2007-10-30

Korta notiser från Göteborg

Efter en vecka i Göteborg är jag nu tillbaka i Warszawa. Syftet var dels arbete, dels universitetets promovering. Den som vill se mig i hatt (ett unikt tillfälle) kan besöka picasa. Nedan följer några korta notiser som aldrig blev egna blogginlägg.

  • Promovering kräver en del tålamod. Särskilt om man är promovend. Det innebär att sitta och lyssna i nästan tre timmar på tråkiga tal och folk som garrar på latin. Därtill sitter man på scenen, så somna är inte att rekommendera. Middagen var dock mycket trevlig med god mat.
  • Lyckades inte vinna Paddington's pubquiz, men fick läxat upp James om antalet planeter med månar (Pluto är inte en av dem). Insåg dessutom att de flesta inte vet vad F=ma står för. Jag trodde faktiskt det var allmän kunskap.
  • Att det är kallt, regnigt och blåsigt gör ingenting när Blåvitt tar SM-guld. Stämningen bland de 41000 på Ullevi var fantastisk. Det var första gången på säkert 15 år som jag var i väg på fotboll.
  • Säve, eller Göteborg City Airport som de nu kallar sig, är en u-lands-flygplats. Planet till Warszawa var mer än två timmar försenat. "..." är en sammanfattning av den information som gavs. Jag fick reda på det genom att sambon ringde och frågade om jag visste att planet ännu inte lyft från Warszawa pga dimma. En del uthålliga människor som nog trodde att planet kommer när som helst stod i två timmar köandes för att komma ombord först.
Här har inte så mycket förändrats. Men uppdateringar kommer allteftersom...

Dagens ord är mgła som betyder dimma.

2007-10-25

Att vara eller inte vara - debatten om Gud

Jag har hållit mig utanför den aktuella ateistiska debatten helt enkelt av det skälet att jag finner debattörerna förutsägbart tråkiga. I den ena ringhörnan står kända ateister som Richard Dawkins, Christopher Hitchens m.fl. samt deras stödtrupper. I den andra ringhörnan diverse teister (får man väl kalla dem) som med olika nivå av sofistikering hävdar att ateisterna inte beaktat vad X säger om Y eller liknande.

Kännetecknande för den första gruppen är att den de senaste åren har höjt rösten och i ett flertal böcker attackerat den nyreligiösa trend som vi sett. Med utgångspunkt i ett rationellt resonemang visar de att det med största sannolikhet inte finns någon gud och att tron på denne därför är en form av meninglös tankeexercis i bästa fall och ett facistiskt maktmedel i sämsta fall. Efter att ha nyligen läst ut Hitchens "God is not great" och läst en hel del om Dawkins senaste så måste jag säga att böckerna har ett visst underhållsvärde, Hitchens är en skicklig skribent med vass penna, men i slutändan blir det ändå tjatigt och man får en känsla av meningslöshet. Böckerna i den här genren kommer knappast att övertyga någon troende om att de har fel. Målgruppen, andra ateister, behöver inte övertygas. Syftet verkar snarare vara en mer välskriven form av de självgratulerande argument man finner hos många "ateistbloggare", en sorts ryggdunkande "in-your-face"-mentalitet som blir rätt tröttsam i längden. De flesta av de högljutt ateistiska bloggarna finner jag oerhört trista och nästan lika irriterande som de högljutt religösa. Böckerna är bättre, kanske för att de kommer in färre portioner och med en mer eftertanke. Jag tror dock att de här böckerna vunnit på en mer resonerande och mindre pugilistisk ton.

Den andra gruppen har antingen en fundamentalistisk (till olika grad) inställning att den intervenerande guden är en realitet och att man därför måste följa dennes evangelium för att försäkra sig om en plats i paradiset, eller en mer teologisk inställning där teologin och religionen i sig står i centrum och gud har förpassats till baksätet. Två nyliga artiklar i DN och GP passar in den senare fraktionen. Man diskuterar religionens plats i samhället, i debatten, dess förtjänster och dess eventuella baksidor. Man anklagar dessutom gärna de ateistiska böckerna för att vara ytliga och dess författare för att vara okunniga om religionen och teologins senaste rön (som dock ofta är rätt gamla). Man slår knut på sig själva för att hålla diskussionen på en filosofisk nivå utan att beröra frågan huruvida gud faktiskt existerar eller ej.

Det är här debatten brakar ihop och blir meningslös. Dawkins och co. argumenterar för att gud inte finns och att vi skulle göra bättre i att kasta av oss den vanföreställningens ok och ta oss an världen med öppet sinne och ogrumlade ögon. Teologerna å sin sida tar guds existens som given och försöker lyfta fram religionens förtjänster och visa på vilket kallt och farligt samhälle den ateistiska världsbilden tvingar fram. De två grupperna argumenterar högljutt mot varandra om helt olika saker. Det gör helt enkelt för en tråkig debatt.

För egen del går gränser för mitt engagemang i debatten där religionen ställer världsliga krav på andra. Jag tycker själv att det är mycket underligt att en del kan kombinerar en vetenskaplig syn på världen med en ganska dogmatisk gudstro, men jag ser ingen poäng i att debattera någons tro. Vad som däremot finns en stark anledning att debattera är religion och religionernas världsliga anspråk.

Dagens ord är Bóg, det polska ordet för Gud.

Andra bloggar om: , .

2007-10-22

Allt förändras - allt är likadant

Tidningarna är nu fulla med rapporter om det polska valresultatet. Det blev ett bra valresultat, mindre ankor, mindre extremister och mindre idioter. Den nye premiärministern blir Donald Tusk och han beskrivs i svenska medier som högerliberal, liksom den avgående Kaczynski. Man skall dock vara försiktig med att placera in polska partier på den svenska politiska skalan. Efter att gått igenom ett halv sekel av socialism skyr polackerna det och det blir följaktligen trängre på högerkanten. Men många av "högerpartierna" är mer än glada i att dela ut pengar hit och dit och lova guld och gröna skogar och bestämma vad som är moraliskt och inte. Det rör sig om en blandning av företagsamhet, värdekonservatism och socialism uppblandat med i vissa fall lätt stalinistiska tendenser.

Man skall också vara försiktig med att säga att valet av Tusk var ett val i endera eller andra riktningen för Polen. Det polackerna valde var framförallt inte Kaczynski. Donald Tusk har inte framfört någon tydlig politisk riktning annat än att han vill göra Polen "bättre". Man skall heller inte ha för stora förhoppningar inom EU att Polen skall foga sig och bli ett snällt, tyst, lydande land som gör vad de stora säger. Polen ser sig själva som ett stort land, och ett land som i hundratals år haft rätten till uppror mot monarken inskrivet i lagarna kommer inte att snällt tiga stilla. Det man kanske kan vänta sig är ett visst mått av professionalism och mindre xenofobi än den nuvarande politiken. En släkting på utrikesdepartementet hävdar bestämt att hans sko skulle vara en bättre minister än Anna Fotyga.

Själv valde jag att lämna landet för GUs doktorspromovering och tillbringade lördagen i frack och löjlig hatt. En vecka blir det i Götet innan jag återvänder till kontinenten... Det är lite roligt att se på svensk TV hur alla plötsligt blivit experter på Polen och uttalar sig tvärsäkert om landet som de annars knappt visste fanns.

Dagens ord är rząd som betyder regering.

Andra bloggar om: , , .

2007-10-17

Kortsiktiga ludditer

Kan någon förklara för mig varför miljöpartister är sådana bakåtsträvande gnällspikar? Hörde på radio hur miljöpartiet i Skåne motsätter sig att man bygger ESS-anläggningen utanför Lund. ESS kan komma att bli en av de viktigaste forskningsanläggningarna i världen och skulle kunna bli ett stort lyft för Sverige som vetenskapsnation. Men nej då, den förbrukar energi, och så är det kvicksilver i den. Näpps. Inte hos oss! "Yes-but-not-in-my-backyard-people" som en kanadensisk vän kallade dem.

Det är teknik, forskning och utveckling som gjort att vi kan leva 6 miljarder människor på planeten utan att svälta ihjäl. Det är teknik, forskning och utveckling som kommer att hjälpa oss att klara av även framtidens utmaningar, med ökande befolkning, global uppvärmning o.s.v. Visst, tekniken har satt oss i den situation vi är nu, men jag tror ändå att ganska få varit villiga att gå tillbaka till en tid före modern teknik (säg 1600-talet) med all vad det innebar av umbäranden.

Ett parti som säger sig ha en miljöprofil borde omfamna forskning istället för att vilja backa oss in i framtiden med rosafärgade visioner om den noble vilden.

Dagens ord är środowisko som betyder miljö.

Andra bloggar om: , , , .

2007-10-16

Religion och ateism i Polen

Nu när man läser i pressen om Radio Maryja och dess inflytande på politiken i ett land där religionen är allestädes närvarande kan man fråga sig om den nuvarande vågen av ateism i bl.a. USA och Sverige satt några spår här. Jo, lite, kan man väl säga. Ett exempel är att Richard Dawkins senaste bok The God Delusion i polsk översättning, Bóg urojony, tog sig in på Empiks bästsäljarlista. Jag tror att den till slut nådde upp till nummer 4. När chefen skulle köpa den var den utsåld.
Man får också en känsla att många, framförallt unga, är trötta på religionens sätt att lägga sig i allting. Man är irriterad på politiker som hela tiden framhåller sin tro. Det är kanske inte så mycket ett brott med tron, men det är definitivt ett brott med religionen. Visst, man går fortfarande i kyrkan vid högtider, bröllop osv, men man låter inte kyrkan styra livet. Det här kan ju naturligtvis också vara en skillnad mellan landet och staden. Jag har också förstått att det numera är vanligare än för några år sedan att folk faktiskt erkänner sig som icke-troende.

Det vore i så fall på tiden.

Lokal Nobelpristagare

Det, i min mening, minst intressanta Nobelpriset (och, som det är kutym att påpeka, inte ett av de "riktiga" Nobelprisen) annonserades igår. Det hade gått mig helt förbi om det inte varit så att man gjorde stor fanfar av det vid Uniwersytet Warszawski, som ju är alma mater för en av pristagarna, Leonid Hurwicz. Låt vara att han är ryss, 90 år och tog examen 1938, men idag är han polack! Åtminstone här.

Dagens ord är gospodarka - ekonomi.

2007-10-15

Det drar ihop sig mot val

I fredags hölls den stora debatten mellan reagerande premiärministern Jarosław Kaczyński från PiS och främste utmanaren Donald Tusk från PO. Det var en TV-debatt som påminde om en spel-show med publik som högljutt hejade på sin kandidat och buade på motståndaren. Enligt alla rapporter gjorde Tusk bättre ifrån sig och Kaczyński såg märkbart pressad ut ibland. Men frågan är om det spelar någon roll. Kaczyński har en stabil bas, framförallt på landsbygden, som köper hans budskap om korruptionsbekämpning, nationalism och värdekonservatism.

Bland folk med högre utbildning finns det knappt någon som vill ta i Kaczyńskis med tång. Problemet är att det inte finns någon vettig opposition. PO har ingen profil över huvud taget, annat än att de inte är Kaczyński. Ingen vet riktigt vilken politik de vill föra och Tusk sitter och bjuder in PiS till en koalition. Helt klart finns många vilsna väljare just nu och det är ingen högoddsare att gissa på ett lågt valdeltagande. Något som kan spela Kaczyński i händerna om han återigen lyckas mobilisera sina stödtrupper. Som tur är har ju fader Rydczyk åkt på ett par törnar på sistone. Men det är allt tydligare att Polen är ett delat land där landsbygden och folk i städerna har helt olika prioriteringar. Och med tanke på tvillingarnas buffliga utrikespolitik så är det många i Europa som håller tummarna för Tusk nu.

Kaczyński åkte på några törnar nu i duellen, och PO har också släppt en rapport som sägs visa att PiS varit med och skott sig på fastighetsaffärer när statliga egendomar reades ut. Men trots allt verkar Kaczyński behålla en knapp ledning.

Nu är det också officiellt att Polens nuvarande ledare saknar humor. Om det inte var nog med potatisbråket förra året så har man nu mycket upprört reagerat mot ett ksämt som sprids med e-post bland Polens unga. "Anti-demokratiskt" och "Någon måste stå till svars" gläfser man. Skämtet?

Göm farmors ID-kort!*
Japp! Upprörande!

Dagens ord är wisielczy humor - galghumor.

Andra bloggar om: , .

*Vilket naturligtvis är en anspelning på att äldre troende kvinnor, de s.k. mohairbaskrarna, är ankornas främsta stöttrupper.

2007-10-14

Höstpromenad med foto

Var ute och tog en promenad i det fina höstvädret. Ett givet promenadmål för Warszawabor är Łasienkiparken känd för Palatset på vattnet och sina orädda ekorrar. Staketet till parken mot Aleje Ujazdowskie är ofta plats för diverse friluftsutställningar som Världen från ovan och liknande. Just nu hänger foton från bildbyråerna i Italien, Ungern, Belgien, Portugal och Polen som digitaliserats och därmed räddats ur dammiga arkiv där de i många fall legat helt bortglömda. Digitaliseringen sker genom ett EU-projekt som heter SHPAENA (Safeguarding Historical Photographic Archives of European News Agencies). Bland fotona finns många både vackra och intressanta bilder från det förra seklets viktigaste händelser, men också mycket bilder som visar den ofta svåra vardagen i de samhällen som låg i spillror efter andra världskriget. Nöden i Italien, Warszawa i ruiner, kollektivisering i Ungern. Det är en påminnelse om att Europa har en våldsam, delad och nära historia och en som vi inte får låta reaktionära krafter föra oss tillbaka mot.

Dagens ord är zdjęcie som betyder fotografi, bild.

2007-10-11

SI-enheter NU!!!

Alltså, vad är det här för jäkla enhet: Btu * in/h * ft2 * °F

Dagens ord är jednostki SI - SI-enheter.

PS I den allmänna Nobelyran kan jag rekommendera Wireds lista på de mest osannolika forskarna på film.

2007-10-10

Populism i Nobelkommittén?

SVDs fysikreporter Dag Bjerke gör ett konstigt uttalande angående årets Nobelpris i fysik:

Jag tycker mig se en tendens att fysikprisen de senaste åren blivit lite mer populistiska. Kanske är det en tanke för att behålla det mediala intresset, fortsätter han.
Jag tycker att det är ett märkligt uttalande. För det första: Vad menar han med populistiskt? Att årets pris är något som finns i våra datorer gör ju det inte per automatik populistiskt. Och att förra årets pris, COBE-mätningarna av fluktuationerna i mikrovågsbakgrunden, skulle ha valts för att det är populärt är ju befängt. Om något var ju det ett pris som varit väntat i åratal.

För det andra: Hur länge är de senaste åren? Om man ser årets och förra årets priser som mer "populistiska" så är det väl svårt att säga detsamma om kvantoptik, även om frekvenskammen kanske är något man kan göra begripligt. De två åren dessförinnan var det rena teoripriser, QCD och den statistiska modellen för suprafluider. De kan väl inte ses som direkta publikmagneter...

Jag tror inte att det finns någon "populistisk" tanke bakom valet av Nobelpristagare. Om det vore så illa så skulle det vara slutet för prisen istället för deras räddning. Intresset för prisen upphålls just på grund av att de är allmänt erkända bland forskare som belöningar till de mest framstående. Om den tanken skulle komma på skam så skulle priset tappa i värde bland forskare, och därefter också bland allmänheten.

Passande ord: niedorzeczny - befängd, absurd.

Polskakurs

Var på min första polskalektion igår. Valde en kurs som ges av Polonicum på Uniwersytet Warszawski. Efter ett diagnostiskt prov blev jag placerad i en grupp på nivå B1 där stegen går från A1 till D2. Vi är en liten, men mycket internationell, grupp på tio personer från Sverige, Holland, Tyskland, Ukraina (lite fusk), England, Spanien, Turkiet, Japan, Korea och Mongoliet. Då vare sig mongolen eller turken kan ett ord engelska är polskan vårt enda, haltande, lingua franca.

Polonicum är inhyst i det vackra nyklassicistiska Pałac Tyszkiewiczów på Krakowskie Przedmieście. Det är en trevlig byggnad som uppfördes i slutet av 1700-talet. Liksom i princip alla andra hus i Warszawa förstördes det under kriget och återuppbyggdes på 1950-talet. Men trots att det är relativt nytt har det en atmosfär som känns genuin. Detsamma gäller för Stare Miasto (gamla stan) och kungliga palatset som också återuppbyggdes under samma tid. Detta gjordes så väl att Warszawas historiska centrum 1980 upptogs på UNESCOs världsarvslista.

Mer språkrelaterat: Igår underkändes en av våra ex-jobbare på sitt engelskaprov för antagning till forskarutbildningen. Studenten, som är en briljant kemist, är den som skulle jobba med mig på mitt projekt. Nu skall vi försöka skaka fram pengar till att anställa henne på projektbasis ett halvår tills provet går igen. Men, här har vi en utmärkt anledning till att man måste inkludera mer engelska i grundutbildningen.

Dagens ord får bli nauczycielka som betyder lärarinna.

2007-10-08

Nobelprisdags

Jag hade helt missat att det var den här veckan Nobelprisen annonserades. Inte för att jag har en chans att gissa rätt i alla fall. Och framförallt inte något medicinpris.

Läser att Karin Bojs, som ju lyckades väl förra året, har lagt bort Iijima som kandidat för att nanorörens histora är för rörig (f'låt). Det påpekade jag redan då. Har hon läst min blogg? Man skulle ju kunna tro att jag skulle ha bättre chans på att gissa kemipriset i år, när jag befinner mig på en kemiinstitution. Men nej! Jag har ingen koll på kemi i år heller.

När det gäller fysikpriset är det ju alltid svårt. Jag satsade länge mina pengar på fluktuationerna i CMB och den gissningen gick ju hem förra året. Nu kanske min back-up från då kan ha chansen; Er-dopade optiska fibrer. Det är ju en upptäckt som gjort mycket för utvecklingen av våra globala kommuniationsnätverk. Bojs spekulerar i astronomi, men förra årets pris var ju åt det hållet så jag tror på ett mer "traditionellt" fysikpris. Ett tänkbart teoripris skulle ju kunna gå för teorin om CP-brott. Inom kondenserade materien/nanoteknologi kanske ett tänkbart pris är för Coulombblockad/SET eller GMR/spintonik.

Men som sagt det är bara spekulationer. Det vore kul om Bojs hade rätt och det blev en polsk pristagare nu när jag är här.

Dagens ord är så klart nagroda Nobla.

UPPDATERING: Lite skrytpotential. Fast det var ju inte riktigt prickskytte, utan snarare hagelbössa jag träffade med.

Katyn - filmen

I helgen var jag och såg Andrzej Wajdas Katyń som jag nämnde i fredags. På det nya biokomplexet Multikino i Złote Tarasy visade de filmen med engelsk text, annars skulle det vara lite svårt att hänga med.

Katyń var en bra film. Den var inte mästerlig, som några av Wajdas tidigare, men ändå bra. Historien växlade mellan de fängslade officerarna och de anhörigas reaktion under och efter tillfångatagandet, hur de reagerade på den sovjetiska propagandan att det var nazisterna som mördat officerarna. På så vis hade den ursprungliga titeln, Post mortem, kanske passat bättre. Slutscenerna, när man får följa offren ända ner i massgravarna är riktigt otäcka. Men jag tyckte att filmen var ganska dåligt klippt och historien hängde inte alltid ihop som den skulle. En del av sidokaraktärerna var också lite väl sterotypa.

Sedan måste jag säga att jag är besviken på att Wajda (eller hans produktionsbolag) valt en så menlös poster till filmen. Med tanke på ämnet och dramat så kunde man ha gjort en snyggare poster. Nu har man en Hollywoodsk standardvariant som bara är pinsamt tråkig.

2007-10-05

Nya bråk om Katyn-massakern

Katynmassakern, eller som den kallas i Polen - brottet i Katyń, har åter seglat upp på dagordningen. Anledningen är den polske mästerregissören Andrzej Wajdas nya film Katyń. Filmen premiärvisades den 19 september, på årsdagen av den sovjetiska invationen av östra Polen i enlighet med Molotov-Ribbentrop-pakten.

Under 1940 mördades mellan 15000 och 22000 polska officerare, som hållits som krigsfångar i Sovjet, av NKVD i skogen vid Katyn och i NKVDs fängelser i Kharkiv och Kalinin. Officerarna hade tagits till fånga under den ryska invasionen och som en effekt av det polska värnpliktsystemet representerade de en stor del av den polska intelligentsian. Massgravarna upptäcktes först i april 1943 av den tyska armén under operation Barbarossa. Det passade naturligtvis utmärkt för Nazityskland att kunna utnyttja massakern för att misskreditera Sovjet. Postern nedan är ett exempel och den slovakiska texten lyder "Dödens skog i Katyn". Men den tyska krigslyckan vände och i september 1943 tvingades Wehrmacht att retirera ut ur Katyn-området. Och den sovjetiska propaganda- maskinen visste hur man skulle utnyttja situationen. Man satte snabbt ihop en kommission som "bevisade" att avrättningarna skett 1941, när området var under tysk ockupation. Den officiella sovjetiska versionen upprepades vid Nürnberg- rättegångarna understödd av fabricerade bevis och vittnesmål. 1946 dömdes 7 tyska officerare i en sovjetisk skenrättegång för delaktighet i massakern. De avrättades samma dag.

Först 1990 erkände Sovjetunionen det alla redan visste, att avrättningarna genomförts av NKVD. Man vägrade dock att beteckna det som en krigsförbrytelse och att straffa de skyldiga som fortfarande levde. Katyn-massakern har fortsatt att vara en infekterad affär mellan Polen och Ryssland.

Nu har Katyn letat sig in i den polska valkampanjen. Presidenten Lech Kaczyński, ville ordna en tvådagars uppläsning av 15000 namn på offer nu i helgen. Det sågs av många som en blatant valkorv och ledde till protester från bland annat Föreningen för Katynfamiljer och Wajda, vars far var en av de mördade i Katyn. Nu har presidenten beslutat att skjuta upp uppläsningen, som går under namnet "Katyń - pamiętamy" (Katyn - vi minns) till den 9-11 november, efter valet.

Vad som verkar lite förvånade är också varför man vill ha uppläsningen just nu, och hur snabbt beslutet verkar ha fattats. Katynfamiljerna menar att de inte haft något med planeringen att göra. Det är heller inte så att hösten är på något vis förknippad med massakern. Avrättningarna skedde under våren, och massgravarna upptäckter i april. Det är nog snarare så att någon ville utnyttja uppmärksamheten kring Wajdas film och smida medan järnet var varmt.

Att sedan en uppläsning skall ske över huvud taget är enligt min uppfattning lite olyckligt. Visst, man skall inte glömma, men man behöver inte heller paradera de historiska skeletten vid varje givet tillfälle. Katyn-uppläsningen passar ganska bra i den strategi som Kaczynskis har kört, att aldrig missa någon möjlighet att påminna Ryssland och Tyskland om deras historiska börda i varje diskussion, oavsett syftet.

2007-10-02

Populärvetenskaplig beskrivning

Fick mail om att min VR-ansökan registrerats i alla fall, så nu är den offentlig handling. Om någon undrar vad det är jag sysslar med så är det här den populärvetenskapliga beskrivningen av projektet jag söker pengar för.


Implanterbara biobränsleceller
När efterfrågan på implanterbara medicinska instrument, såsom glukosmätare för diabetiker eller temperaturkontrollsystem vid operationsområden, ökar så blir också behovet av små, implanterbara strömkällor allt större. Dagens batterier innehåller många reaktiva, korrosiva eller toxiska kemikalier och för att skydda såväl batteriet som omgivningen är de inneslutna i ett hårt skal av stål. När batterierna görs mindre upptar skalet en dominerande del av deras volym. De minsta batterierna idag har en volym på knappt 50 mm3, långt större än de integrerade kretsar de skall försörja.

En lösning på strömförsörjningsproblemet kan vara implanterbara biobränsleceller. Bränsleceller omvandlar kemisk energi direkt till elektrisk med hög effektivitet. I traditionella bränsleceller omvandlas väte och syre till vatten i två separata halvreaktioner där väte först blir av med sina elektroner vid anoden för att sedan reagera med negativt laddat syre vid katoden. Det hela sker med hjälp av en katalysator, vanligen platina. I en biobränslecell är platinat ersatt av organiska katalysatorer, enzymer som teoretiskt kan nå än högre verkningsgrad. Genom att välja rätt enzym kan man se till att utnyttja bränslen som finns naturligt i kroppen. Mest lovande är för närvarande glukos-syre-cellen som använder glukos som bränsle och syre som oxidant, enligt schemat
glukos --> gluconolactone + 2H+ + 2e
- (anod)
O
2 + 2H+ + 2e- --> H2O (katod)

Både bränsle och oxidant förekommer naturligt t.ex. i blod. En annan fördel är att enzymerna är selektiva vilket medför att man inte behöver ett membran för att separera anod- och katodprocesserna. För att skapa en kommerisaliserbar implanterbar bränslecell krävs att man ökar effektiviteten och strömtätheten från dagens experimentceller. Både anod- och katodreaktionen katalyseras av enzym och det största problemet är att elektronutbytet mellan enzym och katod är mycket långsamt.

För att öka effektiviteten krävs att man använder förmedlingsmolekyler som kan transportera laddning mellan elektroden och enzymet.

Det är ganska väl etablerat att anoden kommer att använda proteinet glukosoxidas som katalysator, men vad som är bäst för katoden är ännu inte klart. Hittills har enzymet bilirubinoxidas (BOD) varit mest effektivt. BOD är dock väldigt dyrt och ett mer ekonomist fördelaktigt alternativ skulle vara multikopparenzymet laccas. Tyvärr har laccas ganska dålig effektivitet vid pH runt 7, som är det neutrala i kroppen. Det är möjligt att utvinna laccas med effektivitetsmaximum vid pH=7, men än så länge är effektiviteten ganska dålig.

Det föreslagna projektet skall fokusera på utvecklingen av en effektiv enzymkatalyserad biokatod som kan användas som ena halvan i en bränslecell. Erfarenheter från utvecklingen av en effektiv katod kan naturligtvis även överföras på vidareutveckling av befintliga bioanoder.

För att öka strömtätheten kommer elektriskt ledande nanopartiklar immobiliseras på katodytan tillsammans med mediatormolekyler och enzym. Man försöker minimera avståndet mellan de tre komponenterna samtidigt som den effektiva arean maximeras.

Flerväggiga kolnanorör är elektriskt ledande rör av kol som har en diameter på 5–50 nm och en längd från några hundra nanometer till hundratals mikrometer. Kolnanorör kan immobiliseras tillsammans med mediatormolekyler och enzym i en porös sol-gel för att öka dess yta och konduktivitet. Det finns också lovande indikationer på att kolnanorör kan fungera för direkt elektronöverföring till elektroden, utan mediator. Ett annat sätt att använda kolnanorör är att växa täta skogar av nanorör från elektrodytan. Detta ger en yta med stor aktiv area och möjlighet till ytterligare modifiering. En stor del av projektet går ut på att undersöka möjligheterna att använda kolnanorör för modifiering av elektrodytan för att effektivisera elektronutbytet mellan enzym och elektrod.

Nanorör kan också växas i väl definierade mönster som t.ex. kan integreras tillsammans med de detektorer man behöver ström till. Den heliga graalen är en implanterbar lab-on-a-chip-applikation där en strömkälla i form av en minatyriserad biobränslecell är integrerad på samma chip som övrig instrumentering.

För övrigt fann jag den här artikeln fantastiskt rolig, särskilt den förklarande bilden (från ITER). Är det så här det låter när forskare pratar?

Dagens ord är bränslecell som heter ogniwo paliwowe på polska.

Andra bloggar om: , , , , .

2007-10-01

Gatunamn som historie- och språkorientering

Jag gillar gatunamn. I olika länder finns olika namnkonventioner och i Polen är det långt vanligare än i Sverige* att gator bär mer eller mindre kända personers namn. Man kan lära sig mycket av vilka namn som förekommer. Så får man tex reda på att Kasprzaka, namnen anges i sin genitivform och kan därför se lite ovana ut, som Institutionen för fysikalisk kemi ligger på är döpt efter Marcin Kasprzak, polsk socialist i slutet av 1800-talet och bekant till Rosa Luxemburg. Många gatunamn är efter polska nationalhjältar som Generała Andersa och Emilii Plater eller andra betydelefulla personer i den polska historien tex Canaletta, och inte minst Jana Pawła II. Den sistnämnde är mig veterligt den ende som fått ge namn åt en gata redan innan sin död. Andra personer är mer eller mindre okända, som ovan nämnde Kasprzak. Det finns tom en gata i centrum som heter Kubusia Puchatka (Nalle Puhs gata).

Men man har inte bara personnamn till gatorna. En del gator är döpta med direkt hänvisning till historiska händelser som 3. Maja, Powstańców Śląskich (Silesienupproren) och Bohaterów Getta (Gettots hjältar). Många gator med sådana namn hette något annat under långa tider. Att en gata skulle vara döpt efter tredje-maj-konstitutionen var naturligtvis otänkbart under partitionstiden, men även under socialismen. Det är ju heller inte ovanligt att nya härskare byter namn på gator och orter. Huvudgatan i Łódż, Piotrkowska, hette Adolf-Hitler-Strasse under kriget. Annars kan man ju ta Chemniz (Karl-Marx-Stadt) eller varför inte Leningrad som exempel.

Naturligtvis har man i Warszawa också trista gatunamn som Wolska (i distriktet Wola) och Puławska (på väg mot Puławy), men andra namn som jag gillar är de mer prosaiska, eller i många fall poetiska, namnen såsom ulica Prosta (raka gatan). Man utelämnar oftast ordet ulica (gata) i namnet som underförstått. Andra namn av samma kategori är exempelvis Cicha (tysta), Długa (långa), Dobra (bra), Złota (Guldgatan, som är en av de "dyrare" gatorna i centrum) och Miła (trevliga). Det var för övrigt, kanske något ironiskt, i en bunker på Miła som en av gettoupprorets ledare Mordechai Anielewicz mötte sin död 1943. Han har naturligtvis också en gata, alldeles i närheten av Miła i det gamla gettot. I en park i korsningen mellan Anielewicza och Zamenhofa (esperantos skapare) står monumentet för gettoupproret, och i ett hörn till parken ligger Skwer Willi'ego Brandta som ett minne av det Warszawska knäfallet.

Fram med fler intressanta gatunamn! Är det något jag verkligen hatar så är det de där svenska tema-förorterna där alla gatunamn har gemensamt tema. Men ibland är namnen verkligen träffande: Mitt favoritgatunamn i Göteborg är Besvärsgatan, som är en jäkla jobbig backe jag var tvungen passera varje dag på väg till universitetet.

Välj vilket som helst av alla orden ovan som dagens ord.

*Guldheden med alla sina doktorer och systrar undantaget.