2009-06-26

Preventivmedel är satans verk - sexualundervisning i Polen

Gazeta Wyborcza skriver om en ny rapport angående sexualundervisning i polska skolor. Undersökning gjordes med hjälp av e-post och av 637 svar angav nästan 40% att de inte haft någon sådan undervisning alls. På frågan vem som höll i undervisningen visade det sig att en fjärdedel svarade att det var religionsläraren (katecheta). Ytterligare 5% hade fått besök av präst* i skolan för det ändamålet. Jämför det med att 14% fick undervisningen av biologiläraren och att en sjuksköterska inte var vanligare än prästerna.

Vad de får lära sig är med den utgångspunkten inte så förvånande. I rapporten citeras ur mailskörden. Man får bland annat veta att:

en metod för antykoncepcja (vad är "birth control" på svenska?) är att flickan badar i en blandning av vatten och ättika vilket dödar spermierna.
Det var ju annars ganska tillåtande. Andra fick nämligen veta att alla former av prevention var satans verk;
sex är endast för reproduktion inte för nöje. Kvinnor som finner njutning av sex kommer att brinna i helvetet. En kvinna som förlorat sin mödom innan äktenskapet är som ett halvätet äpple som ingen vill ha.
En elev berättade att en hel termins sexualundervisning presenterades under rubriken "40 anledningar till att avhållsamhet är viktigt för en tonåring". Kondomer är naturligtvis förkastligt. Förutom att man upprepade påven JPII:s gamla ståndpunkt (kunde inte låta bli...) att HIV-virus är så litet att det kan ta sig mellan latexmolekylerna i kondomen fick en svarande förklarat för sig att
kondomen kan klämma åt penisens bas så att blodflödet stoppas vilket kan leda till permanent impotens.
Nå, förutom detta fick många sig några skopor gammaldags moralism också. Om homosexuella fick man höra att
sådana borde inte få finnas på jorden, att det är en sjukdom och att man inte skall befatta sig med sådant inom undervisningen.
Vidare fick någon förklarat för sig att om en flicka våldtas är det hennes egen skuld och att straffet för det borde vara exkommunikation (av kvinnan alltså...).

Och så vidare och vidare. Naturligtvis fanns goda exempel också där man öppet diskuterade kring olika frågor och fick undervisning baserad på fakta. Tyvärr verkar det vara undantag snarare än regel. Förhoppningsvis kan uppmärksamheten leda till att Polen i detta avseende uppdateras till det 21a århundradet - även om det 20e oxå vore en förbättring...

Dagens ord är przyjemność - nöje, njutning.

* Med tanke på att katolska präster borde leva i celibat verkar det lite som att låta en blind leda bildundervisningen.

Andra bloggar om: , , , . Intressant?

3 kommentarer:

Matte sa...

"* Med tanke på att katolska präster borde leva i celibat verkar det lite som att låta en blind leda bildundervisningen."

Njae, vissa präster har ju viss erfarenhet från altarpojkarna / konfirmanderna...vilket också förklarar tesen om att våldtäkt är offrets fel.

"Birth control", samlingsnamnet på svenska är väll preventivmedel?

Annars vet man inte om man skall skratta eller gråta.

Unknown sa...

Sverige då? För att se världen som den är får man lov att öppna ögonen. Makten talar sig varm för kondomer, verkligheten talar motsatt språk. Förr kunde kondomer plockas i butiken, nu kan de bara köpas över disk. Av någon märklig anledning.

Unknown sa...

Matte: Jo det där med påtvingat celibat känns väl inte som en av världens bästa idéer... ungefär som förbudstiden.
För övrigt är väl preventivmedel bara de kemiska/mekaniska medlen och inte sådant som avhållsamhet, vatikans roulette med mera.

Krapelax: Jag vet att allt inte står till som det skall i Sverige heller men det är ändå ljusårs skillnad. Jag vet att vi hade väldigt "biologisk" sexualundervisning i grundskolan och mer diskuterande i gymnasiet. Har inget att invända emot egentligen förutom att det var jäkla tråkigt och som knatte lite pinsamt att tala om. Jag minns att alla i klassen fick ett formulär med frågor vi skulle diskutera om. Den diskussionen gick snabbt över styr när det visade sig att även vi grabbar fått frågan "vad skulle du göra om du blev gravid".

Jag antar att en anledning till flytten av kondomer till disken är den samma som att man finner rakblad där: snatteririsken.