2008-04-09

"Tough talk" från Ryssland

Nu när Nato ställt sig bakom den amerikanska raketskölden i Polen och Tjeckien så upprepade Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov kravet att Ryssland skall ha en stadig militär närvaro för att övervaka systemet. Det är viktigt att vi vet, varje sekund, att radarn inte penetrerar vårt territorium, sa Lavrov enligt Gazeta Wyborcza. Han menar sig ha fått stöd för den uppfattningen av Bush vid dennes och Putins möte i Sochi. Den polske vice utrikesministern Witold Waszczykowski avvisade det hela:

Naturligtvis kommer ryssar inte att få rätt att stationeras i Polen. Det hör till det förflutna och kommer aldrig tillbaka.
Ryssland kan ju inte ens själva tro att Polen skulle kunna gå med på något sådant, men om Ryssland med sina uttalanden avser att öka det måttliga folkliga stödet för raketskölden bland polacker och tjecker så är det rätt sätt. I The Economist uttalade sig den ryske Nato-ambassadören Rogozin om Natos utbredning österut:
“We made peace with our neighbour. Then he says, ‘Is it all right if I use your garage?’ Then he says, ‘Is it a problem if my friend lives in your place?’ Then he says, ‘Do you mind if I sleep with your wife?’ When we protest, we are told we have no right of veto.”
Vad polacker, georgier och andra i det forna östblocket ifrågasätter är varför Ryssland ens har rätt att kräva veto. Det sovjetiska imperiet föll sönder, som så många andra innan och Ryssland borde lära sig att leva med det. Om inte annat så leder liknande uttalande bara till att Rysslands grannar försöker knyta sig allt närmare EU och Nato. Enligt den ryska tidningen Kommersant hintade Putin vid Nato-mötet i Bukarest i förra veckan att om Ukraina och Georgien tillåts in i Nato så är det inte mer än rätt att Ryssland tar tillbaka Krim, Abchazien och Sydossetien. Sådant "tough talk" är rätt vanligt från Moskva, mer här (på engelska), men frågan är hur mycket som skall tas på allvar och hur mycket som är meningslöst flaxande med påfågelfjädrarna.

Dagens ord är zagrosićzagrozić - hota.

Andra bloggar om: , , , .

3 kommentarer:

Anonym sa...

oops, stavning :-D
zagrozic...
bra artikel
hoppades dock på en artikel om Warszawas metro..nu i dagarna har en av dess inte altför många stationer utnämnts till "världens vackraste" du har kanske sett den med egna ögon ?

Unknown sa...

Tack, där ser jag att jag inte skall försöka stava ur minnet!

Jag tänkte ha Plac Wilsona som Veckans polenbild, jag har bara inte varit där med kameran ännu. Det kommer nästa vecka. :)

Utbloggad sa...

Synd att man slutat att samla på Putin bilder, det var en plojgrej jag gjorde tidigare, mannen har samma stenansikte på nästan alla bilder, har han mimik överhuvudtaget? Nedsatt mimik, är det månde en depression?