2007-09-18

Hus i Warszawa

Warszawa förstördes helt och hållet under andra världskriget och därefter misshandlades hon under socialiststyret. Därför är det kanske inte så konstigt att när man nu bygger nytt igen tar man ibland ut svängarna. Det finns en hel del intressanta byggnader i Warszawa. Många höga hus, Warszawa har inte mindre än 19 hus över 100 meter listade på The Skyscraperpage. Högst är fortfarande Kultur- och Vetenskapspalatset (Pałac Kultury i Nauki) med 230,7 m. Det var en "gåva" från Stalin som man inte riktigt visste om man ville behålla efter Socialistregimens fall. Nu är det kvar och utgör väl Warszawas mest kända landmärke. Ett annat högt hus är Warsaw Trade Center, en halvcylinder med masten hängande utanpå fasaden.
From Warsaw buildings
From Warsaw buildings

Ett annat av de coolaste nyare husen är shoppingcentret Złote Tarasy. Komplexet består av ett antal höga kontorsbyggnader. Mellan dem ligger ett luftigt shoppingcenter täckt av ett böljande glastak. De gyllene terasserna vann nyligen pris för årets bästa internationella shoppingcenter. Snyggt, men dyrt!

From Warsaw buildings

Men det finns inte bara nya höga hus. PASTA huset byggdes 1910 och var med sina 50 meter då Warszawa högsta hus. Under Warszawaupproret intogs huset, som då var telekommunikationscentral, efter hårda strider av hemarmén. Det minns man som en av det viktigaste händelserna under upproret och idag huserar minnerorganisationer för upproret och hemarmén i PASTA.


From Warsaw buildings


Ger man sig bort till Plac Konstytucji får man se det främsta exemplet (förutom Kulturpalatset självt) på den socialrealistiska byggnadsstilen som spreds från Sovjetunionen. Massiva stenbyggnader med stolta arbetare infällda i fasderna.
From Warsaw buildings

From Warsaw buildings

Fler bilder finns på Picasa, och fler bilder kommer att läggas till efter hand.

Andra bloggar om: , , , .

Inga kommentarer: