2009-01-29

Strejk

I dag är det storstrejk i Frankrike. Hittills är det den andra strejken jag drabbats av sedan vi anlände hit till Lille den 12 jan. Båda gångerna har vi mest märkt det för att man inte kan gå och äta lunch på det vanliga haket. Ingen subventionerad mat idag.

Dagens strejk verkar vara ganska mångfacetterad. På BBC skriver man att strejken är för att "demand action to protect jobs and wages". Fast på institutionen strejkar en del kollegor för att protestera mot nedskärningar av anslagen till forskning. Idén med att strejka som forskare känns lite... konstig. Det är inte riktigt som när tågförare och sopåkare strejkar - det normala samhällslivet stannar upp. Jag skulle gissa på att allmänheten knappast ligger sömnlös över dagens bortfall av publicerbara resultat...

I övrigt hade BBC en bild på några ungdomar som "sörjde" förlorade medborgerliga rättigheter och privatiseringen av posttjänster (!).

Strejk verkar tillsammans med fotboll vara fransk nationalsport.

Dagens ord är strajk.

4 kommentarer:

Kent Brockman sa...

Har också tänkt på effekten av strejkande forskare och tycker att det inte är så långt borta från Kramers strejkande i Seinfeld.

mjn sa...

Jo, det tar nog ett decennium eller så innan någon märker det.

Malin Sandström sa...

Jag var och gästade (gästdoktorerade hos?) ett franskt institut under en strejk för ett par år sen. Mycket märklig upplevelse, sekreteraren kom runt med någon lista som man kunde skriva på eller inte, beroende på om man ville strejka eller ej (eller om det nu var tvärtom - och ja, det gällde även gästande doktorander!). Än märkligare var att de bröt strömmen - till ett helt institut som sysslar med biologiska experiment och är beroende av sina kylar, frysar mm. Nu var det inte så länge, max ett par timmar, men antagligen nog för att sabba en del experiment.

Det, ihop med poänglösheten i att strejka som forskare, var en mycket underlig kombination.

mjn sa...

Malin: Som tur var stängdes ingen ström av här och strejken var i alla fall frivillig.

Men tydligen missade jag en strejk för två veckor sedan. Universitetsrektorn skickade ett e-post, till alla som har en adress här, där han förklarade att den 22e var all undervisning och forskning inställd. Jag märkte som sagt inte av det, men fick i efterhand höra att strejken innebar att vi alla arbetade utan försäkring. Tur att inget hände.

Men igen, hela idén med forskarstrejk känns lite bisarr.