2013-01-18

Är grafenforskning slöseri med pengar?

It's a miracle. Bild från
University of Maryland.
I en artikel på BBC kunde man nyligen läsa att en "very senior" brittisk professor menade att grafen är slöseri med pengar.
It might be useful to a few applications, he complained, but graphene will never be revolutionary: the technology is too limited - it is interesting but not a game changer.
Detta med tanke på att den brittiska regeringen satsat drygt 60 miljoner pund på ett nytt grafenforskningscenter i Manchester. I Nature* publicerade Novoselov och medarbetare nyligen en review-artikel om "A roadmap for graphene" där de inleder med raderna
Could graphene become the next disruptive technology, replacing some of the currently used materials and leading to new markets? Is it versatile enough to revolutionize many aspects of our life simultaneously? In terms of its properties, graphene certainly has the potential.

Positionerna känns igen från varje ny teknologi; det finns alltid optimisterna som lovar revolution och manna från himlen, och pessimisterna som suckar allt är bara luft. Efter att arbetat med flera tidigare mirakelmaterial som fullerener och kolnanorör har jag väl blivit lite luttrad**. Grafen, liksom kolnanorör, har många potentiella användningsområden. Hur många som kommer att bli verklighet återstår att se. Det finns många problem, inte minst med tillverkningen av högkvalitativt grafen, som måste lösas för att det skall bli möjligt, och ekonomiskt, att utnyttja materialets goda egenskaper. I sin roadmap förlägger Novoselov introduktionen av grafenbaserade logiska kretsar till efter 2025 och exotiska applikationer som terahertzgeneratorer till ännu senare.

Jag skulle vara försiktig med att kalla forskning inom ett område med så mycket potential som grafen för ett slöseri med pengar. Om ens en liten del av de olika möjligheterna kan utnyttjas är det nog väl investerade medel. För övrigt är det väl nästan garanterat att de 60 miljonerna som investeras i grafencentret inte kommer att vara bara grafenforskning till godo. Mycket annan liknande forskning kommer att använda de resurser som finns i centret i form av kunnande och infrastruktur.

Däremot kanske man också skall vara försiktig med hur mycket man tror på de allra mest optimistiska utsagorna. Det är ju på sätt och vis en forskares uppgift att vara optimist - att jaga långsökta idéer och inte ge upp bara för att något är svårt. Men ibland kanske steget från hälsosam optimism till bilförsäljarentusiasm överskrids. Det är bra att komma ihåg att idag är grafen det sexigaste materialet i stan. Igår var det kolnanorör. Vad är det i morgon?

* Tyvärr bakom paywall, men som vanligt skickar jag en pdf till den som frågar.
** Fast jag hade ju rätt i min förutsägelse från 2007 att grafen skulle bli det nya stora forskningsområdet efter kolnanorör.

Andra bloggar om , , , , ,

2 kommentarer:

Unknown sa...


God dag, jag är Mrs Joyce, som för närvarande bor i USA, jag är en gift kvinna för tillfället med två barn och jag var fast i en ekonomisk situation i augusti 2018 och jag behövde refinansiera och betala mina räkningar för min son medicinering. Jag försökte söka lån från olika låne företag både privata och företag men aldrig med framgång, och de flesta banker minskat min kredit. Men som Gud skulle ha det, introducerades jag till en man av Gud ett privat lån långivare av en vän som heter Mr. och jag fick ett lån summan av $100, 000.00 USD och idag är jag en företagare och mina barn mår bra för tillfället. Så kär, om du måste kontakta något företag med hänvisning till att säkra ett lån med låg ränta på 2% och bättre återbetalning planer och schema, vänligen kontakta Mr jude Shanki han vet inte att jag gör detta men jag är så glad nu och jag bestämde mig för att låta folk veta mer om Hi m, han erbjuder alla typer av lån till både individer och företag och även jag vill att Gud ska välsigna honom mer. Du kan kontakta hans företag via denna e-post: fundsservicer0@gmail.com att få ditt lån

georges Matorell sa...


Behöver du brådskande lån ?
Du har svårt att lösa dina olika problem; att starta ditt eget företag inga fler bekymmer, bygg ditt liv genom våra olika låneerbjudanden. Våra förutsättningar är väldigt enkla för alla seriösa och ärliga människor som kan återbetala det med en ränta på 3% per år. Våra överföringar tillhandahålls av bankerna för transaktionssäkerhet. Kontakta oss för mer information tack.

E-post : georges.matvinc@gmail.com

WhastApp : +33756924191