2009-06-09

Polack som president?

Så här dagarna efter valet till Europaparlamentet har spekulationerna börjat om vem som skall bli EP:s president. Det uppmärksammas mer i Polen än i Sverige då en av toppkandidaterna är polack. Det är före detta premiärministern och återvalde MEP:en Jerzy Buzek som står mot italiens Mario Mauro. Efter att regeringspartiet Platforma Obywatelska (PO) tagit drygt 44% av rösterna och därmed 25 mandat (jämför med Moderaternas 4) är hans chanser ganska goda. PO är med i den största gruppen i EP, Europeans Peoples' Party EPP, samma som svenska moderaterna och har informellt stöd från den tyska CDU/CSU kontingenten som är störst i EP.

'Vi kan föreställa oss Mr Buzek som president,' säger en CDU/CSU politiker. 'Han är en man vi känner oss närmare till än Mr Mauro, och han är också en man från det nya Europa.' (Gazeta Wyborcza)
Näst störst är Berlusconis block, men utan stöd från Tyskland kan det vara svårt för dem att få fram sin egen kandidat.

Nu har även Jarosław Kaczyński, ledare för PiS och ärkerival till PO, gått ut med att de stödjer Buzeks kandidatur. För en polack som EP-president är man beredda att tillfälligt gräva ner stridsyxan även om det osade ordentligt svavel från Kaczyński under kampanjen. Han menade bland annat att PO skulle gå ur EPP då CDU/CSU antagit en resolution som fördömer fördrivningen av tyskar efter andra världskriget. Om inte PO gjorde det och samtidigt formellt protesterade när Merkel kom för besök till Donald Tusk för att fira 20-årsdagen av de polska valen 4 juni, skulle PO:s "lojalitet mot det polska folket kunna ifrågasättas". Men nu enas man alltså om att lyfta fram Buzek som kandidat. Fantastiskt vad lite nationalism förbrödrar...

Naturligtvis har man även i polska tidningar uppmärksammat Piratpartiets succé (däremot bara en enda rad i Rzeczpospolita).

Dagens ord är głos - röst.

Inga kommentarer: