2007-10-15

Det drar ihop sig mot val

I fredags hölls den stora debatten mellan reagerande premiärministern Jarosław Kaczyński från PiS och främste utmanaren Donald Tusk från PO. Det var en TV-debatt som påminde om en spel-show med publik som högljutt hejade på sin kandidat och buade på motståndaren. Enligt alla rapporter gjorde Tusk bättre ifrån sig och Kaczyński såg märkbart pressad ut ibland. Men frågan är om det spelar någon roll. Kaczyński har en stabil bas, framförallt på landsbygden, som köper hans budskap om korruptionsbekämpning, nationalism och värdekonservatism.

Bland folk med högre utbildning finns det knappt någon som vill ta i Kaczyńskis med tång. Problemet är att det inte finns någon vettig opposition. PO har ingen profil över huvud taget, annat än att de inte är Kaczyński. Ingen vet riktigt vilken politik de vill föra och Tusk sitter och bjuder in PiS till en koalition. Helt klart finns många vilsna väljare just nu och det är ingen högoddsare att gissa på ett lågt valdeltagande. Något som kan spela Kaczyński i händerna om han återigen lyckas mobilisera sina stödtrupper. Som tur är har ju fader Rydczyk åkt på ett par törnar på sistone. Men det är allt tydligare att Polen är ett delat land där landsbygden och folk i städerna har helt olika prioriteringar. Och med tanke på tvillingarnas buffliga utrikespolitik så är det många i Europa som håller tummarna för Tusk nu.

Kaczyński åkte på några törnar nu i duellen, och PO har också släppt en rapport som sägs visa att PiS varit med och skott sig på fastighetsaffärer när statliga egendomar reades ut. Men trots allt verkar Kaczyński behålla en knapp ledning.

Nu är det också officiellt att Polens nuvarande ledare saknar humor. Om det inte var nog med potatisbråket förra året så har man nu mycket upprört reagerat mot ett ksämt som sprids med e-post bland Polens unga. "Anti-demokratiskt" och "Någon måste stå till svars" gläfser man. Skämtet?

Göm farmors ID-kort!*
Japp! Upprörande!

Dagens ord är wisielczy humor - galghumor.

Andra bloggar om: , .

*Vilket naturligtvis är en anspelning på att äldre troende kvinnor, de s.k. mohairbaskrarna, är ankornas främsta stöttrupper.

3 kommentarer:

Anonym sa...

FIN KOMMENTAR,
TUSK LEDER MED NÄSTAN 10% NU, ME SÅ VAR DET FÖRRA GÅNGEN OXÅ...
EN SAK HAR DU DOCK INTE SNAPPAT UPP, DET VERKAR SOM OM DET BLIR ETT MYCKET HÖGRE VALDELTAGANDE,
FÖRRA GÅNGEN VAR DET 46% ,
NU SPÅR MAN ÖVER 60%, UPPEMOT 70%,
PROBLEMMET ÄR ATT ÖVER EN MILJON UNGA MÄNNISKOR BEFINNER SIG I ENGLAND,IRLAND,TYSKLAND

Unknown sa...

Som sagt, PiS har ju alltid varit undervärderat i opionsundersökningarna, men PO börjar få lite momentum nu. vi får se. Högt valdeltagande är ju en av de faktorer som skulle vara en fördel för PO, och Tusk har ju också varit i Storbritannien för att uppmana folk att rösta.

Men att PiS överhuvud taget finns på plan efter att ha lett en så kaotisk regering talar volymer om oppositionen.

Anonym sa...

problemmet i Polen är att konservativa PiS är nästan ett socialistiskt parti, lovar bidrag till alla, PO anses vara för de rika...
det är ändå anmärkningsvärt att i Polen med väldigt låga löner inom budget sektorn, sjuksköterskor (2000-2500kr i månaden)
lärare likaså, poliser,läkare,etc.
folk vill rösta på de polska moderaterna PO.........
samtidigt är korruptionen inte ett påhittat problem, stor byråkrati,
skattemyndigheter som gör livet surt för småföretagare,
PiS försöker bekämpa korruptionen, åtminståne har de skrämt många att inte ta mutor,
vanligt folk gillar sånt,