2009-04-17

Brutna nybyggnadslöften

Efter att på sistone gnällt en del över fransk byråkrati kanske det är dags för att den polska får sig en släng av sleven också. Detta med anledning av den franske UEFA-chefen Platinis besök i Polen och Ukraina inför beslutet i maj om vilka städer som kommer att få vara värdar för EM 2012. Sex polska städer (Chorzów, Gdańsk, Kraków, Poznań, Warszawa och Wrocław) och sju ukrainska tävlar om Platinis gunst. Maximalt åtta städer kan väljas och det lutar åt endast tre i Ukraina vilket skulle ge upp till fem polska städer chansen. Men enligt Sport.pl säger deras kontakter i UEFA att det snarare blir 3+3 städer. Vilka dessa blir, förutom Warszawa är det hård konkurrens om, men sämst till ligger nog Chorzów och Poznań.

Men vad var det om brutna löften? Jo, i en artikel i Metro kunde vi idag läsa om listan på utlovade EURO-projekt som fått strykas. Det handlar om projekt som en ny metrolinje (vilken ingen ändå trodde på) ombyggnad av Centralstationen här i Warszawa ("Vi tvättar den istället") och byggnaden av motorväg mellan Wrocław och Poznań. Polska fotbollsförbundets viseordförande Gregorz Lata försökte inte linda in det: "Vi berättade [för Platini] att det blir inget. Och? Och inget! Det är kris!"Anledningen, enligt Andrzej Sadowski på Adam Smith-institutet, är dock snarare den polska byråkratin är den finansiella krisen. "Vi bor", säger han, "i ett land där det tar ett halvår att bygga ett hus men åratal att få byggnadstillstånd." Som exempel tar han motorvägen mellan Polens två största städer, Warszawa och Łódż, 137 km som delades upp på fem separata projekt, som krävde fem separata upphandlingar. Han skyller på att politikerna är för rädda för att göra något åt de absurda lagarna av rädsla för att anklagas om något går fel. Det är bättre att inte göra något och skylla på reglementet.

Att Polen är en byråkratisk mardröm bekräftades av en undersökning jag skrev om för något år sedan där Polen hamnade långt ner på listan över länder där det är lätt att skaffa byggnadstillstånd, betala skatt eller starta företag. Det sista skriver en god vän under på. Hon har just startat en firma, Vombati, som gör bärselar för barn. Köp från henne om ni har bärbara ungar. Jag lovar att leverera även till Sverige :) I alla fall så har hon fått gå igenom en imponerande mängd papper och myndigheter för att få till stånd sin firma.

Efter mycket om och men har man i alla fall börjat bygga Nationalstadion. Så här skall den tydligen se ut.
Dagens ord är obietnica - löfte.

Andra bloggar om: , , , . Intressant?

Inga kommentarer: