2008-12-31

Gott nytt år

Så här på årets sista dag är det dags att sammanfatta året lite och ge lite utsikter för det kommande året.

På ett personligt plan har det gångna året varit bra. Inte minst resulterade det i ett bröllop i juni. Sedan skaffade vi påökning i familjen i form av en katt*. Under hösten tillbringade jag och fru mjn ett par veckor i Frankrike vilket ledde till nya jobb under våren. Jag drog i gång försöket med Veckans Polenbild, något som havererade under hösten när lusten att gå ut och leta bilder föll i takt med att vädret försämrades. Skall försöka skärpa mig och återinföra veckans bild under de kommande veckorna.

På ett större plan kan man väl säga att min, och Kjell Albins, farhåga att polsk politik skulle bli tråkig utan Giertych, Lepper och ankor i regeringen kom på skam. President Kaczor har gjort sitt bästa för att upprätthålla absurditetsnivån i politiken. I Sverige kom året att domineras av vår "liberala" regerings totala frånvaro av liberal ådra. Det ena drakoniska övervakningslagförslaget efter det andra. Det var väl också året som ledde till att jag alldeles förlorade tron på den svenska "demokratin", där de folkvalda svärmar för väljarna en gång vart fjärde år och ägnar resten av tiden att pissa dem i ansiktet. Nå, 2009 kan väl knappast bli sämre i det avseendet i alla fall.

Under första halvan av 2009 kommer jag att återigen packa mina pinaler och flytta, denna gång till Lille i norra Frankrike. Men då jag numera är ingift i den polska nationen kommer jag att försöka att hålla mig, och er, uppdaterade om vad som pågår i vårt södra grannland. I övrigt skall naturligtvis bli en bättre människa, leda gamla tanter över gatan, blogga regelbundet, klättra oftare och prova mig igenom så mycket belgiskt öl jag hinner.

Hjärtligt tack till alla läsare och kommenterare för det här året. Vi ses nästa år.

Dagens ord är Sylwester - nyårsafton.

*På grund av sitt busiga beteende som ung fick hon heta Selma. (Szelma - lymmel.)

4 kommentarer:

Anonym sa...

" Nå, 2009 kan väl knappast bli sämre i det avseendet i alla fall."

En aning naivt kanske, vänta du bara så skall du få se.
Som exilsvensk har jag länge funderat på att flytta hem, tankar som faller på skam allt oftare när man läser om vad som händer där hemma.

Gott nytt år för övrigt!

Anonym sa...

Gott nytt år! Tack för Din mega -intressanta blog. Var firade Du Sylwester? Det gångna året var inte så dåligt för mig heller, dock är det bra att det är över. Min glädje över lägre bensinpriser blev kort, när jag har hört att det nya året ska medföra upphöjd bensinskatt. Jag bor utanför Umeå och jag kör väldigt mycket, så det är inte utan betydelse för mig. Vet Du att i den svenska skolan läraren ska observera eleven/elever utan att säga det "känsliga" ordet observera, eftersom varken föräldrar eller elever gillar inte det här ordet, inte i det demokratiska samhället. Min kommentar var att alla oavsett åldern borde vänja sig vid det här impopulära ordet eftersom vi faktiskt bor i landet som bygger ut en gigantisk observations aparat i form av tex FRA lagen. (Här hänvisar jag till Orwells 1984). Folk tittade sned på mig, när jag sa det. Vet Du att de flesta älskar använda eufemismer istället för att kalla saker och ting vid deras rätta namn? Det låter dåligt att kalla någon dumskalle eller idiot, men det är korrekt att säga om denne - intelligent på annat sätt.
Joanna

Unknown sa...

Sylwester blev hemma med familjen och god mat och dryck.

Du har rätt i att de flesta inte verkar bry sig om att vi steg för steg bygger upp det totala övervakningssamhället. Fast till Matte kan man ju kanske försiktigt påpeka att UK väl är en av de få demokratier som har en mer utvecklad övervakningsapparat.

Anonym sa...

Jo förvisso men vad hjälper det när det är hur enkelt som helst att undvika myndigheterna här om man vill. Inget centralt register finns för folkbokföring så vill man "försvinna" så är det busenkelt.

Familjen som bodde i vårt hus innan vi köpte det är skyldiga kommunen en hel del pengar...men ingen vet var de bor så kronofogden kom hit och knackade på. Kunde inte låta bli att ge honom några tipps hur man kunde få reda på vart de bodde (vi hade ingen aning) då fick jag reda på att sådanna register inte fanns...

Poliserna i det här landet har ingen högskoleutbildning så jag skulle inte bli särskilt orolig om jag skulle få för mig något.