2008-09-16

Euro redan 2011?

Premiärminister Tusk gick i förra veckan ut med att regeringen satt upp som nytt mål att Polen skall införa euron som valuta redan 2011. Det är en tidigareläggning jämfört med den tidigare tanken om att det inte skulle kunna ske innan 2013. Det är ett tufft, men görbart mål, menar Tusk. Bland ekonomer är meningen delad över huruvida det är möjligt. Bland annat är ett krav att Polen i så fall skulle behöva gå med i ERM II-samarbetet senast nästa år.

Tusk har också sagt att övergången till euron är ett så viktigt beslut att det behöver avgöras av befolkningen i en folkomröstning. Enligt en opinionsundersökning av Rzeczpospolita är en liten majoritet (51%) positiva till att byta złotyn mot euron och hela 79% håller med om att det skall avgöras av folket.

Oppositionen, ledd av PiS, motsätter sig ett så tidigt eurointräde och ser kampen som ett sätt att attackera regeringen. Något de behöver i ett läge då PO är mer populärt än någonsin. Man menar också att bytet skulle kräva att man ändrar i konstitutionen, något som regeringen inte har majoritet till. Fast i konstitutionen sägs inte att valutan är złoty så huruvida det är nödvändigt blir ytterligare en strid.

En del spekulerar i om uttalandet av Tusk skall ses som positionering inför valet till EU-parlamentet i vår. Där skulle man kunna bygga upp en tydligt stridslinje, och kanske till och med, om opinionen håller i sig, bryta upp koalitionen med PSL och utlysa nyval med förhoppningen om en egen majoritet.

Själv tror jag att det vore bra att införa euron tidigt om det är möjligt och Polen bedöms som redo. Tyvärr har ju bytet i andra länder lett till prishöjningar, vilket för en underbetald forskare inte är så skoj.

Dagens ord är bank narodowy polski - polska nationalbanken.

UPPDATERING: Slant lite med fingrarna. Det är oppositionen som vill ha en folkomröstning. Tusk menar att frågan om euro avgjordes när Polen gick med i EU. På ett sätt har han rätt: Polen förhandlade aldrig till sig samma undantag som bl.a. Sverige har att slippa Euron.


Andra bloggar om: , , .

1 kommentar:

Anonym sa...

Det kommer att ta tid innan de östeuropeiska länderna är redo för euron. De flesta har för högre inflation än motsvarande länder i väst. Även när det inte är fallet är har inflationen högre varians och kommer troligen ha ett högre genomsnitt. Problemet är att om dessa länder nu går in i en fast växelkurs/gemensam valuta kommer det driva upp priser eftersom valutan inte kan anpassa sig. Det är detta som har hänt i de baltiska länderna. När löner och priser stiger faller efterfrågan från utlandet och med den även tillväxten. Inte heller för västländerna är det intressant med ett land med för hög inflation eftersom det höjer genomsnittsinflationen och därmed räntan som ECB måste hålla. Bäst är att låta länderna växa ikapp västländerna först utan tvångströja och därefter, om EMU-experimentet fungerar, vilket inte är säkert, gå med.