2008-09-04

På trafikfronten intet nytt

Nu är semestern över och den respit från bilköerna som Warszawabornas sommarexil från huvudstaden innebar är förbi. Hela innerstan är igenkorkad. Som jag skrivit tidigare så tar jag mig lätt de tio kilometerna till jobbet snabbare på cykel än sambon i bil. Bilden nedan förklarar varför.Att sommarvägarbetena inte heller är avslutade gör inte heller situationen bättre. Just nu är det renovering på vägen till jobbet vilket gör att de sista fem kilometrarna kör jag mellan bilarna som på bilden.

Trafiken har också blivit en fråga för regeringen. Inte i första han den stillastående trafiken i Warszawa utan de i allmänhet alltför snabba polackerna. Polen ligger som bekant högt på listan över trafikdödade och nu vill man göra något mot "vägpiraterna". Ett förslag som presenterades i dagarna är att ta bort punktsystemet på körkortet (vid en trafikförseelse får man ett antal punkter på körkortet, och vid 20 punkter dras det in) och höja böterna. Bilister protesterar och menar att det främst drabbar fattiga, medan rika kan fortsätta köra som idioter. Till viss del är väl det rätt, även om jag skulle vilja säga att det främst drabbar fattiga som kör som idioter. En bättre idé, särskilt i Polen där inkomstskillnaderna är jättestora, vore att införa ett system med inkomstviktade böter. Jag vet inte hur enkelt det vore i praktiken, men... Systemet med punkter är inte helt fel, men tyvärr finns det många sätt att ta bort punkter från körkortet; man kan gå en speciell trafikvettskurs, eller så kan man helt enkelt betala någon som tar bort dem. Om man känner en polis kan man även övertala denne att göra det. Och där har vi en stor del av problemet med polsk trafik: Det finns alltför många poliser som ser mellan fingrarna mot viss ersättning. Sedan verkar det som om åren under socialismen, där polisen var den hatade statens arm, har gett liv åt en anarkistisk ådra hos många polacker, där regler skall brytas.

Att polacker, när de hamnar bakom ratten, verkar tappa all respekt för andras liv och väl kan leda till viss frustration för oss som faktiskt tror på det där med civiliserat uppförande på vägarna illustreras väl av bilden nedan. Det är (ett urval av) ord som den annars så milda fru mjn använt om medtrafikanter (eller mot-?) och som mjn skrev ner för att lära sig det som inte omnämns på polskakurserna. Jag tänker inte översätta dem!

För övrigt såg jag igår en olycka på tre meters avstånd när en ung kille i en Skoda försökte skynda förbi ett gul/rött ljus och körde in i baken på bilen framför som faktiskt tyckte att rött betyder stopp. Glaskross, bucklor och utlöst airbag, men inga personskador. Jag hann även med att bli påkörd, på cykelbanan, av en idiot som ville gena förbi en kö. Repor på bilen, kan han gott ha(!), men mjn klarade sig oskadd.

Dagens ord finns på bilden. Den som vill kan ta hjälp av google för att översätta :)

Andra bloggar om: , , . Intressant?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bara den "annars så milda" inte börjar att tilltala dig på det
sättet...

Anonym sa...

Ha Ha, jag hittade ett alternativt polskt lexikon på nätet. Jag har lärt mig en hel del nya ord... :)
Förresten, har du en Bollibompadrake på styret??

Unknown sa...

Grattis ;) tala inte om det för någon...

Och nej, det är inte en Bollibompadrake utan en arg drake... Fick den i födelsedagspresent för sådär 10 år sedan och han har suttit på mitt styre på olika cyklar sedan dess.