2008-05-06

Rasism och fotboll

Polsk fotboll har stora problem! Nyligen uppdagades en stor korruptionsskandal där 29 av 34 lag i de två högsta ligorna anklagades för uppgjorda matcher. Legia Warszawa, huvudstadens bästa klubb, är utestängd från europacuperna i fem år på grund av sina våldsamma supportrar. Därtill kommer pressen från UEFA att få fart på byggandet av de nya stadia som behövs för EURO2012 om man inte skall tvingas flytta evenemanget.

Och nu lägger man fokus på rasism. UFEA har återigen spelat EM-kortet: Få slut på rasismen inom fotbollen, annars blir det inget EM! I Metro kan man läsa om hur fotbollsförbundet länge sett mellan fingrarna när fans viftar med nazifanor på läktarna och andra mindre trevliga bilder. De fåtaliga svarta spelare som finns i den polska ligan hånas ofta genom att publiken kastar bananer och liknar dem vid apor.

För några veckor sedan sändes ett reportage (lästvärt) på BBC World där Mihir Bose, head sports editor på BBC och av indiskt ursprung, besökte Polen för att på egen hand se hur det går till på polska läktare. Han blev tillsagd att på vissa läktarsektioner under Legias matcher så skulle man inte kunna garantera hans säkerhet. Det visade sig därtill att organistionen Nigdy więcej, motsvarigheten till engelska Kick it out, inte ens hade ett kontor, delvis av rädsla för att det skulle brännas ner av rasister.

Nu har fotbollsförbundet, som efter korruptionsskandalen har en helt ny styrelse, sagt att man skall i med hårdhandskarna. Högre böter och hot om spel inför tomma läktare är medel man skall ta till, men som Metro skriver, det räcker inte att tala om det man måste göra något också. Man har ett stort problem med rasism i Polen, inte bara på fotbollsarenorna, och att man nu faktiskt erkänner det som ett problem och talar om det är ett viktigt, men litet, steg på rätt väg.

Dagens ord är razism.

Andra bloggar om: , , .

5 kommentarer:

Inget att säga sa...

När det gäller läktarevåld, har man faktiskt även varit dålig på att uppmärksamma problemen även i Sverige. Tills nyligen så kameraövervakades inte läktarna. I England har man haft CCTV på läktarna i snart 20 år också. Och om man jämför med hur det såg ut där för 20 år sedan så är det stor skillnad.
Dessutom skulle jag tro att man inte haft samma känsla av skuld när det gäller 2ww i de länder som låg öst om järnridån och därför har också främlingsfientlighet fått ett starkt fäste där, samtidigt som den nyvunna friheten troligen har inneburit ekonomiska och sociala problem blivit synliga och mera påtagliga då det gamla systemet kollapsat. ...När det gäller läktarvåldet säger jag bara suck!

Anonym sa...

fotbollshuliganer...dessa har ganska mycket att säga till om, och tycker det är häftigt att visa radikala åsikter, dessa problem har man mest bland lägre divisioner,polisen klarar inte av att upprätthålla ordningn

Johan Lipecki sa...

språkkommentar:
2ww? (twåa wärldswriget?)=
IIWW (second World War)?

Vi som pratar "Mid-Atlantic" kanske borde lära oss simma åt ena eller andra hållet över Nordsjön först, eller är jag för petig?

mj sa...

Anonym: Naturligtvis är det ett större problem i lägre divisioner, även om huliganismen gör sig synlig nästan varje gång Legia förlorar.

BBC-reportaget genererade ganska mycket debatt här, och många tyckte att det inte var rättvisande. En motsatt åsikt (på engelska) finns uttryckt här.

inget att säga: En stor del i minskningen av våldet i England i samband med fotboll har också att göra med att man började ge sig på klubbarna. Höga böter, och förbudet mot spel i Europa gjorde klubbarna mer motiverade att ta tag i sina supportrar.

Inget att säga sa...

MJ: Det har du alldeles rätt i och jag förespråkar inte ett övervakningssamhälle. Men att peka ut vem som gör vad i en folkhop är dömt att misslyckas ifall det inte finns övervakning. Dock kan man ju önska att de inriktat sig på att från botten ta itu med problemen. ...Vi får väl se hur det går om FIFA blandar sig i nu.