2009-01-16

Polska kärnkraftverk på gång?

En konsekvens av gaskrisen efter årsskiftet är att diskussionen om kärnkraftverk i Polen tagit fart igen. Donald Tusk har förklarat att han ser energisäkerhet som en av regeringens huvudfrågor, och han ser det som realistiskt att två kärnkraftverk med en sammanlagd effekt på 6GW skall kunna stå färdiga till 2020. Den största polska energioperatören PGE skall enligt Tusk få uppdraget, och de förklarar sig beredda. PGE har länge velat utveckla kärnkraftsektorn, bland annat som eventuella samarbetspartners i det nya Ignalinakraftverket i Litauen. Även svenska staten, i form av Vattenfall säger sig villiga att investera i polsk kärnkraft.

Polen skall också bygga en anläggning för import och lagring av flytande naturgas i Świnoujście i nordväst för import från bland annat Norge. Detta för att bryta beroendet av den ryska gasen.

Fast man kanske kan hoppas på att bygget av eventuella kärnkraftverk, som behövs om man skall ha någon chans att ersätta den kol man inte får använda enligt EUs nya klimatmål, övervakas noggrannare än andra byggen i Polen. Polska vägar tenderar till att falla sönder efter halvår... låt inte samma bolag bygga kärnkraftverken.

Dagens ord är elektrownia jądrowa - kärnkraftverk.

3 kommentarer:

Matte sa...

2 verk på sammanlagd effekt 6 GW...är det termisk effekt som menas eller elektrisk?

Tror inte jag sett så stora verk som 3 GWe, 1,6 GWe (Finland 5) är ett riktigt monster (storlek på härd) så jag vågar inte ens gissa på en 3 GWattare.

Anonym sa...

Hej, jag är din trogen läsare. Alltid med en stor nyfikenhet öppnar jag din intressanta och lärorika blogg och jag har märkt att du har rätt många läsare och därför jag ber dig att (om du vill) klicka varje dag på www.ettklickforskogen.se
SNÄLLA
Tackar och hälsar
Joanna från Norrland

Matte sa...

Eeeh, hade ingen aning om att skogs-skövlingen hemma i Svedala var så illa gången att vi var tvungna att (via privata initiativ) skydda skogen...?

Hmm, man kan köpa fem tallar, låter inte så dumt jag behöver några nya reglar uppe på loftet!