2009-01-19

Jävla u-land

De senaste dagarna har vi upptäckt att Frankrike är ett jävla u-land till största delen befolkat av monolinguala, oförskämda, egoistiska paragrafryttare. I slutet av förra veckan blev vi stående i 40 minuter utanför ett labb, dit vårt passerkort släppte in oss, för att vi inte var med på en lista över besökare. Att passerkortet funkade gjorde inte att receptionisten ville släppa in oss.

I fredags kväll försvann vår internetkontakt. Men då ingen jäkel jobbar under helgen fick vi vänta tills idag på mogonen innan det var fixat. När vi kom hem från jobbet kom nästa överraskning. Elen är avstängd! Fem i sex rusade vi över till husförvaltaren och sa till. Han kom med oss hem och konstaterade, liksom vi tidigare naturligtvis gjort, att automatsäkringarna var påslagna. Då ryckte han på axlarna och förklarade, på franska förstås, att vi nog inte betalat räkningen. Att vi bara bott här i en vecka och inte ens fått nån räkning hjälper inte. EDF har stängt av oss och om han faxar dem vårt kontrakt skickar de nog en räkning inom två dagar. Då kan vi få strömmen tillbaka.

Vi bor i en lägenhet med eluppvärmning och eldriven varmvattenberedare. Det är 3 grader ute och det drar från fönstren. Vi har just nu 17 grader inomhus och temperaturen sjunker. Som sagt ett jävla u-land!

Men, internet fick de igång. Synd att jag bara har 14 minuter batteri kvar på laptopen!

Dagens ord är kraj rozwijający się - utvecklingsland. Fast då rozwinąć betyder utvecklas så stämmer det inte. Här är man påväg tillbaka till 1900-talet.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Plötsligt framstår England som ett rent under av självklarhet, smidighet och modernitet. Jag trodde inte det var möjligt ... Här tycker vi visserligen att det är fullt normalt och varmt med en inomhustemperatur på 18 grader, men det beror mest på att gas kostar pengar, så vi kör inte värmen mer än vi måste, och isolering och dubbelglas och sådant har engelsmännen inte uppfunnit än.

Kom hit och ta en öl, vettja! ;-)

Anonym sa...

Jaha, det var ju kul att få lite perspektiv då jag alltid påpekat att Njurpajernas rike är rena j...a stenåldern, men välövervakat.

Dr M, anledningen till att inomhustemperaturen inte är högre än 18 grader beror på att det inte går att få det varmare i Engelska hus, skönt på sommaren (om undret inträffar och det är varm ute, alltså varmare än 18 grader) men inte när luftfuktigheten ligger över daggpunkten!

Fast JM är givetvis alltid välkommen till oss, varm öl och kallt hus står till förfogande och om inte det duger finns ju alltid en pub ett stenkast härifrån...

Maria Abrahamsson sa...

Faktum är att det ganska fiffiga påhittet husisolering (för att inte tala om fönstertätning) verkar vara ett fenomen som har en mycket begränsad utbredning i världen.

Kollegan som nyss disputerade och snart flyttar till Sverige för att postdoka fick ett underställ i disputationspresent. Presentköparen frågade mig om detta var något kollegan skulle ha nytta av i Sverige. Jag svarade förstås jakande och antog förstås att det var tänkt för att hålla värmen utomhus. På festligheterna efter avhandlingsförsvaret framgick dock att givaren antagit att det behövdes för att hålla värmen inomhus. På detta följde en lång och förundrad diskussion om hur och varför man i Sverige isolerar sina hus så väl...

Anonym sa...

Matte: bara en pub? Vi har åtminstone fem, sex stycken inom bekvämt krypavstånd från vårt hus här i Cambridge. Säkert tjugo stycken om man kan tänka sig att promenera lite längre än fem minuter. I vissa avseenden är det här ett civiliserat land. ;-)

Men du har så klart helt rätt angående engelska hus. Särskilt om man som vi bor i ett Victorian terraced house från sent 1800-tal. Andra saker som engelsmännen fortfarande har kvar att uppfinna är blandarkranar, istället för kokhett vatten i ena hörnet av handfatet och iskallt i andra. Som kompensation kan man vara i alla fall ganska säker på att få en gasspis.

Annars måste jag säga om det engelska vädret (åtminstone här i östra delen av landet) att det är betydligt bättre än sitt rykte. Totalt sett mycket bättre väder här än vad jag hade under mina år i Lund. Visst är det fuktigt och regnar ofta, men det är ganska sällan som det verkligen är heldagsregn.

Unknown sa...

Matte: Det skall förhoppningsvis bli av under våren...

Maria: Jo, det känns som om isolering är något som hör norden till, samt frysbältena från Polen österut... En f.d. kollega, från Sibirien, sa att han aldrig frusit så som sin första vinter i Skottland i ett helt oisolerat hus.

Dr M: Vi har vår beskärda del av pubarm eller Braisserie, här oxå. Inte på engelsk nivå, men det finns mycket god belgisk öl här.

Anonym sa...

Dr M, jag bor på landet! Om man tar i lite med "kastarmen" så har vi nog tre (två godkända och en med lite 'grovyxat' klientél) pubbar inom räckhåll.

Huset är från 1930-(kallt)talet och tämligen nyrenoverat. Vad jag förstått så är de victorianska husen förträffliga på att hålla värmen...när man satt in vettiga fönster.

Här i väster regnar det (från sidan) mest jämt, om det inte böåser för mycket så att det inte kan regna...

Pumlan sa...

Hoppsan... Det är i och för sig många länder som har allt helt stängt under helgerna, men det där lät ganska förskräckligt! Frankrike står alltså inte på drömlandet att flytta till om det är så de kan bete sig...

Unknown sa...

Nåväl, strömmen fixade sig dagen efter, när en fransk bekant ringt till EDF och tjatat.

Fast internet fick vi vänta på över helgen...