2008-04-27

Veckans polenbild

From Veckans Polen...
Veckans bild är på några fiskare vid värmekraftverket Żerań. Żerań är det näst största av sju kolkraftverk i Warszawa som drivs av Vattenfall. De svarta högarna i bildens centrum är kol som fraktas dit på pråm och med järnväg. Skorstenen är 200 meter hög.
Ungefär 96% av Polens elektricitet kommer från koleldade kraftverk.

2008-04-26

Granskning?

En av de mindre roliga sakerna i vetenskap är när man får en artikel sågad av en dålig review. Ibland är det befogat, som när en bekant fick en mindre välskriven artikel refuserad med kommentaren

The manuscript is not suitable for pubication in this journal. There may be some other journals to be published in, which do not need logic.
Fast värre är när granskaren inte har en aning om vad artikeln handlar om och knappt ens läst den. Nedanstående kommentar fick en kollega på en artikel med fullerenerna C60 och C82 där jag var en av medförfattarna.
There is no evidence to believe that the investigators produced C60 or C85. etc. No characteristics relevant to any of these structures were presented.
För det första är C85 inte en stabil molekyl (som naturligtvis heller aldrig nämns i artikeln) och för det andra så trodde jag att C60 var så bekant numera att man inte behövde bevisa att man producerat den. (Vilket vi inte heller gjort. Det är mycket enklare att helt enkelt köpa den.)

Dagens ord är ocena - granskning eller omdöme.

PS Stiltjen här på bloggen beror på att det är mycket att göra just nu. Var i Göteborg förra veckan och åker till Estland på tisdag. En hel del behövde hinnas med däremellan.

2008-04-19

Veckans polenbild

From Veckans Polen...
Veckans bild är från Metro-stationen Plac Wilsona, namngiven efter den amerikanske presidenten Woodrow Wilson som var drivande i att återskapa ett fritt Polen efter första världskriget. Plac Wilsona röstades nyligen fram till världens vackraste metro-station vid en konferens i Köpenhamn.
Jag måste säga att jag blev lite besviken! Förutom den riktigt tuffa takdekorationen och ett par andra snygga detaljer (några fler bilder här) så är det en rätt ordinär station. Jag gissar på att man övertygade juryn med en bild som den ovan, vilket är den synvinkel som stationen alltid visas ur i tidningar. Men det är ju kul att en av de väldigt få stationerna i Warszawa anses så vacker. Man har ju trots allt kämpat ett tag med sin tunnelbana.

2008-04-17

Språkkommentar

Med anledning av en post på Språkförsvarets blogg angående en artikel i Tentakel så blev jag irriterad nog att skriva en lååång kommentar som jag tycker meriterar att korsposta här:

I kommentaren , liksom i artikeln, finns ett antal punkter som visar på en mycket dålig förståelse för frågan om språk i forskningen.

Ex.1) Ett argument man ofta ser (här bland annat [syftar på språkförsvaret]) är att amerikansk forskning skulle vara så framgångsrik på grund av engelskan. Det är ett idiotiskt påstående. Amerikansk forskning är framstående för att de har ojämförbart bäst resurser och att de bästa forskarna i världen söker sig till USA för att ta del av de resurserna. Av USA:s ca 300 nobelpristagare är en fjärdedel invandrade (i vuxen ålder). (I fysik är det 25 av 87 och många fler (mer än hälften) som andra generationens invandrare. Vilket naturligtvis är ett inlägg i debatten om integration.) Att engelska blivit forskningsspråket nummer 1 är snarare en effekt av detta än en orsak. (Naturligtvis kombinerat med USA:s position som ekonomisk och politisk supermakt samt arvet från den brittiska kolonialismen.)

Ex.2) "Tänk tanken att dessa anglosaxiska forskare skulle vara tvungna att skriva sina arbeten på franska/kinesiska/ryska..." Jo, jag tänker den tanken och tror att det skulle gått utmärkt. Språkkonventionen engelska har inte uppstått ögonblickligen och ur intet. Om kinesiska varit det dominerande forskarspråket så hade forskare lärt sig kinesiska. Det går inte tro att vi kan byta idag, men vem vet vad som händer under en hundraårsperiod när Kina öppnas upp och spänner sina ekonomiska muskler.

Ex.3) "Forskare måste kunna tala och skriva om sitt ämne på svenska". Jo, men det kan de! Jag har inte träffat någon svensk forskare som inte klarar det. Detta påpekas av andra kommentarer till Tentakel-artikeln som Språkförsvaret inte återger. Man förlorar inte bums sin svenska för att man arbetar på ett annat språk. Det är inte ett nollsummespel. Att det kan vara svårt att hitta svenska ord för vissa facktermer må vara hänt. Det går, och trots allt är det mestadels specialiserade termer som ändå bör undvikas när man talar/skriver till dem som inte är specialister i ämnet.

Ex.4) Varför inte publicera på svenska? För att det inte finns en publik! Sverige är litet. Vill en forskare bli uppmärksammad av sina kollegor så får man använda ett forum och ett språk de begriper. Att återinföra latin som lingua franca är något som skulle ta många decennier och inte lösa några av de problem som ofta diskuteras här [återigen språkförsvaret], t.ex. svårigheten att undervisa(s) på ett främmande språk.

Ex.5) "Forskare i Sverige bör kunna svenska." Det visar på en djup oförståelse för mobiliteten i dagens forskarsamhälle där en forskare kanske bara stannar några år i ett land innan de flyttar vidare. Att kräva att de genast skall lära sig nya språk att arbeta på är att kväva den internationalism som är unik för vetenskapen och återigen bygga upp nationella barriärer. Det leder bara till sämre samarbete och sämre vetenskap!

Ex.6) "att grundutbildning riktad till och bekostad av svenska medborgare ska vara på svenska är en självklarhet." Men grundutbildningen är inte endast riktad till svenska medborgare. Vi har idag inte ett tillräckligt studentutbud för att kunna fylla de program vi vill driva med svenska studenter. Många masters-program (som tillhör grundutbildningen) är beroende av utländska studenter för att kunna drivas öht. Därtill är import av duktiga studenter inget som skall ses ned på utan något som behöver uppmuntras. En stor del av USA:s vetenskapliga och ekonomiska mirakel är drivet av importerad talang (se tex den här artikeln i veckans The Economist). Sverige har inte USA:s naturliga attraktionskraft så vi måste anstränga oss för att locka hit begåvade studenter, inte stänga ute dem. Förvisso tycker jag att nivån upp till kandidat gärna kan undervisas på svenska, men sedan är engelska att föredra, inte bara för de utländska studenternas skull utan också för att hjälpa de svenska studenterna att ta plats i en internationaliserad värld. Att forskarutbildningen skall vara på engelska ser jag i det ljuset som självklart.

Dagens språksystem är inte perfekt, men det är bättre än något vi haft genom historien! Det finns ingen anledning att titta tillbaka på den gamla onda tiden och låtsas att den var så god! Jag upprepar min tro att mycket av motståndet mot engelska som forskningsspråk grundar sig i avundsjuka på den amerikanska forskningen och/eller helt vanlig anti-amerikanism.

Dagens ord är angielski - engelska.

Andra bloggar om: , , . Intressant?

2008-04-15

Gettoupproret

I veckan högtidlighåller man minnet av 65-årsdagen av Gettoupproret i Warszawa i april 1943. Det skall alltså inte förväxlas med Warszawaupproret. Där det senare var ett försök att faktiskt befria Warszawa från den tyska ockupationsmakten var det senare snarast en möjlighet att dö stridande istället för att skeppas till Treblinka.

Det judiska gettot i Warszawa hade när det installerades 1940 runt 440000 invånare. Det omgärdades av en mur som skiljde av gettot från världen utanför. Under de första åren, innan massdeporteringarna, dog runt hundratusen av gettots invånare av svält och sjukdomar. Under 1942 började man deportera folk i stor skala till förintelselägret Treblinka i Operation Reinhard. Runt en kvarts miljon människor skeppades från gettot och mördades fram till september. Det kvarvarande gettot hade då 55-60000 invånare.

Det första väpnade upproret var i januari 43 när judiska stridsgrupper attackerade de tyska trupper som kom för att genomföra den slutliga "avvecklingen" av gettot. Man lyckades till en början stoppa transporterna, men den 19 april gick SS till motattack med tusentals välbeväpnade soldater, bland annat Waffen-SS, mot några hundra judiska motståndsmän beväpnade med pistoler, ett fåtal gevär och Molotovcocktails. Under ledning av SS-Gruppenführer Jürgen Stroop gick man in i gettot och brände och sprängde byggnaderna kvarter efter kvarter. Den stora synagogan sprängdes symboliskt den 16 maj. Ungefär 56000 personer dödades eller deporterade till Treblinka under upproret. Kanske ett hundratal tyskar dog. Bilden till höger visar gettot efter upproret. Stroop författade en rapport med den cyniska men rättvisande titeln "Es gibt keinen judischen Wohnbezirk in Warschau mehr" (Det finns inget judiskt bostadsområde i Warszawa längre).

I går var den israeliske presidenten Simon Peres och Lech Kaczynski i Treblinka och idag möts man vid monumentet för gettots hjältar. På torsdag talar Peres i Sejmen.

Dagens ord är bohater - hjälte.

2008-04-14

Veckans polenbild

From Veckans Polen...

Veckans (lite sena, jag hade gäster över helgen) bild kommer från shoppingcentret Złote Tarasy. Dels för att vi var där och satt i de bekväma fåtöljerna på Cava för att undvika regnet, men också för att det symboliserar hur alltmer shopping koncentreras till olika internationella kedjor i stora shoppingcenter.

2008-04-09

"Tough talk" från Ryssland

Nu när Nato ställt sig bakom den amerikanska raketskölden i Polen och Tjeckien så upprepade Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov kravet att Ryssland skall ha en stadig militär närvaro för att övervaka systemet. Det är viktigt att vi vet, varje sekund, att radarn inte penetrerar vårt territorium, sa Lavrov enligt Gazeta Wyborcza. Han menar sig ha fått stöd för den uppfattningen av Bush vid dennes och Putins möte i Sochi. Den polske vice utrikesministern Witold Waszczykowski avvisade det hela:

Naturligtvis kommer ryssar inte att få rätt att stationeras i Polen. Det hör till det förflutna och kommer aldrig tillbaka.
Ryssland kan ju inte ens själva tro att Polen skulle kunna gå med på något sådant, men om Ryssland med sina uttalanden avser att öka det måttliga folkliga stödet för raketskölden bland polacker och tjecker så är det rätt sätt. I The Economist uttalade sig den ryske Nato-ambassadören Rogozin om Natos utbredning österut:
“We made peace with our neighbour. Then he says, ‘Is it all right if I use your garage?’ Then he says, ‘Is it a problem if my friend lives in your place?’ Then he says, ‘Do you mind if I sleep with your wife?’ When we protest, we are told we have no right of veto.”
Vad polacker, georgier och andra i det forna östblocket ifrågasätter är varför Ryssland ens har rätt att kräva veto. Det sovjetiska imperiet föll sönder, som så många andra innan och Ryssland borde lära sig att leva med det. Om inte annat så leder liknande uttalande bara till att Rysslands grannar försöker knyta sig allt närmare EU och Nato. Enligt den ryska tidningen Kommersant hintade Putin vid Nato-mötet i Bukarest i förra veckan att om Ukraina och Georgien tillåts in i Nato så är det inte mer än rätt att Ryssland tar tillbaka Krim, Abchazien och Sydossetien. Sådant "tough talk" är rätt vanligt från Moskva, mer här (på engelska), men frågan är hur mycket som skall tas på allvar och hur mycket som är meningslöst flaxande med påfågelfjädrarna.

Dagens ord är zagrosićzagrozić - hota.

Andra bloggar om: , , , .

2008-04-08

Morbida idéer

Är det bara jag som tycker att det här är lite morbit (vad är t-formen av morbid)?

Jag hoppas att en del av Johannes Paulus II:s kropp kommer till vår kyrka i Długopol.
Det kunde man läsa i gårdagens tidning med anledning av att man hoppas på att reliker av den förre påven skall börja delas ut. Ett tiotal präster i Polen och hundratals runt om i världen har uttryckt intresse för delar av förre påven. Tydligen har delar av hans klädedräkt börjat delas ut tillsammans med bönekort där man ber för hans kanonisering, men kläder är bara en andra rangens relik. Första rang är delar av ett helgons kropp.

Man skall kanske inte förvånas, inte med en religion som inkluderar både kannibalism och vampyrism.

Dagens ord är ciało - kropp

2008-04-05

Veckans polenbild

From Veckans Polen...

Veckans bild är från Łazienki från förra veckan när våren kom på riktigt. Warszawa har många trevliga parker och just när löven börjar spricka ut är det skönt att sitta på en parkbänk i solen och titta på folk som traskar förbi.

2008-04-04

Förbjuden färg

T-Mobile har tydligen surnat till och kräver att engadget mobile slutar använda färgen magenta för den har T-mobile i sin logo! Man får väl säga att det var en jävla tur att den inte hade ett färghjul i logon och krävde att världen skall bli svartvit. (via)

Fuck off!

Dagens ord är barwa - färg.

Andra bloggar om: , , ,

2008-04-02

FRA-lagen

Som många bloggare uppmärksammat (här HAX) kommer FRA-lagen att tas upp till omröstning igen nån gång under våren/sommaren. Det finns en klar riksdagmajoritet för förslaget, bl.a. genom (s) och (m). Det verkar svårt att se hur det fullständigt horribla förslaget skall kunna stoppas, trots att en majoritet av väljarna troligen inte tycker att det är ett så fantastiskt förslag. Åtminstone inte om det hela hade presenterats på är ärligt vis och inte genom att skrämmas med terroristhotet. Emma på opassande har varit vänlig nog att publicera en text-fil med alla riksdagsledamöternas e-postadresser. Skriv till dem och tala om varför lagen inte bör klubbas igenom. Jag gjorde det i morse och har fått svar från tvåfyra ledamöter (båda vänsterpartister).

För övrigt är FRA-lagen ytterligare ett exempel på varför Sverige behöver en konstitutionsdomstol. Så snart lagen är klubbad så finns det inget sätt för oss medborgare (och framförallt oss utlandsboende som med säkerhet kommer att få vår korrespondens med hemlandet genomsökt) att bekämpa den. Många var väldigt upprörda när NSA:s registrering och avlyssning av samtal utan domstolsbeslut avslöjades, med där kan man i alla fall slåss om det, upp till Supreme Court om så krävs. I Sverige kommer vi att sålt ut vår integritet till FRA oåterkalleligen.

Dagens ord är podsłuch - avlyssning.

Andra bloggar om: , , . Intressant?

2008-04-01

Salig Karol?

I morgon är det 3-årsdagen av Karol Wojtyłas, eller förre påvens Johannes Paulus II, död. I Polen spekuleras det i om den nuvarande påven Papa Ratzi kommer att ta tillfället i akt att saligförklara Wojtyła. Andra menar att det är för tidigt och att man kommer att få vänta ytterligare. Men alla verkar övertygade om att förr eller senare så kommer förre påven att kanoniseras, inte minst på grund av det folkliga trycket. Som påve var ju Wojtyła den som kanoniserade flest personer av alla påvar så kanske är det passande att han också kommer att helgonförklaras.

Man har redan kommit en bit på väg. Det började med att folk redan vid begravningen skrek "Santo Subito!" (Helgon nu!) och fortsatte med att Benediktus XVI förklarade att extraordinära omständigheter förelåg för att den normala väntetiden på 5 år efter någons död för att inleda beatifikeringsprocessen skulle förkortas. Man har lyckats hitta ett eventuellt mirakel, vilket krävs för saligförklaring: En franska nunna skall ha mirakulöst tillfrisknat från Parkinsons när hennes medsystrar bad för henne till JPII. Lagom till förra årsdagen förkunnade man att det första steget är avklarat, att förklaras som Guds tjänare, och ärendet överlämnades till Vatikanens kanoniseringskomitté. Nästa steg är att förklaras som Venerabilis, och det kanske man gör Wojtyła i morgon.

Ärligt talat kan jag inte säga att jag bryr mig om huruvida JPII blir helgon eller ej. För mig var han på många sätt en framstående kämpe för att befria Europa från kommunistoket, men han var samtidigt ärkekonservativ i moralfrågor och hans uttalande mot kondomanvändande hjälper sannolikt till att leda hudratusentals troende afrikaner in i AIDS-döden. Vill katolikerna hedra honom så kan de väl göra det.


För övrigt kommer TVP i morgon att ägna större delen av dagen till att sända program om och med JPII. Själv skall jag ratta in Liverpool-Arsenal istället.

Dagens ord är Jan Paweł II - det polska namnet på förre påven.