2007-10-10

Polskakurs

Var på min första polskalektion igår. Valde en kurs som ges av Polonicum på Uniwersytet Warszawski. Efter ett diagnostiskt prov blev jag placerad i en grupp på nivå B1 där stegen går från A1 till D2. Vi är en liten, men mycket internationell, grupp på tio personer från Sverige, Holland, Tyskland, Ukraina (lite fusk), England, Spanien, Turkiet, Japan, Korea och Mongoliet. Då vare sig mongolen eller turken kan ett ord engelska är polskan vårt enda, haltande, lingua franca.

Polonicum är inhyst i det vackra nyklassicistiska Pałac Tyszkiewiczów på Krakowskie Przedmieście. Det är en trevlig byggnad som uppfördes i slutet av 1700-talet. Liksom i princip alla andra hus i Warszawa förstördes det under kriget och återuppbyggdes på 1950-talet. Men trots att det är relativt nytt har det en atmosfär som känns genuin. Detsamma gäller för Stare Miasto (gamla stan) och kungliga palatset som också återuppbyggdes under samma tid. Detta gjordes så väl att Warszawas historiska centrum 1980 upptogs på UNESCOs världsarvslista.

Mer språkrelaterat: Igår underkändes en av våra ex-jobbare på sitt engelskaprov för antagning till forskarutbildningen. Studenten, som är en briljant kemist, är den som skulle jobba med mig på mitt projekt. Nu skall vi försöka skaka fram pengar till att anställa henne på projektbasis ett halvår tills provet går igen. Men, här har vi en utmärkt anledning till att man måste inkludera mer engelska i grundutbildningen.

Dagens ord får bli nauczycielka som betyder lärarinna.

Inga kommentarer: