyrkan ställer lika starkt bakom lagen om de hamnar i skottgluggen? Undrar om pastafariska känslor kan såras?

Sanningen är att katolska kyrkan tyvärr fortfarande har en skrämmande stark ställning i Polen och uppfattningen att en polack är katolik, punkt, gäller i stort sett ännu.

Dagens ord är rwać - riva.

UPPDATERING: Vet inte varför den här gamla posten ompublicerades som ny. Blogger fick hicka?

Rösta på mig - annars tar katten dig

PiS hade valkonvent i Kulturpalatset i går under baneret "Polska marzeń jest możliwa" (Polen, vår dröm är möjlig). Bland annat så sa Kaczyński att de senaste årens politik har medvetet försökt försvaga Polen - göra det mindre självsäkert. Men polackerna "förtjänar att vara en storartad, stolt nation" - vilket PiS skall se till. Undrar om de skall ändra taktik från förra gången de var i regeringsställning och Europa skrattade år de båda ledartvillingarna?

I alla fall så hotade Kaczyński också med att en röst på PO, det var en röst på Palikot. Det är bara PiS som kan förhindra att Palikot styr Polen efter valet. Den rökande katten är tydligen så farlig att det är någon man skrämmer barn väljare med.

Dagens ord är dumny - stolt.

2011-10-02

Polen i radio

Via Mi Lennhags blogg såg jag att Korrerapporten i P3 på senaste handlat en del om Polen - med fokus på abortlagstiftningen. Värt att lyssna på.

Lyssna: Korrerapporten

Dagens ord är wskazówka - tips.

2011-10-01

Årets Nobelgissningar

Redan dags för nobelpris igen - det här året har verkligen gått fort. Efter fiaskot med grafen från förra året har jag väl en del att ta igen...

För att börja med fysikpriset* så känns det som om det kanske vore dags för ett teoripris igen. Den verkliga lågoddsaren där är ju Aharonov och Berry för geometriska faser. De har båda varit favoriter till priset i många år. En extra lustig detalj är att Berry delade IgNobel-priset med förra årets Nobelpristagare Novoselov för grodlevitation. Eftersom partikeln som bär hans namn envist vägrar visa sig så får Peter Higgs vänta ett tag till på sitt pris.

Ett pris som blivit allt troligare, i och med att resultat ramlar in från experiment som Kepler, HARPS m.fl, är för extrasolära planeter. De troligaste vinnarna i det fallet är polacken Aleksander Wolszczan (som figurerat tidigare här på bloggen) och Dale Frail som upptäckte de första bekräftade extrasolära planeterna. Anton Zeilinger hade jag med även förra året och honom tror jag fortfarande på, eventuellt tillsammans med Alain Aspect och John Clauser som han delade Wolf-priset med. Det blir mycket upprepningar, men värdiga pristagare försvinner ju egentligen från listan bara genom att dö eller få priset. Alternativt att ett närliggande ämne belönas, vilket är varför min gamla favorit om Er-dopade fiberförstärkare fått lämna listan. Ytterligare en repetition från förra året är metamaterial, där man har chansen att dela ut ett delat teoretiskt/experimentellt pris där den givne Veselago får dela priset med Pendry och någon experimentalist som Smith eller Schultz.

I kemi har jag som vanligt ingen aning. Allen Bard är en möjlig kandidat som hängt med i flera år. Jag vet inte om han har någon chans. Ge det artificiella lövet något år att utvecklas och mogna (om det nu gör det) och det är inte omöjligt att Dan Nocera får ett pris även om katalys prisats ett par gånger de senaste åren. Men, det blir väl något biologipris igen efter förra årets "riktiga" kemipris.

Dagens ord är rewanż som betyder och uttalas som det svenska revansch.

* Varför vill min iPad ändra fysikpriset till fusk priset?