2007-06-29

Inskränkthetens ursprung

Hittade det här citatet ur en föreläsning om vetenskaplig metodik som jag höll för många år sedan:

8 For my thoughts are not your thoughts, neither are your ways my ways, saith the LORD.
9 For as the heavens are higher than the earth, so are my ways higher than your ways, and my thoughts than your thoughts.*
(Isaiah 55:8-9, King James Bible)
Citatet användes som ett typexempel på hur religionen förbjuder ifrågasättande medan vetenskapen istället uppmuntrar, ja, bygger på, det.


*Föreläsningen hölls på engelska. I svensk version:
8 Se, mina tankar äro icke edra tankar, och edra vägar äro icke mina vägar, säger HERREN.
9 Nej, så mycket som himmelen är högre än jorden, så mycket äro ock mina vägar högre än edra vägar och mina tankar högre än edra tankar.

Mer om: , , .

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vetenskapen är vår tids religion och den får inte ifrågasättas.
Ortodoxa tankemodeller och paradigm får inte ändras även om (eller trots) de är fel.
Detta är min och mångas erfarenheter.
Se min webb-sida som exempel:
15 års försök....

Unknown sa...

Käre Åström.
Jag har nu läst igenom hela din hemsida. Jag antar att du är bekant med uttrycket att "extraordinära påståenden kräver extraordinära bevis". Det du påstår är verkligen extraordinärt; att hela den moderna fysiken, som korrekt beskriver nästan alla kända mätbara fenomen, som tiotusentals forskare ägnat hundratals arbetsmillennia till att utforma och utveckla, som leder till förutsägelser av mätresultat med makalös noggrannhet, är helt fel. Och dina bevis? Vad jag har sett verkar de bestå av mätningar på ett foto av en effekt som fullständigt förklaras inom fluiddynamiken och lite bilder av en mätskärm utan övriga förklaringar. Om detta är allt du lyckats åstadkomma på 15 år så tycker jag att din produktivitet lämnar en del övrigt att önska. Eller menar du verkligen att all världens kvantfysiker och astronomer skall kasta sina fungerande teorier och experiment genom fönstret för att en tomte någonstans presenterar en handviftande teori som inte förklarar någonting och som inte gör några förutsägelser annat än sådana som vederlagts tusentals gånger? Och angående brevet om Vera Rubins eventuella Nobelpris; hävdar du på allvar att alla världens mest framstående astronomer förtvivlat stångat sina pannor blodiga mot ett problem där lösningen står att finna i gymnasiets mekanikbok?
Nej, om något är det ett friskhetstecken från vetenskapen att du inte tas på allvar. Du kommer att placeras som tvåa på min crackpot-lista, efter galningen/geniet Gabriel Agbasi.

Anonym sa...

Hur hur hur!!!!

Unknown sa...

Åstrand, jag ber om ursäkt. Jag skall inte försöka komma ihåg namn när jag skriver. Jag har inget namnminne.