2006-08-28

Terrorister överallt!

Warszawa har två flygplatser, eller snarare två skiljda terminaler till samma flygplats. Det är den stora, under ombyggnad, Frederic Chopin Airport, varifrån de "normala" flygen avgår, och den (mycket) mindre Etiuda för lågprisflyg.

I söndags kunde vanliga flygpassagerare från Chopin glatt kliva ombord på sina plan med allsköns handbagage såsom telefoner, datorer, kameror, snacks och vatten1. Men, som vi alla vet flyger ju snåljåpar och terrorister alltid med lågprisflyg, så från Etiuda kunde man bara ha med pass, pengar och dyl. packat i en fånig plaspåse. (De bjöd på plastpåsen.) Varmt, trångt och kvavt är det inne på den lilla, dåligt ventilerade terminalen, när vi plötsligt får höra att planet är en timme försenat. Ingen anledning ges. Vi har inte längre några mobiltelefoner, men framför betaltelefonen på bildas genast en lång kö. Likaså vid försäljningen av läsk, öl och vatten.

Den konspiratoriskt lagde skulle ju kunna få för sig att man tyckte att de där jäkla snåljåparna (och terroristerna) som inte köper det av flygbolaget för dyra pengar tillhandahållna dryckerna, utan som istället medför egna förfriskningar, behöver uppmuntras att utnyttja bolagets generösa erbjudanden. Men som sagt, bara den konspiratoriskt lagde tänker så...

En anledning till att man sällan på vägskyltar ser texten "Nurbibrög grimitürg", betydandes "vänstersväng förbjuden" är att den som inte kan utrikiska skulle svänga vänster och med icke ringa sannolikhet orsaka en olycka. Istället är vägskyltar utformade så att deras budskap är enkelt att förstå. Tills nedanstående skylt dyker upp:
"Varning för bilbomber"? "Terrorister härjar här"? Möjligen i Bagdad, men i Polen? "Ingen infart för brinnande bilar"? Jag tror att rakt fram är en bra riktning i det här fallet.

1 Inte för att de behöver det sista, för på vanliga flyg bjuder de på vatten.

Inga kommentarer: