2008-01-24

Sorg.

Idag domineras de polska nyheterna av flygkrashen i går kväll där 20 personer, bland dem höga militärer, dog. Ironiskt nog på väg hem från en konferens om flygsäkerhet. Presidenten har utropat tre dagars nationell sorg. Den skall inledas i dag klockan 20 eller i morgon klockan 3. Under sorgetiden är t.ex. konserter, fester och sportevenemang inställda.

Jag tycker att det är trams! Folk dog, representanter för landet, men låt de som vill sörja göra det på sitt sätt. Påbjuden sorg är bara fånigt. Kanske är jag ovanligt oempatisk, men när Estonia gick under eller diskot brann i Backa så kände jag ingen direkt sorg. Visst var det sorgligt, men jag hade inte känt mer för att någon nationell sorg utlysts. Och jag har aldrig förstått alla dessa massor som gråter över döda de endast känner genom pressen; Diana, påven...

Låt folk sörja som de vill om de vill!

I går var vi för övrigt hemma hos en god vän som jobbat i Spanien med design av CASA-planen. Strax efter kraschen blev han uppringd av en f.d. kollega som talade om vad som hänt.

Dagens ord är żałoba narodowa - nationell sorg.

UPPDATERING: Man har beslutat att trots sorgen genomföra backhoppningarna i Zakopane i helgen. Man kommer dock att ställe in musiken och festligheterna runt omkring.

2 kommentarer:

Utbloggad sa...

Jag håller med om att sorg är något som är personligt. Jag tror inte påbuden sorg är något att sträva efter. Visst kan man tycka en sak är sorgelig. Men för den delen så behöver man inte gå och stänga in sig, bära svarta kläder och gråta. Det är bara hyckleri! Det känns lite typiskt 2000-talets Polen att utlysa nationell sorgedag på de framlagda premisserna. BTW intressant blogg!

Anonym sa...

Fin foto på flaggan med grafitti. Ganska talande för dagens Polen. Att utlösa landsorg är ganska typiskt för Kaczynski. Han, som högerman med sina populistiska utspel, spelar mycket på de nationella känslor med bl.a stor militärparad på Arméns Dag . Den polska armén är ett viktigt del av hans politik.