Jullunch på jobbet
I morgon är det dags för den traditionella jullunchen på institutionen. Enligt polsk tradition äter man inget kött på julafton, utan istället en rad fiskrätter som sill och karp, sallad och naturligtvis julröd barszcz. På jobbet blir det dock även kött. Bigos, barszcz, sillsallad, torkad frukt, vallmofrökaka och annat står på programmet. Förra året blev jag uppdragen att göra köttbullar. I år skall jag ge mig på lussekatter.
Istället för kesella tänkte jag använda mjuk twaróg, vilket borde vara ungefär samma sak. Normal twaróg är mycket hårdare än Arlas kvarg då den innehåller mindre vassle. Men man kan även få tag på mjuk serek twarogowy i plastburk. Det hade jag tänkt att använda. Ann annan komplikation är att vi har en gasugn som endast ger undervärme och som har en ganska approximativ temperaturskala. Eller snarare ingen temperaturskala... storlek på flamman mellan 1 och 8 är valet. Sedan får man försöka gissa lite vilka temperaturer det motsvarar. Om ett par timmar ser vi hur det gått.
Dagens ord är wigilia som är julafton, men även julmiddag/lunch.
2 kommentarer:
Jaha...och hur gjick det då?
Låt oss säga att jag och ugnen inte är bästa vänner. Det blev rätt bottensvarta bullar. Fast den obrända biten var god.
Skicka en kommentar