2008-05-09

9-1 till Tusk

En opinionsundersökning som presenterades i dagens Gazeta Wyborcza måste reta tvillingarna Kaczyński. Folk skulle ge sin uppfattning i tio frågor om regeringen Tusk sköter dessa bättre eller sämre än regeringen Kaczyński.Uppifrån och ner har vi "Ta hand om stämningen i landet", "Driva utrikespolitik", "Stödja företagare", "Lösa problemen inom utbildningsväsendet", "Reformera landet", "Ta hand om förberedelserna inför Euro 2012", "Ta hand om de fattiga", "Lösa problemen inom sjukvården" och sist, Kaczyńskis enda plus, "Bekämpa korruption." De procentenheter som saknas upp till 100% är de som svarade "svårt att säga".

En del av frågorna är rätt självklara. Med tanke på hur katastrofal Kaczyńskis utrikespolitik var är det konstigt att så många som 18% tycker att de gjorde ett bättre jobb. Intressantare är den knappa segern för Kaczyński inom korruptionsbekämpning. Det var ju ändå det som hela hans valkampanj gick ut på: att han skulle fortsätta kampen mot korruptionen. Jag antar att Lepper-affären, som aldrig nådde någon domstol i brist på bevis, men som sänkte den förra regeringen gjorde sitt till. En annan intressant punkt, som är särskilt påfallande, är att regeringen Tusk anses bättre på att ta hand om de fattiga. Annars har anklagelsen varit att de endast bryr sig om de framgångsrika storstadspolackerna. Kaczyński spelar mycket på att hans parti är de som bryr sig om de fattiga på landsbygden.

Hittills har PiS i opposition varit helt osynliga, och om de inte lyckas lösa sina interna problem och lyfta fram verklig, trovärdig kritik mot regering, som har stöd av över halva befolkningen enligt opinionsundersökningar, så riskerar PiS att också förpassas till den stora skräphögen med före detta stora polska partier.

Inga kommentarer: