2013-01-05

Rapporttider

Picture by Harald Groven.
Liksom inom många andra yrken är nyår rapporttid även inom akademin. Många av de polska forskningsfinansiärerna kräver årliga rapporter på vad man använt medlen till och vad som kommit ut av det i form av konferenspresentationer, artiklar, patent och dylikt. Och det är väl egentligen rimligt att man redogör för vad man hittat på för pengarna - jag förlorade dem på roulette i Wiesbaden är knappast en godtaglig förklaring. Som lycklig mottagare av forskningsmedel från Polens Nationella Vetenskapscentrum är det nu min "tur" att för första gången skriva årsrapport.

Det betyder genomgång av alla gamla fakturor, motivering varför saker behövdes, redovisning av löneutbetalningar. Försök att hitta de där få zlotysarna som alltid saknas/är för mycket. Plus att det allt skall skrivas på polska. Jag läser polska och talar det hjälpligt men jag skriver inte rapporter på språket. Alltså måste jag också be om hjälp med skrivandet. Inte nog med att rapporteringen är så tråkig att klockorna stannar. Att därtill behöva dra in någon annan det gör det resor värre.

Än så länge är det lite tid kvar innan deadline, så innan dess är det bara att se fram mot kvartalsrapporten till institutionens stora EU-projekt, och sedan årsrapporten till mitt andra projekt som är i juni istället för vid årsskiftet...

Andra bloggar om , , , ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

vaddå denna klagan?
du är jo gift med en polska, du bär hennes efternamn, hon får väl hjälpa dig skriva på polska,
PS
du börjar låta som dåliga invndrare i Sverige, , en kravmaskin? .-)

Anonym sa...

PiS retar dig?
vad hade du sagt om jobbiga Jobbik i Ungern?
PiS är ett parti med en färgstark
partiledare, han kan tyckas udda,
emotionell, barock,
men han lyfter många viktiga frågor oxå. Det hade varit dödstråkigt i politiken utan PiS,
lite som i Sverige, man gäspar.
Kaczynski gör väl sitt sista val om tre år, så han måste skrika.
jag tror att om tre år så kommer antingen PO eller PiS att spricka på mitten, minst TVÅ nya partier kommer få 10-30%

Unknown sa...

Jo, jag är gift men en polska, och hon har sina egna projektrapporter att skriva.

Och kanske har du rätt, jag är en dålig invandrare som ställer krav, klagar och lever på skattepengar...

Ang. PiS så är det klart att de inte är värst. Det gör dem inte bra. Polen hade mått bra av ett seriöst oppositionsparti som granskade och höll regeringen ansvariga. I stället ägnar sig PiS åt hysteriska konspirationsteorier, vansinnig populism (t.ex. i pensionsfrågan) och ultrakatolsk moralpolitik (IVF). Jag gillar verkligen inte PO, men just nu finns det över huvud taget inga vettiga alternativ i Polen.

Anonym sa...

En stor majoritet av polacker är katoliker, PiS har omkring 25-30% stöd, så de företräder sina väljare.
Dagens polirik påminner om MTV,You Tube, man ska synas, vara kontroversiell, gå emot strömmen,
TV nyheterna visar bara 20-30 sekunders inslag, då måste man som politiker prata på ett temperamentsfullt sätt så att det skakar om tittarna.

(demokrati handlar om att konfrontera olika åsikter, debattera, uppröra, och vinna majoritet för sina ideéér, demokrati kan kanske vara sömnig i ett land som Sverige där man har redan relativt välstånd och den svenska mentaliteten påminner om den japanska)

Anonym sa...

pensionsfrågan 67 år...
det är lätt för dig som inte har ett fysiskt arbete att hålla med Tusk,
67-år är ren poppulism, (för att blidka EU och sk "marknaden")redan nu har har 50-åringar svårt att hitta anställning, 55+ är iskalla på arbetsmarknaden, och att få nytt jobb som 63-64 åring idag i Polen är lika troligt som att få 7 rätt på Lotto, (om man inte har en professorstitel)
Ta tex. poliser.. i Sverige ser man gamla poliser, i Polen finns inga poliser i 60-65 årsåldern

Anonym sa...

Martin...
Sverige har inte haft krig eller varit ockuperat i 200 års tid,
man har haft tid att i lugn och ro utforma landet,.....................

Polen har bara varit fritt i 20 år det finns många orättvisor och strukturella problem som härstammar från kommunisttiden,
många problemområden som måste lösas, och då kan man inte vara nöjd,därför är det politiska klimatet i Polen hätskare

Unknown sa...

"Polen har bara varit fritt i 20 år..." Vad är det för jäkla ursäkt. Att Polen är en ung demokrati ursäktar väl inte att Kaczynski beter sig som en idiot. Ungern är också en ung demokrati, betyder det att vi skall acceptera Jobbiks rasism? De företräder ju sina väljare...

Om pensionsfrågan: "67-år är ren poppulism". På vilket sätt är det populism? Det är en mycket impopulär reform, men tyvärr nödvändig. Det är knappast populism. Tycka vad man vill om att jobba till 67, men att som Kaczynski lova pension vid 60 och sedan låtsas som det regnar när det kommer till hur det skall finansieras är inte bara populism, det är att sälja ut dagens 50-åringar. Polacker pensioneras tidigast av alla i EU. Det är helt enkelt inte hållbart med en medelpensionsålder på under 60 (se här), så något måste göras. Och anledningen till att det inte finns några gamla poliser i Polen är ju socialistsystemets fel. Då fick de och många andra grupper pensioneras efter 30 års tjänst. Det systemet har levt kvar. Det är knappast rimligt att folk som är friska och knappt 50 går i pension. (Och direkt in i den svarta ekonomin).

Jag kan förstå att tonen är hätskare i ett land där den demokratiska traditionen är kort, men det betyder inte att jag måste hålla med om all idioti som politikerna (inklusive PO) hasplar ur sig.

Anonym sa...

polska poliser kan gå i pension efter 15 års tjänst, (man ska se det som en löneförmån... eftersom poliser är dåligt betalda)

De polska politiska partier är inte stabila som i länder med mogen demokrati tex, Sverige,
Folkpartiet, Socialdemokraterna, Vänstern,Centern, Kristdemokraterna
har verkat över 70 år och längre,
visst kommer det in nya som Ny Demokrati, Piratpartiet,Sverigedemokrater, Miljöpartiet,
men GRUNDEN är lagd,
i Polen håller partisestemmet att mejslas ut, det blir gnissel,
radikalism, poppulism, det är faser som man måste igenom.
Det stora problemmet är att man inte gjorde upp med kommunisterna och dessa blev kapitalister, mediamoguler, och kan styra opinionen och påverka politiken.
Sen finns det strukturella och mentala bromsklossar.
PiS har knäckt SLD, (socialdemokrater)PiS företräder arbetarklassen och pensionärer,
SLD är inte trovärdiga som arbetarparti, då i deras led finns kaviar-rödvins-kommunister,
hehe,
+ att de är genomkorrumperade.
Kaczynski är bråkig, han har hård budskap, MEN när PiS regerade så reagerade markanden positivt,
mend all den negativa publiciteten borde investerarna sticka, istället hade Polen en tillväxt på 7% under Kaczynski,han har inte startat något krig eller arkebuserat kommunister, OK hans retorik är från 1930-talet ibland men han är rationell


Anonym sa...

Det är poppulism då det finns inga jobb för 67-åringar...
Tusk kan inte bara höja pensionsålder till 67 utan att förbättra ARBETSMILJÖN... folk sliter ut sig, många yrken ger sjukdommar, det behövs miljard-investeringar i skydd, utan dessa åtgärder kan man lika bra höja pensionsåldern till 70 och 75 men folk kommer ändå tvingas gå i förtidspension vid 55-60,
så nationalekonomiskt är det ingen vinst, det är en verkningslös lag.
Istället borde Tusk bara höja pensionsåldern för poliser, (det har han gjort.. poliser ska numera arbeta 30 år intället för 15... det ska dock ske succesivt, och gälla bara poliser som anställs i år) Yrkesmilitärer är en annan grupp, de jobbar bara 20-25 år i snitt,

Anonym sa...

med poppulism menar jag att Tusk vill smöra för IMF... EU... kreditgivarna och kreditvärderingsinstitut,
och visa sig internationellt som ekoniskt ansvarig,
medan han gör inte andra riktiga/viktiga ekonomiska reformer, PiS sänkte skatten för företagare, Tusk höjer skatter, han har inte minskat byråkratin, tvärtom...
Tusk är lat

Unknown sa...

Hmm. Det känns inte riktigt som om vi kommer att kunna övertyga varandra. Jag gillar inte Tusk, men Kaczynski är en katastrof. Det sorgliga är att han genom att fortsätta älta sina konspirationer och käpphästar berövar landet en nödvändig opposition.