2009-09-29

Kastrera Polanski?

Som världens media rapporterat har regissören Roman Polański gripits i Schweiz och riskerar att utlämnas till USA. 1977 erkände Polański att han haft sex med den då 13-åriga Samantha Gailey. Han drogade och hade sex med henne trots att hon sa nej, men de flesta åtalspunkterna lades ner mot att regissören erkände sig skyldig till olovligt samlag med minderårig (statutory rape). Hela förfarandet under rättegången var ganska underligt, med en megalomanisk domare och till slut flydde Polański till Frankrike där han har medborgarskap. Nu greps han alltså och förhandlingar om utlämning väntar.

Men det intressanta i historien är tajmingen. För några dagar sedan röstade sejmen, nästan enhälligt, igenom en lag där personer dömda för sexuella övergrepp på barn skall tvingas genomgå kemisk kastration. Det kommer efter Polens Frizl-fall från förra året när Tusk i ilska förklarade att sådana personer var kreatur och mänskliga rättigheter alltså inte borde gälla dem. Nu har man alltså en sådan lag och 84% av polackerna sägs stå bakom den liksom alla utom en sejm-ledamot. Så man skulle kunna tänka sig att regeringen skulle applådera Polańskis gripande och se honom som varnande exempel. Istället får vi höra utrikesminister Sikorski lova att han skall använda sina kontakter för att tillsammans med sin franske kollega be Obama Schwarzenegger benåda regissören*.

Jag tror att alla som sett hans filmer, som jag, delar min uppfattning att för den här synden är nåd möjlig,
säger Sikorski till Gazeta Wyborcza. Regissörskollegan Krzysztof Zanussi försvarar Polański i programmet "Pricken över i". "För 30 år sedan använde han en underårig prostituerads tjänster". Stödet för den polsk-franske regissören är stort, även ex-presidenten, nobelpristagaren och den som alltid kräver mer uppmärksamhet, Lech Wałęsa har sällat sig till hans stödtrupper. Även Gailey har gått ut med att hon förlåter Polański och helst ser det hela lämnat bakom sig.

Vad man än må säga om det specifika fallet så är det uppenbart att det är skillnad på övergrepp och övergrepp och folk och folk. Nå, borde Polański kastreras?

Dagens ord är ekstradycja - utlämning av brottslingar.

UPPDATERING: Tydligen är franska politiker och kulturtoppar som de polska. Även i DN kommenteras den hycklande inställningen till kulturens geniförklarade brottslingar.

* Vilket för övrigt en jurist förklarade i TV att det är omöjligt. Polański är inte dömd för något brott. Han flydde innan domen meddelades. Utan dom kan han inte benådas.

 Andra bloggar om: , , , . Intressant?

3 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Det känns mycket trist att juden och pedofilen Roman Polanski kan köpa sig fri från något med tanke på han har erkänt motsvarigheten i Sverige, våldtäkt mot barn med tanke på våldtäksmannen var 44 och den lilla flickan var 13 så även om hon "var med på det" så borde en 44-årig man som han var då veta bättre. Ni som försvarar denna pedofil kan ni fråga er tänk om det hade varit er dotter/syster, hade ni då varit lika "förlåtande" om en vuxen man våldtagit er dotter/syster? Anledningen jag använder begreppet våldtäkt är om någon haft har sexuell handling med barn under 15 år bedöms det som våldtäkt även om något våld eller hot om våld inte förekommit. Det spelar ingen roll om det är gärningsmannen eller barnet som tagit initiativ till handlingen. Om polacken hade varit polsk medborgare som han var från början så har Polen antagit en lag om kemisk kastering på pedofiler vilket verkar sund idé.

//Amanda (Mamma till döttrar på 10, 12, 16)
Om det judiska inflytandet http://radioislam.org/islam/svenska/svensk.htm

mjn sa...

Ojdå, det här var en skruvad kommentar! Läste du ens bloggposten? Jag nämner tydligt i den lagen om kastrering av de dömda för sexuella övergrepp mot barn. Även om Polanski fortfarande skulle varit polsk medborgare har det inte någon betydelse; lagen följer inte medborgarskapet utan nationsgränsen.

För övrigt finns det inte något som talar för att Polanski skulle vara pedofil. Han hade sex med en underårig, men hon var enligt alla utsagor fullt sexuellt utvecklad. Du borde kanske läsa på om ordet pedofil och dess innebörd.

Att Polanski kommer ur en judisk familj har knappast någon bäring på det här fallet. Att citera Radio Islam som källa för uppgifter om "det judiska inflytandet" är som att citera Der Stürmer på samma ämne. Värdelöst!

Definitionen om sexuellt umgänge med minderårig som våldtäkt du nämner är den som numera gäller i Sverige. Den är på intet vis universell.

Sist kan jag också tillägga att om du ens bemödat dig med att läsa posten innan du kommenterade hade du förstått att jag knappast tillhör de som försvarar Polanski. Jag älskar hans filmer och kallar honom villigt för ett filmiskt geni, men det låter honom inte stå över lagen. Låt lagen ha sin gång.

Din kommentar publicerades dubbelt. Jag tog bort den ena.