2008-12-15

Pensioner på allas läppar

Idag är det mycket tal om pensioner. Som jag skrev om i en bloggpost för någon månad sedan, så går polacker tidigast i pension av alla européer, Malta undantaget. En viktig anledning är att många polska yrken har speciella avtal om tidigare pensionsålder, bland dessa hittas t.ex. piloter, gruvarbetare och lärare. Fast situationen är ohållbar ekonomiskt, det är alla överens om. Den nuvarande lagen med lägre pensionsålder gäller bara till i år, och en ny lag har därför lagts fram av regeringen som minskar antalet personer som är berättigade tidig pension från ca 1 miljon till omkring 250000. Presidenten och oppositionen i PiS tycker att det nya förslaget går för långt. Presidenten vill därför lägga in sitt veto mot lagen, något han till idag att göra.

Problemet är att han är inmålad i ett hörn. Om han skriver under lagen kommer regeringens förlag att gälla. Om han väljer att inte skriva under lagen skickas den tillbaka till Sejmen, där regeringen inte har de 60% av rösterna som behövs för att övervinna presidentvetot. Om lagen faller så kommer den gamla lagstiftningen att kvarstå. Men då den går ut vid årsskiftet kommer istället ingen att ha rätt till tidigare pension. Man väntar på svar från presidenten senare i kväll.

Som kuriosa kan man nämna att presidenten hittills har lagt in sitt veto 12 gånger mot regeringen Tusks lagförslag. Motsvarande siffra under regeringen Kaczynski var noll gånger. En anledning till att Tusk anklagas för att vara för passiv är att han inte kan genomföra några egentliga reformer. PO siktar istället på presidentvalet 2010 för att sparka ut den sittande ankan. Men, som man skrev i senaste Economist, så är det ett spel som är svårare att spela när ekonomiskt dystrare tider kommit.

UPPDATERING: Det blev ett presidentveto, och pensionsplanen återgår nu till parlamentet. Zbigniew Chlebowski från regeringspartiet PO tyckte att "presidenten beter sig som om han var ledare för oppositionen*, och inte för landet". Ca 9000 personer förlorar redan nästa år rätten till tidigare pension om inte Sejmen lyckas enas om ett nytt förslag.

Dagens ord är emerytury pomostowe - överbryggningspensioner, som lagförslaget handlar om.

Andra bloggar om: , .

*Vilket ju hans tvillingbror är.

Inga kommentarer: