2007-01-09

Nytt oljebråk

Återigen är rysk energi högst på dagordningen. Den här gången genom ett stopp i oljeleveranserna till Polen och Tyskland. I det här fallet är det kanske inte allena Rysslands skuld. Vitryssland har som svar på höjda gaspriser lagt en transitavgift på olja på 45 dollar per ton. Då Ryssland vägrade betala beslöt man att själva ta ut avgiften i form av olja. Näpps sa ryssarna och stoppade oljeflödet. Tyvärr drabbar det andra nedströms, men det är smällar man får ta. Det är ju en mild vinter...

Med risk för att låta som en en trasig skiva1 upprepar jag återigen ovisheten i att stoppa alla våra ägg, som riskerar att förbli okokta, i den ryska energikorgen. Nu har ju till och med Angela Merkel gått ut och varnat att den nya krisen förstör Rysslands förtroende och att man inte kan bygga något förtroendefullt samarbete. Det är skillnad mot tonerna under den förre kanslern Schröder, som höll Putin för bästa vän och som ju belönades med en fin position i Nord Stream AG. Merkel sa vidare att det här visar på vikten av ett närmare energisamarbete inom EU. Något som jag länge förespråkat. Hoppas bara att det leder till handling och att vår nya regering inte inte blint trampar på i sossarnas snitselspår ut i mörkret.

En intressant aspekt är att det är Vitryssland, vars Lukasjenko länge understötts av Moskva, som till denna milda grad retat Ryssland. Som Kjell-Albin Abrahamsson påpekade i Studio Ett så vore det ironiskt om det var Putin, som så länge till EU-ländernas förtretelse hjälpt Luksjenko att klamra sig kvar vid makten, som slutligen bidrog till hans fall. Det hoppet är väl en av de få ljuspunkterna i det hela.

1 Kommer nån numera ens ihåg en trasig skiva? En trasig MP3 hackar ju inte lika charmigt som en repad vinyl. Dags att uppdatera liknelserna.

Andra bloggar om: , , . Intressant?

Inga kommentarer: