2008-01-08

Poliser på gatan förhindrar brott

Rikspolischefen i Sverige har just konstaterat att fler synliga poliser minskar antalet brott och gör att folk känner sig tryggare. Nähä! Det är ett avslöjande på samma nivå som när Mårten Palme för några år sedan konstaterade att det finns ett samband mellan ersättningsnivå och antalet sjukskrivningar. Kanske är det dags att polisen äntligen tar tag i vardagsbrottsligheten istället för att lägga oändliga resurser på att jaga fildelare.

En av de saker som jag verkligen märkte när jag flyttade hit till Polen var att man faktiskt såg poliser ute på gatorna. Patrullerande två och två i gula västar. Men, tänker kanske nån, Polen är ju ändå ett våldsamt land där det stjäls och bråkas. Men nej, när det gäller saker som våldsbrott och bilstöld så ligger Sverige betydligt högre än Polen, även om man räknar absoluta tal (fig 1). Om man tar i beaktande att Polen har 39 miljoner invånare mot Sveriges 9 miljoner så är det Sverige som framstår som det vilda landet. Nu skall man ju vara försiktig med att jämföra siffrorna direkt, men att Polen skulle vara så väldigt farligt och vilt är en myt. När det gäller antal poliser så har Polen ungefär 100000 poliser mot Sveriges 17400, 1 per 390 invånare respektive 1 per 517. En skillnad på 30%. Var man har en stor skillnad är tex i antalet fångar där Polen ligger strax över 200 per 100000 inv. medan Sverige har 79. Alla siffror kommer från Eurostat.Jag tror att mer synliga poliser och mindre en omprioritering på vardags- och våldsbrott är ett viktigt steg för att folk skall känna sig säkrare och att någon faktiskt bryr sig.

Jag har själv inte behövt kontakta polisen här, så jag kan inte uttala mig om hur man blir bemött. Två gånger har jag dock varit i kontakt med polska polisen. Första gången när lokalpolischefen kom och presenterade sig och gav mig sitt nummer samt kontrollerade att jag bodde på adressen jag registrerat mig på. Andra gången när jag blev stoppad i en rutinalkoholkontroll och de tog en kvart på sig att kontrollera mitt svenska körkort.

Dagens ord är przesępczość - brottslighet.

Andra bloggar om: , , . Intressant?

6 kommentarer:

Kent Brockman sa...

Man skall hålla på med forskning där man kan slå in öppna dörrar och slipper undan tokiga granskare som kommer med udda påpekanden.

Anonym sa...

Efter att ha bott i USA i 6 månader kan jag inte annat än säga att jag föredrar hur poliserna beter sig här, känns som att de mer är här för att "serve the public" inte skrämma medborgare till att inte begå brottslighet. Kan bara säga att den svenska polismyndigheten har mycket att lära.

Anonym sa...

polisen i Polen har blivit mycket bättre under de senste 17 åren...man måste beakta att polisen var folkets fiende,alkoholiserade och demoraliserade,nu jobbar man "klientcentrerat"... man har kvarterspoliser som tar emot under kontorstiden, några timmar om dagen, vem det är kollar man lätt på polisens hemsida, där kan man lämna anonyma tips oxå,
förutom den vanliga polisen finns det CBS (Centrala Spanings Byrån)
bekämpar organiserad kriminalitet,
det finns oxå ABW (Agency of National Security) lite som FBI...
det senaste tillskottet är CBA...som du säkert hört om, ( centrala antikorruptionsbyrån)
man har infört 24h domstolar...som ska kunna snabbt döma huliganer och andra våldsverkare och rattfyllerister, det har inte lyckats så bra

Anonym sa...

http://www.udsc.gov.pl/Main,Page,264.html
för dig som uppehåller dig i Polen

http://www.mswia.gov.pl/portal/en/

besök dessa sidor, skriv kanske en kommentar, där får man mycket info om Polen,allt man behöver veta finns där, varför finns inget liknande i Sverige? på en plats allt samlat,
jag gillar den skarpt :-)

Anonym sa...

en korg med äpplen till den som vet hur många polacker det finns i världen... 10-20 miljoner? bara i Tyskland finns 1.5 miljoner polsktalande

http://en.wikipedia.org/wiki/Poles#_note-17

Unknown sa...

Otto: Jo, framtoning gör stor skillnad. Därtill så ser man ju aldrig en polis i Sverige om man inte kör bil. Eller tittar på nyheter om internetövervakning.

Polacken: Jo, jag kan tänka mig att den polska polisen var tvungen att genomgå en rejäl omformning efter socialiststatens fall. Man var tvungen att snabbt skapa en modern fungerande struktur.

Polacken i utlandet: Jag tyckte inte att sidorna du länkade till innehåller så jättemycket bra information. Den engelska sidan på regeringen.se och sweden.se tycker jag i så fall är bättre.