2007-03-08

Mer idioti från Giertych, både d.ä. och d.y.

I dagarna har man kunnat läsa om hur Polens premiärminister Kaczyński har kallat till sig utbildningsminister och vice premiärminister Roman Giertych för att han skall förklara sina uttalanden i Tyskland förra veckan. Då uttryckte han bestörtning över hur den "homosexuella propagandan" når allt längre ner i åldrarna. Han talade också åsikten att abort är "en ny form ac barbari" och att en nation som tillåter det inte har någon framtid. Det är intressant att Kaczyński ser det så allvarligt, med tanke på att han aldrig visat några höga tankar om homosexuella.

Samtidigt har Roman Giertychs pappa, EU-parlamentarikern och kreationisten Prof. Maciej Giertych, dragit på sig stormande kritik efter att ha publicerat en pamflett med titeln "Civilisations at war in Europe"1. Det är en 28 sidor lång diatrib om den latinska civilisationens överlägsenhet och hur den hotas att förstöras av moraliskt förfall och tas över av araberna. Han hänvisar frekvent till Feliks Koneczny, en polsk socialfilosof i seklets början som var öppet antisemitisk. För en intressant genomgång av pamfletten med representativa citat kan man vända sig till The Beetroot. Kommentarerna till hans inlägg är intressant läsning. Jag kan förstå om man inte orkar läsa hela Giertychs smörja, men läs gärna slutsatserna i pamfletten, det något av det mest sockkonservativa och reaktionära svammel jag sett i tryck på länge. Om det inte vore så att Prof. Giertych var en vald politiker skulle jag skratta högt. Nu sätter sig skrattet i halsen.

I ljuset av vad som produceras av polska regeringsföreträdare är upprördheten över nationalnarren Ugglas skumma polack mer lovligt löjlig.

1 Det är symptomatiskt att den ligger utlagt på Młodzież Wszechpolskas (Allpolsk ungdom) hemsida. De är LPRs (Polska familjeligan, med Roman Giertych som partiledare) inofficiella ungdomsförbund som är öppet homofoba och som flera gånger har attackerat demonstrationer för homosexuellas och andra utsatta gruppers rättigheter.

Andra bloggar om: , , , , .

Inga kommentarer: