2008-01-28

Faworki

I helgen bakade vi faworki, lövtunna friterade degknutar pudrade med socker. Faworki är något som man typiskt äter på feta torsdagen, som markerar starten på fastan. Inte för att jag tänker fasta, men att knö i sig kakor kan man ju göra ändå.

Att göra faworki är busenkelt, men tar ganska lång tid. För att göra en sats med många faworki, börjar man med att blanda ut en kopp äggulor och en kopp öl i så mycket mjöl som behövs för att degen skall bli smidig och inte kladda. När man är nöjd med degen bakar man ihop den till en limpa och slänger in den i kylen ett par timmar. Därefter börjar jobbet, man skär en skiva av degen och kavlar ut den - papperstunt!


Därefter skär man upp den utkavlade delen i remsor med en skåra i mitten.


Sedan plockar man försiktigt upp degremsorna från bakbordet och stoppar ena ändan genom skåran i mitten och vränger på så vis degremsorna.

När man vrängt alla sina faworki är det dags att fritera dem. Lämpligen använder man vegetabiliskt fett som på bilden. Använd inte olja då faworkisarna blir för hårda då. Många polacker friterar sina faworki i smalec (ister) men man får då vara beredd på en ganska stark och inte alltid njutbar doft i hemmet.

I fettet sväller faworkisarna, och efter bara några tiotals sekunder är det dags att vända dem och ta upp dem.

Låt de varma faworkisarna svalna och pudra dem med rikligt med pudersocker.

Njut sedan av bakverk som nästan smälter i munnen!

Dagens ord är tłusty czwartek - feta torsdagen.

Andra bloggar om: , , .

4 kommentarer:

Anonym sa...

Godis...
smalec = ister
faworki = (nästan) struvor

Lite förtydligande ;-)

Mycket gott och man kan äta mängder...och det görs under hela karnivalen, alltså från ny år till fet tisdag, inte bara för att börja fastan, som det är med semlorna

Anonym sa...

Men vem bryr sig om dina muslim kakor, en person tydligen.....de är säkert lika äckliga som allt annat som har med religion att göra

Unknown sa...

Grattis Ludvika! Det här var i särklass den mest korkade kommentaren jag haft på bloggen!

Jag bugar inför denna makalösa uppvisning av okunskap!

Anonym sa...

Jag bryr mig! Bakade dessa "faworkisar" i helgen tack vare denna blogg. Kul att kunna lära sig om polsk vardag. Kakorna var förresten goda, passar även till hedningar! ;)