2007-08-31

Cirkusen snurrar vidare

Säga vad man vill om polsk politik, men den är i alla fall inte tråkig. Ett par uppmärksammade arresteringar igår spädde på konspirationsteorierna, som i det här fallet inte alls är särskilt orimliga.

Redan tidigare har jag skrivit om hur Lepper, ledaren för Samoobrona, ett av de tidigare regeringspartierna, anklagats för korruption. Det hela handlade om att jordbruksmark i Masurien skulle friställas som utvecklingsmark, mot en större betalning. Lepper var den minister som var ansvarig för detta. Men, Lepper tipsades av någon att antikorruptionsbyrån hade ögonen på honom. Ingen muta utbetalades, men anklagelserna blev offentliga, även om inga bevis lagts fram.

Anklagelserna kom tidigt att det egentligen skulle varit så att Kaczyński, premiärministern från partiet PiS (Lag och rättvisa), skulle ha använt säkerhetstjänserna till att spionera på journalister och politiska motstådare, och även att mutan skulle ha "planterats" för att bli av med Lepper, som ofta ställt till bekymmer i regeringen. En av de mest högljudda kritikerna har varit förre inrikesministern Janusz Kaczmarek, som fick sparken i början av augusti. I ett vittnesmål inför senatens utskott om säkerhetstjänsterna talade han om hur dessa nyttjades av premiärministern och andra höga tjänstemän för politiska syften. Han anklagar justitieministern Zbioro, en av Kaczyńskis närmaste, att ligga bakom Lepper-affären. I ett motangrepp anklagas Kaczmarek för att varit den som läckt uppgifterna om undersökningen till Lepper. Lepper själv hävdar att han är oskyldig och att han först hörde om utredningen från Zbioro. Zbioro kontrar med att kalla Lepper en "vanemässig lögnare". Fjädrarna flyger...

I går arresterades sålunda Kaczmarek, just för att ha läckt hemligstämplad information, av maskerade agenter från den interna säkerhetstjänsten (ABW). Samtidigt arresterades även Konrad Kornatowski, förre högste polischefen, som också fick få för ett tag sedan. Att Kornatowski idag skulle ha vittnat inför senatsutskottet om säkerhetstjänsterna har inte gjort något för att stilla oron för att arresteringarna skulle vara politiskt motiverade. Oppositionen hävdar att det skulle vara ett försök av PiS att tysta kritiker inför det kommande valet. De kräver dessutom Zbioros avgång. Kaczyński säger (naturligtvis) att arresteringarna beslutades av åklagare och att han inte har något med det att göra, men att det visat att regeringens kampanj mot korruption är framgångsrik.

Släng in ett par biljakter och en ung snygg journalist och vi har ett färdigt manus till en politisk thriller från Hollywood. Trots detta har man inte sett något av det i de stora svenska morgondrakarna*. En lika smaskig politisk affär i USA hade ältats dagarna i ända, men våra grannländer verkar inte lika intressanta.

Dagens ord är Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego som betyder Byrån för intern säkerhet.

*Ok, jag har bara tillgång till internetupplagorna.
Andra bloggar om: , , .

5 kommentarer:

[cmh] sa...

"Vad angår det dig?
Polens affärer, pling plingeli plong.
Spela ej polska men lär dig en gång.
Ha tand för tunga, pling plingeli plong."

Anonym sa...

må Strindberg brinna i helvetet för sitt uttalande : "vad angår oss Polens affärer?"
idag har åklagarmyndigheten visat på presskonferans viedo och inspelad telesamtal att den förre inrikesministern har avlagt falskt vittnessmål
TVILLINGARNA KOMMER VINNA IGEN!
BUAHAHA

Unknown sa...

Japp, vad vi såg i går var en riktigt otäck uppvisning. I direktsändning visade man bilder från övervakningskameror och spelade upp telefonavlyssningar.

Jag trodde att sådana bevis skulle presenteras i en rättegång där de misstänkta kan försvara sig. Inte inför skrattande journalister när de misstänkta sitter bakom lås och bom.

Visst kan det vara så att tvillingarna faktiskt har rätt, och vinner igen, men de spelar ändå ett mycket osjysst spel.

Och visst angår det mig. Inte bara för att jag bor här, men ankorna vill ju lägga ner min arbetsgivare...

Unknown sa...

För övrigt var det Bellman och inte Strindberg som skrev ovanstående rader.

[cmh] sa...

Ja, Fredmans epistel n:o 45.