2009-04-24

Polens utrikesminister: "Vi har problem"

Anna Fotyga, nära vän till president Kaczyński och före detta utrikesminister, har orsakat rabalder i dagarna. Bakgrunden är att regeringen, i ett försök att bättra på det frostiga samarbetsklimatet med presidenten, skall nominera Fotyga till ambassadör i FN. Problemen uppstod när Fotyga inför senatens utrikesutskott klämde i med att:

en person med min erfarenhet är djupt sårad över vad jag ser vad som händer med Polens utrikespolitik.
Utrikesminister Sikorski, som tidigare förklarat att Fotyga har hans starka stöd för sin kandidatur, kommenterade det hela med att "Vi har problem", och uppmanade henne att klargöra vad hon menade. En som tog i hårdare var SLDs (socialdemokraternas) Jerzy Szmajdziński som tyckte att hon visst kan få bli ambassadör, men i Ulan Bator. I FN, menade han, behöver man diplomater. Och diplomater skall vara som soldater: De skall utföra sina uppdrag och uppgifter och inte sätta omdömen på den egna regeringens politik. Szmajdziński menar att hon saknar såväl personliga som diplomatiska kvalifikationer till posten. PiS å andra sidan menar (så klart) att hon är en ideal kanditat. Hon har tidigare suttit som sakkunnig om Internationella arbetsorganisationen (ILO).

Under sin period som utrikesminister orsakade Fotyga mycket bråk med sin nationalistiska och odiplomatiska stil. Många ifrågasatte hennes kompetens som minister. Vår kontakt på MSZ (polska UD) tyckte, vilket den mycket minnesgode läsaren kanske minns, att hans sko skulle vara en bättre utrikesminister.

Än är det inte avgjort om hon blir ambassadör, men Tusk, som säger att var chockad av Fotygas uttalande, kommer att följa Sikorskis rekommendationer. Fotyga själv säger att hon inte är någon kökshjälp.

Dagens ord är ONZ som är förkortning för Organizacja Narodów Zjednoczonych - Organisationen för förenade nationer, FN med andra ord.

Andra bloggar om: , , , .

Inga kommentarer: